Nuffnang BH

Aug 11, 2017

Tutorial - Cara buat Banner Blog Guna Microsoft PowerPoint

Assalamualaikum, 

Nak share tutorial yang mudah ya amat yang hanya guna Microsoft Power Point sahaja untuk buat banner blog korang.


Sesuai untuk beginner dan dah bosan sangat pakai banner yang sama je. 

Apa perlu ada hanyalah Microsft Powerpoint dan gambar yang cantik. 

1. Buka PowerPoint apps - Home - New Slide - Blank

2. Then pilih tab Design - Page Setup - Slided sized for : Pilih "Banner"

- Orentation pilih Landscape dan boleh decide nak besar mana Banner dengan adjust Width & height. 


3. Boleh cuba-cuba masukkan Shape/text/picture. 

- tekan tab Insert - Picture / text / Shape ikut tahap kreativiti anda. 


4. Contoh banner aku sekarang. Sebab tengah tak ada mood nak letak gambar sendiri maka aku tepek gambar google sahaja. 

5. Bila dah selesai edit semua, masa nak Save as - pilih "save as type: JPEG file. 

Selesai. Boleh upload kat blog :)