Nuffnang BH

Aug 9, 2017

Abah kita kaya kerja kat KLCC

Assalamualaikum.

Selamat pagi. Akak memang suka buat entry pagi buta sebab masih banyak idea nak membebel pastu akak buat la scheduled post. 

Jangan la heran kalau korang yang baca (ada ke yang baca) waktu petang tapi akak ucap selamat pagi uols.

Tengah duk susun semula jadual kerja sebab macam lost track sebab semalam bercuti dapat mesej dari Cikgu sekolah Ikhwan. 

Nak tergelak baca. Cikgu Siti terdengar perbualan Ikhwan dengan kawan-kawan dia; 

Ikhwan cakap:
“Ayah kita kaya, kerja kat KLCC, kalau nak duit mintak kay ayah kita.”

Oh my Allah, anak ku. Siapa ajar kau nak oi. Sejak bila ayah kau kerja KLCC? 
Dan sedap pulak tu offer orang kalau nak duit mintak kat ayah ye, kalau duit tu mengalir lama dah mak kau ni mintak shopping then pergi spa anak oi. 
Pastu mak tak payah kerja nak.

Adui ini agak membimbangkan ye. Setakat rumah ada swimming pool, ada lift Ikhwan rasa kaya sangat dah agaknya. Orang lain lagi kaya la anak bertuah. 

Apa la dalam fikiran dia ya. Kami terlajak mewahkan dia ke? nak kena tukar semua jadi nampak sederhana ke?

Pernah dulu Ikhwan cakap yang adik dia Raudah beruntung, tak perlu naik tangga sampai tingkat 5, tak duduk kat flat, tak merasa naik Kenari. Sebab dia merasa semua tu. merasa susahnya kehidupan. Ala bukan la susah sangat sampai kais pagi makan pagi. Sedang-sedang je pon.

Masih lagi mencari jalan macamana nak ajar Ikhwan ni. Betul lah aku pernah baca pasal didik anak ni:

Your Child will follow your example Not your Advice.


Puas kita beri nasihat, perbuatan kita juga yang dia follow. 

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi comment.