Nuffnang BH

Jul 3, 2017

Cerita Raya 2017

Hai Assalamualaikum semua,

Salam Syawal ke-9. Gigih hari pertama masuk bekerja. Ada yang masih bercuti ke? Untung la masih bercuti. Ruitn harian dah bermula tapi hati tak rela sangat hahhaha. Ikhwan ke sekolah, Raudah ke pengasuh. Aku suami isteri bekerja.

Kami balik dari Pahang hari Sabtu, cuak takut Ahad jem melekat. Sekali adik bagitahu dia balik pagi Ahad tu jalan smooth je. Orang semua dah balik bekerja agaknya. Baguslah. Masa aku balik Sabtu tu kereta agak banyak tapi tak ada lah jem teruk. Cuma hujan di Genting Sempah dan lepas tu ok aje.

Alhamdulillah Syawal berjalan lancar. Tak ada adegan perang, Cuma penat melampau aje. Tahun ni #turnrayarumahmertua di Melaka. Jadi balik hari terakhir berpuasa (Sabtu) around 7am, sampai pukul 9am. Sesak kat jalan dapat di elakkkan. Persiapan kat Melaka pon tak la melampau sibuk Cuma memang dah namanya perempuan kerja kat dapur seniasa ada.

Hari Raya pertama Cuma menziarah nenek dan rumah pak cik je dan selebihnya sambut tetamu datang rumah. Tak banyak gambar posing Baju Raya. Nak tangkap gambar ber-4 sekarang punya lah hazab. Baru paham kenapa mak ada dua anak tak ada gambar gojes. Jahahhahhah.

Raya kedua kami celebrate birthday bapa mertua. Beli kek secret recipe dan adik ipar sponsor KFC. Menangis terharu apak bila anak cucu nyanyikan lagu Allah Selamatkan kamu. Apak ni sweet taw. Kalau bab anak nak balik ke apa mesti keluar air mata.

Raya pertama makan dengan meriah nya, ada rendang ayam, kari daging, nasi impit dan kuah kacang. Semua aku balun. Masuk Raya kedua lembik  habis buang semua makanan. Raya kedua sadis sket asyi terdampar kepenatan dan muntah.

Raya ketiga bersemangat semula sebab nak balik kampung tercinta. Ohoi ingat orang Pahang dah start slow beraya rupanya ramai lagi tetamu. Mak cerita berduyun orang datang. Baik sebelah mak atau pun sebelah arwah abah. Alhamdulillah.

Turn Pahang semua balik beraya dengan mertua dulu so ok la, Raya kedua onwards baru penuh rumah. semua sudut ada keluarga tidur. Adik beradik 10 orang macam tu la.

Mak cerita start Raya pertama buat RENDANG + LODEH, raya kedua buat BIHUN SUP, raya ketiga masak LAKSA + RENDANG LAGI,raya keempat jamu tetamu dari Bahau dengan IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK, SAMBAL BELACAN, ULAM,  raya kelima ULANG BIHUN SUP sebab dah blur nak masak apa campur PENATTTTTTTTT.

Kuih raya dah habis stock masa hari Raya ke empat. So kira siapa bertuah merasa lah makan biskut Raya, yang kurang bertuah makan serdak dengan kerepek je. Hahhahahha. Overall meriah sangat Raya tahun ni.

Aktiviti biasa ziarah kubur, kasik duit Raya, dan Cuma kurang bergambar je. Tahun ni Mak usu (masih study USM) pon kasik Ikhwan n Raudah duit Raya. Pastu suami bagi adik-adik bawah aku duit Raya. Rezeki mereka. Alhamdulillah. Tak banyak tapi ikhlas tu paling penting.


Tahun ni tak jumpa lemang. Sedih. Nanti kena cari makan kat KL. Huhuhuhuh. Itu je cerita Raya 2017. Semoga Raya korang pon bahagia. Gambar kita upload kemudian. 


Chios.