Nuffnang BH

Jun 22, 2017

Menu Buka Puasa 2017

Assalamualaikum. 

Gambar yang aku tepek kat sini sekadar nak simpan buat kenangan. Nanti dah tua boleh baca sambil bayangkan kesedapan makanan aku pernah beli. Banyak kali juga menapau kat luar tapi selalu kecewa tak pun sakit perut.


Kadang-kadang sebab tak larat tu yang tapau bazar je tuh. Tapi kebiasaan weekend akan memasak. Menu-menu ni dah tak ingat masa berbuka hari keberapa. 

Puasa kali ni sibuk cari nasi Beriani sedap. Yang atas ni masih tak menepati piawaian kami sekeluarga. gitu. 
 Tauhu Anura  sedap sangat. bila makan cukup rasa dan agak liat sedikit. beli di Bazar Taman Melawati. 


 Sedapnya lah kau ni. 


Ni biras kasi. itu pon tak habis. sehari sebelum tu dapat kuih koci pun tak habis. kami puasa memang kurang bab kuih ni. 
 Dapat juga buat sambal petai sotong. Petai kurang fresh sebab beli yang dah siap kupas. RM 7 satu paket kecil. Tapi teringin habis jugak aku makan. 


 Current feveret adalah kangkung tumis cili padi ni. Boleh ratah je ni. sedapnya. Hari-hari pon tak apa, cuma bab nak siang kangkung je malas. 


 Mangga/mempelam harum bau dan sangat manis. Favourite Raudah. Ikhwan selalu makan bahagian bijik tu. nikmat. kalau dulu kami adik beradik memang suka berebut biji  tu. emo sangat kalau tak dapat. 

Ni kes teringin Sushi tapi memahami tak akan tercapai pon kalau nak berbuka ke sana maka gigih beli soya paste untuk miso soup then beli semua bahan untuk cuba buat. First time buat Alhamdulillah menjadik rasa miso soup. paling penting barang kena fresh dan semua kena ada. Baru la sedap. 

Dah nak habis pon sebulan puasa.  Sekejap sangat masa berlalu sekarang. Apa Pun semoga tahun depan kita merasa berpuasa lagi. 

In sha Allah. Selamat Menghabiskan sisa puasa. Babai.