Nuffnang BH

Jun 22, 2017

Buka Puasa di Sixty9 Islamic Steakhouse Taman Melawati


Assalamualaikum,

Kalau ikut plan asal aku ter rajin nak masak nasi lemak hijau, tapi suami teringin nak makan steak. Jadi layankan saja tekak suami lagipun dia yang belanja, akak senyum jela.

Ini kira first time berbuka puasa di luar ya. Kalau di rumah mesti ada drama Raudah sibuk nak berbuka. Puas doa Raudah ok je. So dah siap-siap kan biskut, nasi dia. lg 10 minit berbuka dah start suap nasi. Supaya dia tak kacau masa orang berbuka.

Then bila habis suap biskut pulak. alhamdulillah managed handle anak dua di public. Ceh macam berperang kan? orang lain cool je.


Untuk malam tu aku teringin beef burger, then husband as usual lamb chop, order nachos for starter, ice lemon tea dan hot chocolate. Total bill RM110.  Semua sedap dan berbaloi. 





Menu Buka Puasa 2017

Assalamualaikum. 

Gambar yang aku tepek kat sini sekadar nak simpan buat kenangan. Nanti dah tua boleh baca sambil bayangkan kesedapan makanan aku pernah beli. Banyak kali juga menapau kat luar tapi selalu kecewa tak pun sakit perut.


Kadang-kadang sebab tak larat tu yang tapau bazar je tuh. Tapi kebiasaan weekend akan memasak. Menu-menu ni dah tak ingat masa berbuka hari keberapa. 

Puasa kali ni sibuk cari nasi Beriani sedap. Yang atas ni masih tak menepati piawaian kami sekeluarga. gitu. 
 Tauhu Anura  sedap sangat. bila makan cukup rasa dan agak liat sedikit. beli di Bazar Taman Melawati. 


 Sedapnya lah kau ni. 


Ni biras kasi. itu pon tak habis. sehari sebelum tu dapat kuih koci pun tak habis. kami puasa memang kurang bab kuih ni. 
 Dapat juga buat sambal petai sotong. Petai kurang fresh sebab beli yang dah siap kupas. RM 7 satu paket kecil. Tapi teringin habis jugak aku makan. 


 Current feveret adalah kangkung tumis cili padi ni. Boleh ratah je ni. sedapnya. Hari-hari pon tak apa, cuma bab nak siang kangkung je malas. 


 Mangga/mempelam harum bau dan sangat manis. Favourite Raudah. Ikhwan selalu makan bahagian bijik tu. nikmat. kalau dulu kami adik beradik memang suka berebut biji  tu. emo sangat kalau tak dapat. 

Ni kes teringin Sushi tapi memahami tak akan tercapai pon kalau nak berbuka ke sana maka gigih beli soya paste untuk miso soup then beli semua bahan untuk cuba buat. First time buat Alhamdulillah menjadik rasa miso soup. paling penting barang kena fresh dan semua kena ada. Baru la sedap. 

Dah nak habis pon sebulan puasa.  Sekejap sangat masa berlalu sekarang. Apa Pun semoga tahun depan kita merasa berpuasa lagi. 

In sha Allah. Selamat Menghabiskan sisa puasa. Babai. 

Jun 15, 2017

Rawat Eczema dengan Shea Butter

Assalamualaikum, 

Kisahnya bermula bila aku follow sorang seller ni dalam FB, sebab dia ada kisah sedih, which is dia kehilangan anak perempuan akibat lemas dalam kolam renang, kalau tak silap masa belajar berenang. Ada la kisah dia yang menyentuh hati aku. tabah orangnya.

Dia jugak jual lotion dan sabun homemade. Guna bahan-bahan natural dan tak masukkan bahan kimia. Khas untuk orang eczema. Terbuka hati nak beli sebab harga masih mampu milik. Disamping membeli tanda support seller tu. Alhamdulillah.

Untuk sabun aku beli dua jenis; satu Lemon + Shea Butter dan lagi satu Clay + Shea Butter. Pastu aku beli dua stick lotion Shea Butter+lemon.


Memandangkan aku punya eczema tiba-tiba aktif selepas 32 tahun maka aku pun bertukar pakai sabun ni. Alhamdulillah. Kulit jadi tak dry la. Shea butter tersangat elok untuk merawat kulit kering. Untuk orang biasa pun elok guna. Macam aku tangan selalu terdedah dengan econ jadi kulit merekah kering. Apply shea butter selesai masalah. Compare dengan lotion yang ada di pasaran jauh beza la effective.

Shea butter memang terkenal untuk lembapkan kulit. Pesakit eczema tahu la pentingnya lotion dan mandian yang betul.

Kenapa Shea Butter jadi pilihan?

Shea Butter digunakan secara meluas untuk produk kulit dan rambut terutamanya.
Kelebihan shea butter ini antaranya ialah menyembuhkan, anti radang dan antioksidan.
Amat bagus untuk kulit bermasalah seperti eczema dan psoriasis, kulit kering, kulit pecah dan sebagainya.

Lepas je aku google pasal Shea Butter terjumpa la pulak website http://www.soaplabmalaysia.com
Basically web ni jual semua bahan untuk buat lotion, lip products, soap, scrub dan juga offer classes. 

Kan product yang ada di pasaran mahal, so why not belajar buat sendiri. Lebih yakin apa yang kita masukkan instead beli yang dah siap. 


Kalau berminat boleh baca lebih lanjut dia website tu ya. 

Jun 13, 2017

Resepi Cookies ala Famous Amous mudah

Assalamualaikum,

Tahun pertama gigih buat biskut raya mengikut permintaan anak  tersayang. 
Ikhwan request biskut macam famous Amos tu, biskut Chocolate Chip dengan kacang/Badam. 

Maka gigih la google resepi di FB dan memang senang sangat nak buat.


Untuk resepi yang aku follow bila siap dapat la satu balang besar. 
Berbaloi rasanya kalau buat sendiri. ni first time aku cuba buat. 

Alhamdulillah menjadi.

Resepi memang sibijik sebijat aku follow kecuali tambah tepung. 
Aku stick dua cawan tepung sahaja. 
Bermacam bentuk jadi sebab awal-awal masih comel, 
dan sampai separuh aku jadi malas nak tunggu so aku buat bentuk besar-besar.

Oleh sebab biskut ni semudah ABC so tak ada any tips nak share.
Ikut gerak hati je in sha Allah jadi. 

Cubaan pertama aku terlajak naikkan suhu, so bawah dia gelap sikit dari biasa. 
Tapi masih lagi boleh diterima akal. ahhahaha


Almaklumlah oven kecik so memang ambil masa jugak nak habiskan satu adunan. 
Berdoa dapat beli Oven+microwave. Birthday wish ni :)


 Yang ni dah start malas nak tunggu, so jadi lebar-lebar biskut dia. 


Hampir penuh balang besar tu kira ok la. 
Puas Hati sangat dah. 

Sedapnya Tauhu Anura / Anora

Assalamualaikum,



Excited sebab last week berjaya beli Tauhu Anura / Anora yang memang dah lama glamour semenjak azali. Aku je baru tahu. hahahha. 

Tauhu ni sempoi je, dia guna Tauhu kering tu then dalam dia sumbat dengan isi kentang dan mix vegi. Pastu dia tabur bawang goreng dan cili potong. Sos dia macam kicap manis. Sedap.

Ada jugak google resepi dia nanti boleh cuba sebab hari tu beli dua ketul tapi berebut dengan suami. Oh aku beli dekat Bazar Ramadhan Taman Melawati. Dengar cerita Tauhu ni dia jual masa bulan Ramadhan sahaja.

Satu ketul dia Jual RM2.50. Mahal ke murah?  

Tauhu ni se akan-akan Tauhu Sumedang Jawa tu. tapi Tauhu Sumedang dia lembut tak ada inti then makan dengan cili padi. Tauhu Anora dia macam liat-liat sikit.

Tauhu Anora sesuai makan masa tea time, makanan untuk pot luck ke. Senang dan tak mahal. Sesiapa yang teringin boleh cuba buat. kalau malas macam aku sila la beli je. Ramai dah yang jual rasanya. 


Jun 8, 2017

Hari ke 13 berpuasa perangai macam budak-budak


Assalamualaikum,

Hari ke 13 berpuasa tapi ini hari kedua rasa macam lembik giler.

Semalam salah makan mee waktu sahur. Habis sakit perut cirit. Laki aku pon tak terkecuali. Tapi masih maintain puasa. Alhamdulillah.

Mungkin sebab kapur yang ada dalam mee kuning tuh. Even aku dah basuh agak lama tapi yela kan benda nak jadi.

Hari ni pulak sebab teringin nak minum Indocafe suam, semalam buatla. Sekali hangin jugak badan. Omg dah tua sangat badan ni. Sampai semua benda tak boleh ambil.

Hari ni jadi longlai plus asyik lapar aje. Dugaan betul la. Pagi tadi sahur nasik dengan ayam goreng. tapi pukul 10pagi perut dah ketar.

Baca pulak blog orang share menu berbuka dan sahur. Menangis dalam hati. Terus tanam nekad nanti nak ajak suami pergi makan sedap-sedap.

Sekarang macam teringin ayam goreng garing dengan roti canai. Dah dua hari berturut makan ayam goreng kot. adeh.

Nak roti canai tapi nak kuah kari power. Pergh..  lambat lagi nak berbuka. Tabahlah.


Permohonan kerja ditolak sebab mengandung

Assalamualaikum, 

Ok ini pengalaman sendiri di syarikat Melayu yang memang majority nya Melayu. Oleh sebab aku watak utama haruslah aku bias sedikit di dalam penceritaan ini. Tapi tak ada la sampai tokok tambah fakta.

Apa yang berlaku ialah aku ada aplly satu internal posting bawah Group Syarikat. Kira salah satu anak syarikat open posting which is aku rasa nak try benda baru dalam career. So dengan besar hati after discussion dengan superior aku dan dia pon give his blessing aku pon isi form.

Deal dengan HR, dan ada informal interview; which is aku sengaja risik-risik dengan one of the department’s team members. Kira macam aku dah luahkan isi hati yang aku berminat nak try.

Masa aku apply ni aku pregnant 5/6 bulan. masa ni aku tak rasa satu masalah pon sebab kalau bercuti hanyalah dua bulan. sekejap sahaja bagi aku tidak menjadi isu. Tapi tidak bagi mereka. Alasan  ni pun aku baru tahu saat ini.

Masa tahun lepas aku apply aku ada follow up dengan HR; kata HR team sana mahu orang yang ada background Finance (aku background business) dan ada preferred candidate. Then paling aku kesalkan langsung tak ada formal explanation dan aku dibiarkan gantung tak bertali.

Bayangkan aku dah macam menagih sedekah pulak. frust memang tak ingat la. Bertambah kecewa bukan aku tak kenal dengan team tu pon. Kenal sangat dan pernah jadi colleague.

Bayangkan masa tu aku tengah ada crisis dengan current company which is memang tengah buat downsizing, reduce mainpower, dengan tekanan semua. Rezeki sangat masa tu, one of the director nampak aku. dia panggil dan interview aku. dan absorb aku untuk current position.

Dan sekali lagi, team yang kecewakan aku tu blast internal posting. The same job, post and scope. Kekosongan masih tidak dapat di isi. Aku hanya mampu senyum. Staff yang interview aku secara informal mesej aku tanya tak berminat nak apply ke atau tidak? Manager department tu pun risik-risik pasal aku kat one of my best friends and HR.

Bila kawan aku tanya, dia cakap alasan aku masa tu sarat mengandung dan dia nak pakai urgent untuk position tu. dan dia of course blame HR for not informed me the reason. Well, tak apa la. Bukan rezeki maka kita tak berjodoh.

Tapi hati aku tawar dah. Dan logic andai kata during transfer period kot aku declare aku pregnant apa mereka akan buat? reject dan buang aku macam sampah sekali lagi?

Aku jugak kenang budi Director yang masih sudi dengar isi hati aku, yang masih bagi aku peluang walau tak tahu potensi kerja aku macamana. Alhamdulillah Allah mudahkan.

Dan sekali lagi, aku seakan berada di situasi yang sama. Tapi kali ni aku lebih yakin sebab rezeki semua kat tangan Allah. Selagi Allah masih kata aku di sini maka di sini la tempat aku.


Sekian luahan tak seberapa dari orang yang teraniaya. Chewah. 

Jun 6, 2017

Percaya cakap bomoh Pegawai kadet Zulfarhan Osman mati didera dituduh mencuri laptop

Assalamualaikum,

Takziah kepada keluarga mangsa dan semoga Allahyarham ditempatkan di kalangan orang yang mulia darjatnya. Perginya di Bulan Ramadhan yang mulia. 

Allahyarham merupakan mahasiswa Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM), Pegawai Kadet Laut, Zulfarhan Osman Zulkarnain dan berusia 21 tahun.

Telah di buli/dera/pukul oleh sekumpulan pelajar dipercayai lebih 20 orang dan semua suspek dari dua buah university 32 mahasiswa UPNM dan empat mahasiswa Universiti Tenaga Nasional (Uniten).

Allahyarham dipukul suspek yang percaya pada BOMOH yang menyatakan arwah adalah individu yang mencuri komputer ribanya. 

Dipukul sehingga menyebabkan kecederaan dan menyebabkan kematian.

Allahyarham telah dibelasah dengan tali pinggang, getah paip dan penyangkut baju sebelum beberapa bahagian badannya ditekap dengan seterika wap pada 20 dan 21 Mei 2017.

Allahyarham antara individu yang dituduh mencuri komputer riba dan mengikut saksi sebenarnya Allahyarham tak mencuri pun. Siasatan masih dijalankan.

Paling aku sedih sampai kemaluan dia melecur. Maut mesti sebab kulit melecur dan akibatkan jangkitan kuman. Apa la suspek fikir masa buat ya? 


sumber : Utusan   Astro Gempak

Jun 5, 2017

Resepi Vietnamese Spring Roll

Assalamualaikum,

gambar dari blog : dapurkakjee
Semalam Ramadhan ke 9 dapat merasa makan  Vietnamese Roll. 
Akhirnya!!  Alhamdulillah.
Selalu tengok orang post kat Fb dan Ig je.

Dulu tengok telan-telan air liur walau tak pernah rasa pon.
Bayangkan je kemanisan udang dan kerangupan sayur-sayur yang dia je dah cukup.
Beli dekat bazar Ramadhan Taman Melawati.

Satu pack dia jual RM10 ada dalam 3 ke 4 roll kalau tak silap.
Sos dia tak terlalu pedas. Rasanya dia letak daun mint dan bawang putih.

Terus google resepi ni, mana tahu satu hari akan buat.
Banyak tips kena tahu antaranya:

1.       Kena rendam rice paper (pembalut) dalam air suam hanya selama 3 saat then letak atas kain towel bersih yang basah. Rendam lama-lama nanti dia hancur.
2.       Sebelum nak start, make sure bahan-bahan dia dah ready.
3.       Kebanyakkan guna sos Thai siap je, nak sedap boleh letak kacang tanah tumbuk.
4.       Resepi asal letak udang yang direbus sahaja, boleh jugak letak daging, crab meat, dan ikut selera masing-masing.
5.       Rice paper aku pernah jumpa kat Aeon Wangsamaju, bahagian kering dekat section jual papadom etc.

Aku jumpa resepi dari blog ni Kak Zila 

Bahan-bahan

Beberapa keping kulit rice paper
Udang segar - dicelur dan dibelah dua
Daun salad - secukupnya
Daun Pudina - secukupnya
Timun - dihiris memanjang
Daun Ketumbar - secukupnya
Daun Bawang - secukupnya
Suh hoon - dicelur dan toskan

Caranya

Ambil sekeping rice paper celupkan seketika didalam air,balik balikkan supaya semua permukaan lembut.
Kemudian angkat susun sayur-sayuran,lipat kiri dan kanan dan gulung sedikit,susunkan udang dan gulung sedikit lagi ,letak daun bawang biarkan sedikit terkeluar dan terus gulung sehingga habis.
Sedia dihidang bersama sos pilihan.

Vietnamese Dipping sauce 'nuoc cham'

2 ulas bawang putih - cincang halus
2 sudu besar gula
1/2 cawan air suam
1/4 cawan sos ikan
1/4 cawan jus limau
2 sudu makan cuka
lada cili kecil merah - secukupnya 1 atau 2 batang
daun bawang - hiris halus.

Rasanya tak susah pon nak buat. Dari segi rasa untuk aku yang memang suka mencuba makanan ni aku beri 8/10. 

Nanti la kan kalau buat sendiri nak letak lauk banyak-banyak. hahahahha. 

boleh refer bawah ni jugak sebab dia ajar step by step:




Jun 2, 2017

Menu bukak puasa hari ke 6

Assalamualaikum.

Puasa tak semua? Akak masih puasa tak ponteng Alhamdulillah. 
Dilemma setiap kali puasa nak makan apa? Nak masak apa?

Seperti biasa bila dekat office Semangat membara balik mesti nak masak. 
Tak kira apa halangan. Tapi bila je ambil anak Semangat merudum kemain. 
Hahahhaha. 

Ditambah pulak suami kata, larat ke nak masak? Sempat ke? 
Ewah macam cabar je.
End up semalam kali kedua sepanjang berpuasa beli kat bazar Ramadhan. 
Nampak orang jual Nasi Kerabu. Suami belikan Nasi Tomato. 

Masa makan elok lagi. Start malam je perut memulas. 
Sambung sampai la pagi ni. Habis keluar semua isi perut.

Apa tah masalah. Suami isteri kena. Kalau memang kronik bukak je kang. 
Tak larat. Tapi now masih mampu in sha Allah. 
Doa jangan la meleret sampai petang.
Dan menu petang ni pun dijangka tapau sebab suami ajak teman belikan barang dia.

Sahur tadi goreng ikan makan dengan sambal hitam. 
Pun selera jugak. Ada ulam kacang panjang. 
Bertambah nasi. Dah lama aim nak masak lemak cili padi, telur kurma. 
Tapi tak terbuat jugak lagi.

Oh Ikhwan semalam dia sepatutnya puasa, 
cantik sangat sampai pukul 5 dia tahan then dia start muntah-muntah. 
Muntah banjir habis pulak tu. masa tu kat rumah pengasuh then sambung 
dalam perjalanan tapau makanan.

Bocor rahsia rupanya dia main kat luar. Semalam kan cuaca panas ya amat. 
Lama gila main kat luar tapi berkeras nak teruskan puasa. 
Memang dapat free lecturer dari mama. Secara live sampai pagi ni mama 
ungkit dan pesan kalau buat lagi tahu la mama buat apa.


Alhamdulillah dia recover cepat. 
Hari ni sihat dah tapi tak suruh dia berpuasa suruh ok dulu 
nanti boleh sambung. 
Dah tetibe terbayang nasi putih kicap dengan ikan kembung goreng. 
Sebelum terfikir makanan lain kena stop menulis hahhaha. 
ok babai.