Nuffnang BH

May 18, 2017

Ketagih minum Nescaffe Ais waktu pagi

Assalamualaikum. 

Ko taw pagi ni kemain lapar rasa nak telan gajah kasik cepat kenyang
Tapi lepas minum nescaffe ais terus perasaan lapar tu berlalu pergi
Memang dari dulu tabiat ada ketagihan minum nescaffe ais di waktu pagi.
Bila dapat minum tu pergh..

Rasa macam sel-sel otak bercantum terus emosi tak terkawal.
Kau tahu perasaan jadi hyper active??
Bila rasa perasaan tu nak meletup kat dada
Terlebih gula/manis agaknya.

Minggu lepas aku tak tahu mana silapnya
Gatal-gatal eczema ke? Menyerang.
Habis merah gatal-gatal di muka, bintik di tangan dan kaki.
Menyirap je nak garu.

Ingat tak ada yang perasan tapi ada dah yang tegur pagi tadi.
Terasa artis sangat.
Mungkin gabungan hormone nak period pun bergabung maka terhasil lah.
Muka gatal nak garu tapi hati meronta kata jangan.

Sesambil google pasal eczema google la jugak kesan minum nescaffe: Sumber Saripetua

Prof Suhaila Mohamad dari Fakulti Sains dan Sains Makanan, Universiti Putra Malaysia (UPM), berkata kafein bersifat diuretic (tindakan yang menyebabkan banyak air dikumuhkan).

"Bagi orang dewasa pula lazimnya sifat yang diuretic menyebabkan individu yang mengambil kafein akan kerap membuang air kecil," katanya.

Kesan pengambilan kafein yang sedikit:
1.Mengganggu corak tidur.
2.Meningkatkan degupan jantung.
3.Meninggikan tekanan darah.
4.Kerap membuang air kecil.
5.Tangan terketar-ketar perlahan.
6.Kurang selera makan.

Kesan pengambilan kafein dengan jumlah yang banyak:
1.Resah dan gelisah.
2.Sukar menumpukan perhatian.
3.Sakit kepala.
4.Sukar tidur.
5.Keliru dan kadang-kala berhalusinasi.

Kafein dalam pemakanan:
Secara umum kafein lebih banyak ditemui dalam kopi (54 peratus), teh (43 peratus), minuman kola dan ­­ubat-ubatan (3 peratus).

Fakta: 

- Kafein adalah sejenis ‘ubat’ (drug) yang dihasilkan secara semula jadi dalam daun dan biji benih. Ia juga boleh dihasilkan secara tiruan dan ditambah ke dalam sesetengah makanan.

- Kafein dikategorikan dalam kumpulan ubat yang sama dan kadang kala digunakan untuk merawat lelah.Bertindak menstimulasi sistem saraf tengah menyebab­kan peningkatan dalam degup jantung dan sifat waspada (alertness).

Kebanyakan orang yang sensitif dengan kafein mengalami pertambahan dalam tenaga dan ‘elevation mood’.
Ada dalam daun teh, biji kopi, coklat, kebanyakan minuman soda dan sesetengah ubat melegakan kesakitan.

Lepas baca info kat atas ni terus macam angguk-angguk sendiri. Harap menambah ilmu korang jugak.
Apa pun kalau nak benda ber caffeine janganlah over. Yang teruk diri sendiri ok.