Nuffnang BH

Apr 19, 2017

Terapi Sonotron untuk bayi berkahak

Assalamualaikum.

Boleh baca mak buat terapi Sonotron untuk Gout. kat sini

Hai semua. Hari ni nak share pasal Rawatan Sonotron untuk hilangkan kahak anak bongsu yang berumur 11 bulan tu. Raudah dah selesema hampir tiga minggu. Bila dia batuk atau pagi-pagi bernafas ada bunyi kahak tu.

Memang tak bawak ke klinik pon sebab dah tahu doctor akan kasi ubat minum je. Walau selesema, suhu tak panas mana tapi masih lagi pantau. Risau yang lebih serius je. Raudah ada trauma jumpa Doctor sebab masa dia umur 5 bulan dia selesema masa tu bawak jumpa pakar kanak-kanak, doctor tu buang hingus dia guna baby nose cleaner.

Meraung dia, kemungkinan sakit atau dia panic sebab doctor pegang kuat. Itu trauma kedua, trauma pertama dulu dia pernah ambil nebulizer dalam 15minit, menangis, meraung mintak tolong kat abah dia tapi abah dia tak dapat tolong la kan?

Terus tak mahu kawan abah okei.

So sekarang setiap kali jumpa doctor hatta doc hanya check degupan jantung dia melalak bagai nak rak. Over sangat. Takut la hoi.

Ok back to Sonotron, aku pergi on Saturday at 11.00a.m. Dah call makes appointment on Friday sebab kalau terus terjah memang kena tunggu lama. Sampai je terlambat 15minit jadi kena la tunggu jugak. Tapi tak lama, so dia dahulukan orang yang ada appointment ok. penting tu.

Untuk Raudah sesi nya adalah 30 minit yang aku rasa kejap ya amat. Hahhaha lupa nak tengok jam. Sebelum buat dia kata nanti kahak akan keluar melalui najis atau muntah. Dia mulakan rawatan, halakan alat tu ke dada, kemudian hidung, bawah ketiak kiri dan kanan, leher dan last sekali bahagian belakang. Setiap tu 5 minit kalau tak silap.

*dia pesan untuk sementara waktu pantang makan kentang, coklat dan segala jenis buah. aku hanya angguk tanda setuju. 

Awal –awal Raudah tak panick masa halakan ke bahagian hidung siap nak jilat lagi ok. lepas je di bahagian leher terus melalak macam kena cubit. Padahal tak rasa apa pon. Manja sangat ni.

Untuk 30minit rawatan kami dikenakan charge RM30. Masa pergi tu ramai yang demam selesema ya. Kebanyakkan anak-anak umur 12 tahun kebawah. So far selepas buat rawatan aku tak ada dengar kahak dia bunyik lagi.

Tapi memang kena buat lagi. Sekali je mana nak nampak sangat keberkesanan dia. apa pon kita cuba ok. selagi boleh elak makan ubat kita elak la.

Ok untuk siapa nak pergi buat sila la call book appointment. Address kau waze aje. Kat Sri Gombak.

Pusat Terapi Sonotron Shafa
+60 3-6189 0757
57, Jalan SG 3/10, Taman Sri Gombak, 68100 Batu Caves, Selangor, Malaysia


Ini mesin dia, then alat yang dia halakan tu sebijik hair dryer. berbunyi agak kuat. seeloknya pergi berdua, sorang pegang anak seorang tolong tarik perhatian dan tenangkan anak. 


 ini aku ambil gambar di internet, gambar n video Raudah seksi sangat, tak boleh di tayangkan.