Nuffnang BH

Mar 17, 2017

Eczema datang lagi

Assalamualaikum.

Akak penat. Akak baru kembali bekerja di Hari Jumaat lepas emergency leave selama dua hari. Anak memerlukan penjagaan khusus. Elok je eczema dia reda, selesema pulak menyerang. Allahuakbar. Besar cabaran jadi mak ni. Silap hari bulan mau gila tambah berat badan jadi kingkong.

Tak nak gemuk. Tidak.

Dilemma akak bila penat, tertekan asyik la mencekik. Lepas makan nasi makan cupcakes. Lepas tu gatal lagi makan jeruk makan benda lain. Eh. Air masak tak mau nak air sirap. Letak chia seed. Amboi sihat kan?hahhahahah

Akak patut bertenang tapi akak gagal.

Nak cerita masa anak berdarah-darah sebab menggaru gatal, bawak la ke klinik doctor yang selalu rawat baby tu. doctor tu pegang-pegang sikit, bercakap dalam 30 patah, angguk-anguk bila akak cerita dan dia geleng-geleng kepala tanda tak perlukan ubat lain melainkan cream yang klinik bekalkan. Hanya itu ya tuan puan.

Keluar muka terkulat-kulat nurse panggil suruh buat bayaran. RM80. RM60 untuk cream sapu dan RM20 untuk consultation. Hoi mahal la. Cream tu memang berkesan akak tak nafikan, tapi standard rate consultation kau tu doctor buat akak tak dapat terima. Dah la muka kau macam orang mereng disarungkan bantal suruh tidur je. Cakap pon sikit je. 
Apeni..

Tapi akak redha jela dia charge kalau melawan pun ada guna ke? Mestilah tidak. Lagipun suami akak yang bayar. Hahhahah. Akak malas nak claim kat company akak. Nanti lambat dapat.

Berbalik cerita doctor tadi, akak nak suruh anak jadi doctor la. Akak dulu pemalas, cannot jadi doctor. Sempat 4 bulan je duduk dalam lab, belajar timetable acid ke apa tah akak lupa. Pastu akak cannot tahan. Akak pilih prinsip account. Ternyata pilihan akak tepat. Hahahhah Alhamdulillah.

Sekarang elok je baby dari eczema dia, selesema la pulak. complicated sungguh. Semalam sempat akak jadi burung hantu. Sekejap-sekejap baby bangun. Batuk kuat betul. Terganggu tidur dia. baby marah bila batuk pastu menangis, marah akak tak paham baby, pastu akak marah suami. Ok la kan? Suami macam mangsa segalanya kan. Itulah nasib seorang suami. Kena berkorban okei.


Hari ni akak kat office tapi jiwa akak kat rumah. jadi cepatlah habis waktu kerja nak balik nak belek anak pulak.