Nuffnang BH

Mar 28, 2017

Automate post free application untuk social media

Assalamualaikum.


Manusia kan selalu suka jump into conclusion. Biasa orang yang jump into conclusion ni sebab dia tak ada ilmu atau tak cukup ilmu. Kebiasaan kalau tak pernah buat atau alami sedap-sedap rasa je judge apa yang kita buat.

Contoh paling senang, publish post di blog la. Mungkin sebab tak pernah buat scheduled post so bila orang lain buat dan publish masa working hour mula la nak tuduh orang mengular. Padahal orang tu dah siapkan pon entry tu lama sebelum waktu post.

Ini pentingnya ilmu ya. Tak tahu kena gali. Tak tahu kena bertanya. Bukan serkap jarang. Tak kisah ilmu free ke ilmu berbayar ke.

Itu kalau bagi contoh untuk blog, sama case juga auto post untuk laman social macam Facebook, Instagram, Twitter. Jangan tak tahu kalau orang business amat-amat penting untuk buat posting (personal branding) dan jugak iklankan service mereka.

Macam mustahil 24/7 melekat pegang handphone kan? Semata-mata nak upload pasal business. So orang-orang business ni guna apps la untuk scheduled kan post. Macam aku la. Mana ada masa nak pegang phone.

So meh sini aku share sikit ilmu tak seberapa ada ni apa aku guna kalau nak scheduled post. Hari tu dah study sikit beberapa apps yang boleh kita scheduled kan post/status kat lama social. Yang memang aku guna sekarang adalah Hootsuite. Banyak kawan guna Buffer.

Tak semua apps ni boleh ‘talk’ dengan laman social kita ya. Macam Buffer hanya untuk Twitter, Facebook, Google Plus and LinkedIn, manakala Hootsuite boleh Auto post to: Facebook groups / profiles / business pages, LinkedIn company pages / groups, Google+ pages, Twitter, Foursquare, Wordpress, Mixi.

Sebab Buffer tak ada auto post to Instagram maka aku guna Hootsuite. Lagi satu untuk Hootsuite ni kalau untuk Instagram dia tak akan auto post tapi dia akan bagi reminder untuk post je pada waktu ditetapkan. Memang rules Instagram sebab dia nak live update. Kalau Facebook ok je.

Kat bawah ni adalah link website yang explain further ciri-ciri apps yang available untuk korang download dan guna. Kena rajin baca dan study je.

credit/source: 


Harap membantu.