Nuffnang BH

Feb 24, 2017

Paid Review dalam business

Assalamualaikum

Semenjak dua menjak aku aktif melibatkan diri dalam perniagaan (Jual instant shawl #escarves dengan #norahwax) aku perasan sesuatu.

Chewah sebut acah-acah business woman berjaya sangat ni. Aku dapat baaaaanyaaaakk sangat ilmu. Ilmu dunia dan dunia akhirat. Banyak kisah-kisah inspirasi aku dapat. Bila yang senior-senior kongsi ilmu nak daki tangga kejayaan.

Yang junior macam aku kena bijak pilih jalan, susur galur nak kecap kejayaan. Banyak la kena fikir. Selangkah salah, jatuh gagal mula semula. Begitu. Lepas tu bukan fikir dunia je, akhirat sekali kena jaga.

Ok hari tu ada imam muda ke PU apa tah comment pasal artis review product kan? Bila upah artis promote barang kita the nanti artis tu guna ke kreatifan dia nak suruh follower ig dia beli. Maka untung la barang laku sebab artis yang promote kan?

Tahukah kamu apa hukum upah artis untuk buat review?

Haram ok. Haram hukum bila bayar artis buat review BILA artist tu tak jaga aurat dia. promote product dalam keadaan separuh telanjang. Eh kasar kan bunyi dia.

jangan ambil mudah bab halal haram ni. Lagi besar dugaan bila masa tu perniagaan dah maju, duit dah banyak, boleh gelap mata. Lupa halal haram.

Peringatan untuk diri sendiri, kalau nak berniaga pilihlah product, kawan-kawan, supplier yang berada di landasan yang benar. Yang selalu ingatkan Allah memerhatikan kita. Akhirat itu benar, dan mati itu bila-bila masa.

Banyak kena jaga, contoh berniaga baju; elak dari model/testimony yang membuka aurat. Eh bukan tu jela. Banyak lagi. Bab kewangan bab pengurusan. Semua kena jaga.


Nak senang bukanlah senang kan? Selamat maju jaya. Pesanan dari businesswoman yang acah-acah nak berjaya. 



No comments: