Nuffnang BH

Jan 25, 2017

Resepi mudah kek oren Sunquick

Assalamualaikum.

Sepanjang buat eksperimen buat kek dengan guna oven kecik cenonet kat rumah tu ada dalam dua kali juga la kek masuk tong sampah. Sian sangat. So gigih la search tip camne nak kasik kek gebu, lembut dan ringan.

Jumpa satu blog, sila serang ramai-ramai blog tu. Blog BUATWANITA nama dia. Terima kasih awak. 

Suka sebab cara penceritaan resepi amatlah mudah dan clear. Semangat sebab nak cuti CNY kan? Pastu gigih la nak kasik anak impress mak pandai buat kek. Lol.

Ada tiga kek dalam otak nak cuba. Kek Red Velvet, kek cheese dengan Kek Oren Sunquick. Paling rumit Kek Red Velvet, so mula dengan Kek simple ya amat of cos Kek Cheese atau Kek Sunquick la dulu ye.

Aku park dulu resepi ni, nanti dah siap rupa paras aku share lagi tips versi aku pulak. jom sesiapa nak buat sama-sama.

Bahan-Bahan;

- 2 Cawan Tepung Naik Sendiri
- 1 Cawan Minyak Jagung
- 1/2 Cawan Gula Kastor
- 6 Sudu Besar Oren Sunquick
- 1 Cawan Susu
- 1 Biji Telur (Gred A)
- 1 Sudu Teh Esen Vanilla

Cara-Cara;

1. Pukul telur dan minyak dalam bekas hingga kembang.
2. Masukkan gula, esen vanilla dan sunquick. Pukul sebati.
3. Masukkan susu dan tepung secara bergilir-gilir.
4. Pukul adunan secara perlahan sehingga sebati.

5. Kukus selama 45 minit / Bakar (180'c) selama 45 minit.

Nampak gebu dan menyelerakan kan?

No comments: