Nuffnang BH

Jan 24, 2017

Perangai suka bertangguh

Assalamualaikum.

Kau tahu perasaan aku sekarang ni berkecamuk. Banyak aku baca kisah orang-orang berjaya, dengan kata-kata Semangat diaorang update apa diaorang dah capai bila masuk je tahun 2017. Bila compare dengan diri sendiri bagai langit dengan bumi.

Haishh bila fikir semula, banyak cita-cita, idea datang bergolek. Nak berjaya nak tambah pendapatan. Tapi dek kerana perangai suka bertangguh aku la aku selalu give up. Nak pulak ada anak kecik ni memang payah kalau perangai bertangguh tu banyak.

Oleh sebab perangai bertangguh la aku melepas banyak peluang. Sebab aku selalu fikir, tak apa masih ada masa, masih ada kesempatan. Boleh kot. dengan kot tu la aku teruskan je kehidupan tanpa rasa bersalah.

Dah penghujung 2016 aku baru terasa bosannya bekerja sampai putih mata pastu menghadap orang-orang bodoh. Bukan bodoh pon sebenarnya. Bijak. Bijak ambil peluang suruh orang selesaikan kerja diaorang. Bijak kan tu? dah umur menginjak 31 tahun baru sedar nak cari pendapatan sendiri supaya aku boleh bersenang lenang kat rumah.

Punya la lambat keinsafan datang menjenguk. Dan aku tak tahu la masih belum terlambat ke kalau aku baru nak terjaga.

Memang aku dah mula kan pon sedikit sebanyak menjual ni. Tapi aku tak konsisten. Aku pemalas. Apa lagi boleh diharap kalau Semangat berbusiness kau turun naik. Nak update info malas, nak buat iklan malas. Malu dengan diri sendiri.

Bulan January 2017 dah nak habis pon. Target jualan semua dah buat masa akhir tahun lepas. Tapi kalau ikut prestasi memang menjunam habis ni? Apa nak jadi woi. Nak tunggu keajaiban datang ke? Orang semakin lama semakin maju, semakin yakin diri. 

Aku??

Aku nak berjaya tapi terlalu banyak alasan aku bagi. Sedih la. Aku harap aku taip aku tempek kat blog moga satu hari bila aku baca semula, masa tu aku boleh senyum puas hati. Aku nak masa aku baca semula post ni aku dah berjaya. Aku nak rasa perasaan tu.


Moga Allah permudahkan apa yang aku rancang. Kita merancang sebaik mungkin tapi percayalah Perancangan Allah yang Maha Terbaik. Adalah hikmah kenapa Allah sekat nafsu aku berbusiness. Aku tengah cuba positive ni.