Nuffnang BH

Jan 16, 2017

Kegagalan ikut resepi Puteri Ayu Cheese

cantik dalam gambar walau rasa sendu di alam realiti

Hari tu aku excited buat Puteri Ayu Cheese kan?


Siap bangga bawak jumpa adik beradik bagi mak rasa.
Kau confident nak terima kritikan konon. Hahahhaha

Pagi tu patutnya aku boleh bersiap awal sebab gathering kat rumah Abang Yan.
Tapi gigih nak buat Puteri Ayu Cheese walau salah satu bahan penting tak ada.

Degil nak derhaka resepi.
Akibatnya ialah Kuih aku keras, ptui.

Tapi aku dah tahu la mana silap dia.
So aku share tips la mana boleh buat and tidak. 

Tips:
  • Jangan buat kuih ni secara gelojoh, sebab nama pon puteri kena lemah lembut.
  • Semua bahan-bahan kena ada baru resepi menjadi In Sha Allah.
  • Sebab kena dua kali kukus so penting kau mahir guna alatan kat dapur. Tutup pengukus jangan bagi berair.
  • Api kena slow masa kukus.
  • Agak leceh buat kuih ni kalau kau nak dua warna atau lebih. Renyah.
  • Beli acuan banyak-banyak sebab malas nak basuh lepas tu. 

Sesiapa nak cuba buat, jangan la tak jadi pulak. aku kan nak senang tapi hasil gempak hahahha.

 #KakDiahCuba

No comments: