Nuffnang BH

Oct 10, 2016

Resepi cekodok / cucur ikan bilis sempoi rangup diluar lembut di dalam

Bismiillahirrahamanirrahim.

As Salam.

Amboi resepi cekodok pon nak up kat blog hahhaa. Biarlah. Ini untuk rujukan masa akan datang.
Nanti aku dah tak ada anak aku boleh refer blog aku je kalau nak masak. Ingat ye anak-anak.

Macam aku sekarang, aku dah start buat video resepi mak aku. macam interview la. Aku tanya mak aku jawab. Comel je mak.  Sebab aku selalu lupa kalau setakat tulis pastu hilang tah mana resepi.

Kali ni nekad nak simpan sebagai resepi warisan. In sha Allah.

Ok kali ni nak share resepi cekodok atau orang panggil cucur ikan bilis rangup diluar lembut didalam. Ini berani nak share sebab pada usia 31 tahun baru berjaya buat cekodok yang disukai suami dan anak.

Bahan-bahan main agak-agak je:

8 sudu besar tepung gandum
1 cawan Air sejuk (air peti ais)
Garam secukup rasa
Satu sudu kecil soda bikarbonat.
Ikan bilis tumbuk jangan sampai hancur. Letak la berapa banyak suka.
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

Campur semua bahan dan gaul sebati. Adunan seeloknya jangan cair sangat. Rehatkan adunan selama 5 minit dan goreng bila minyak dah panas.

Tips:

Bancuh guna air sejuk.
Bila menggoreng Minyak kena betul-betul panas.
Makan cicah dengan kuah gulai lemak/ kari/ sambal sardin


No comments: