Nuffnang BH

Oct 28, 2016

Cita rasa pastri Jepun, Komugi pilihan aku

As Salam,

Siapa sini suka makan benda manis dan sedap dan lembut dan membuatkan kita bagai di awangan bila makan? angkat tangan... kih3

Aku adalah orang yang begitu teruja bercakap kalau dapat makan, makanan sedap. Kalau korang peminat kek atau dessert atau roti atau apa sahaja berkaitan makanan yang menawan hati korang patut singgah di Kafe Komugi.

Confirm tak menyesal. Aku dah pergi few café tapi so far Komugi paling aku satisfied.

Kosmo pernah cerita pasal Café Komugi ni dalam awal bulan October hari tu. in sha Allah selamat dimakan oleh orang Islam. Dan aku ada email pihak yang bertanggungjawab iaitu syarikat MULTIPLE REWARD SDN BHD (858098-H), Mr Ling Way Teng yang rajin melayan pertanyaan aku pasal status Halal mereka.

Dalam email Mr. Ling explain:

Hi Rodiah Amir Hamzah,

Thank you for taking the time to write to us, we appreciate a customer who cares for us.

First of all, we, Komugi would like to thank you for the support and concern to our products.

Yes, we understand the Halal status you mentioned is Halal for Muslim.
We are in the midst of working towards Halal certification. We can assure our customers that our local ingredients do come from trustworthy sources that have Halal certification. Majority of the ingredients in Komugi are imported from Japan and we would like to reassure customers that all our products are made without pork derivatives or alcohol. Komugi would like to cater to everyone, hope that we gave some comfort so to consume our products in ease and peace of mind.

Arigatou Gozaimasu.

Terus hati berbunga ceria. Ok meh nak share apa yang aku pernah cuba dan suka kat Komugi ni. Tak banyak sangat pon cuma aku memang looking forward nak rasa yang lain-lain. 

Kenapa aku suka kek-kek kat sini sebab lembut sangat, tak terlalu manis dan dapat rasa la bahan-bahan dia guna fresh dan berkualiti. Sesuai la dengan prinsip mereka:

At KOMUGI, we offer a deliciously authentic variety of handmade Japanese breads, cakes and confectioneries. Our team of Japanese pastry chefs bake everything daily to ensure you get to enjoy the freshness and true quality of KOMUGI, all made from natural and premium ingredients. 

KOMUGI aspires to make you smile upon taking the first bite! - Mereka berjaya buat aku makan sambil berlinang air mata. 

Why are our breads suitable for consumption by vegetarians? Because we do not use animal fats & animal-derived food ingredients.

Kepada penggemar pastry sila singgah. Oh ini adalah review tidak berbayar cuma suka-suka.

Layan jela gambar makanan sedap bawah ni.

waiting list sebab comel sangat
waiting list jugak
makan sambil ketawa sedap sangat
ini dlm waiting list
ini cinta pertama saya
makan ni masa sejuk memang nyaman je. peminat cheese kena cuba

Semua gambar ambik kat website Komugi je. 

Che Ta bawak 20 bagasi pergi bercuti dan Kang Gary keluar Running Man.

As Salam,

Tadi baca kisah Che Ta bawak 20 bagasi bila pergi melancong oversea. Sampai hal itu pun jadi bahan eh untuk di publishkan. Lawak sungguh.

Che Ta kata dia ambil satu hari nak kemas dan buat matching color baju untuk satu keluarga.

Gila.

Aku yang keluarga kecik ni kalau boleh baju semua satu hari satu je. Punya pemalas nak fikir dan nak basuh semua. Kalau boleh baju nak beli je kalau melancong ni.

Sebab nak berjalan kan nak release stress. Kalau dah sebelum nak melancong pon penat nak siapkan baju, fikir hal lain memang bertambah stress la.

Mungkin Che Ta kaya gila tak yah basuh hantar dobi kan? Tak pun orang gaji berlambak. Apa ada hal.

Untungla.

Lepas tu baca pasal Kang Gary dah keluar dari rancangan reality Running Man. Sedih sebab aku memang suka Running Man ni. Terpengaruh bila kawan-kawan tengok.

Tak sangka dah 6 tahun Kang Gary join Running Man, kalau ada pengganti pon mesti tak sama dah lepas ni. Aishh terus tak ada mood nak tengok.

Ada pulak orang nak kisah aku tak ada mood nak tengok. Hahahha

Ok sekian melaporkan. Esok kan Sabtu. Jangan la serius sangat.


Oct 19, 2016

Selamanya Cinta lirik

As Salam,

Love is in the air. 
Currently addicted to this song. 
Asyik ulang-ulang sampai muntah. Eh tak muntah. Tipu je.  
Lagu khas untuk suami.

Suri Hati Mr Pilot. 
Cerita ni pon sweet acah-acah diabetes aje. 

Lirik Lagu Selamanya Cinta - Shila Amzah & Alif Satar

Pabila ku lihat senyumanmu
Terdetik memori pertemuan kali pertama kita berdua

Ada sesuatu tentang kita
Kemesraan bersama membuatku alpa
Tak pernah terlintas untuk aku kehilanganmu

Aku tahu kau juga pun turut rasakan itu
Lebarkanlah sayapmu ke pangkuanku
Agar bayangan hitamku berlalu

Tanpa cintamu
Ku merasakan hidup tak lagi bererti
Tanpa dirimu aku rapuh

Tiada tanda tanya
Tentang ketulusan kasih kita berdua
Bersemi cinta
Ku harap kita kan selamanya cinta

Jarak itu buat ku celaru memikirkanmu merindukanmu
Namun itulah menguatkan cinta kita

Tanpa cintamu
Ku merasakan hidup tak lagi bererti
Tanpa dirimu aku rapuh

Tiada tanda tanya
Tentang ketulusan kasih kita berdua
Bersemi cinta
Ku harap kita kan selamanya cinta

Tanpa cintamu
Ku merasakan hidup tak lagi bererti
Tanpa dirimu aku rapuh

Tiada tanda tanya
Tentang ketulusan kasih kita berdua
Bersemi cinta
Ku harap kita kan selamanya cinta
Bersemi cinta

Ku harap kita kan selamanya cinta



*image credit Google. 

Oct 18, 2016

Bila hati suami bukan lagi milik isteri


As Salam,

Tadi baca luahan Elly Mazlien pasal bekas suaminya. Lebih tertarik bila dia cakap dia mengharungi detik berpantang seorang diri. Semua buat sendiri dalam keadaan masih lemah. Allahuakbar. Sesungguhnya dia wanita kuat. Sedih baca luahan hati Elly.

Kalau putar balik kejadian lepas bersalin anak kedua aku dulu rasanya kalau buat seorang diri tak tertanggung kot. bersyukur suami masih diberikan rezeki bersama. Memang mak paling banyak jaga aku. terima kasih mak. Tapi sokongan suami tu cukup bermakna.

Bila baca apa yang ditulis Elly dan apa yang terjadi, silap haribulan boleh meroyan. Simpan sakit hati dan dendam. Perempuan ni sekali terluka, lambat la nak sembuhnya.

Bekas suami pon, kalau ya tak suka. Dah tak mahu, dah tak ada perasaan sayang sekurangnya timbulkan lah rasa belas terhadap anak yang baru lahir tu. darah daging sendiri kot.

Berulang alik ke hospital sebab masalah kesihatan anak. Risau weh. Dulu Raudah sempat la setengah bulan ulang alik ke klinik. Sakit Kuning kan payah nak hilang.

Penat badan tu masih boleh berehat, tapi jiwa raga, emosi koyak tu kalau tak kuat boleh meroyan. Gila. Mungkin bekas suami tak paham dan tak pernah rasa sebab tu pandang remeh.

Bagi yang masih ada jodohnya, selalu la minta pada Allah dilindungi dan dipanjangkan jodoh. Jangan sebab kesilapan kita anak-anak menjadi mangsa. Anak-anak tak bersalah. Dan hak mereka untuk dapat kasih sayang dan perlindungan kita sebagai ibu bapa.

Oct 14, 2016

Kerja Kosong Temuduga terbuka sempena Program Lan Berambeh PWTC

Bismillahirrahmanirrahim.

As Salam,

Dapat email dari JobMalaysia pasal temuduga terbuka sempena Program Lan Berambeh dekat PWTC sabtu ni.

Terus google apa itu Lan Berambeh? sumber: Chomel  Baru la paham.

APA MAKNA "LAN BERAMBEH"Perkataan “lan berambeh” adalah perkataan bahasa tempatan Sarawak. “lan” bermaksud mari, sila, ayuh atau jom.

Manakala perkataan berambeh pula bermaksud melawat, berkunjung, bersantai atau bermalam ke sesuatu tempat atau lokasi.

So far aku bukan Anak Sarawak tapi masih mendapat email jemputan so aku assume yang BUKAN anak Sarawak pon boleh datang dan meriahkan program ni.

Detail program macam kat bawah:

MINI KARVIVAL SEMPENA PROGRAM LAN BERAMBEH 

Tarikh : 15 Oktober 2016 (Sabtu)
Masa : 9.00 pagi – 5.00 petang
Tempat: Dewan Tun Razak 1 & 2, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC)


AKTIVITI:
  1. Pameran
  2. Pendaftaran ‘Online’ Jobsmalaysia
  3. Temuduga Terbuka
  4. Bimbingan Kerjaya

Sebarang pertanyaan, sila hubungi- 03-2026 2058 Pusat Jobsmalaysia K. Lumpur.
Sila berpakaian kemas dan bawa semua sijil asal dan salinan sijil.

Mohon hebahkan program ini kepada semua saudara-mara, jiran-tetangga, sahabat-handai dan lain-lain.

Sekian terima kasih


Oct 11, 2016

#FOODAID4UKHWAH by THETELEKUNGPROJECT


#FOODAID4UKHWAH by TheTelekungProject

PENGUMUMAN KHAS KEPADA YANG MAHU BERKONGSI.

ASSALAMUALAIKUM,

ALHAMDULILLAH, DIBERIKAN SATU LAGI PELUANG KEBAIKAN.

InshaAllah, esok admin nak ziarah ke sebuah Rumah Kebajikan Ar Rahmaniah, Rasa, Selangor (berdekatan dengan Batang Kali) yang memerlukan bantuan dana untuk menyediakan makanan kepada 40 orang anak yatim/asnaf dibawah penjagaannya.

InshaAllah, untuk ziarah ke sana buat pertama kali, admin akan sediakan bahan-bahan asas iaitu;

<3 BERAS x 20 kampit
<3 TEPUNG x 2 kotak besar
<3 GULA x 1 karton
<3 TEH x 5 peket
<3 KOPI x 5 peket
<3 SIRAP/ KORDIAL x 10 botol
<3 TELUR x 5 papan
<3 BISKUT x 10 tin

<3 <3 <3 Dan wang saku persekolahan anak-anak iaitu RM 3 x 40 orang x 20 hari = RM 2400

Tujuan utama admin ke sana adalah untuk melihat sendiri keadaan dan melihat apa lagi sudut yang diperlukan oleh Rumah Kebajikan itu.

Oleh yang demikian, kepada sesiapa yang mahu turut untuk menyumbang bagi pembelian item di atas adalah dialu-alukan. InshaAllah, sumbangan anda akan admin sampaikan esok kepada Rumah Kebajikan ini dan admin akan update apakah keperluan yang mereka perlukan lagi.

Kepada yang nak menyumbang seikhlas hati boleh salurkan melalui;

CIMB Telekung Project
(8600 56 3331) / Pertubuhan Kebajikan Telekung Projek

MBB Admin Telekung Project
(5127 7250 1950) / Norazila Abdul Aziz

(Optional ) Emailkan transaksi sumbangan kepada telekungproject@gmail.com dengan menyatakan FOOD AID 4 UKHWAH

SMS/Whatsapp transaksi melalui +60193597733/ +60197357151

<3 <3 <3 Sgt penting: Mohon isikan borang di bawah utk tujuan DATA AUDITING KAMI:
https://fs30.formsite.com/telekungproject/FOODAID4UKHWAHARRAHMANIAH/index.html

Kutipan ini akan ditutup ada jam 8 malam ini ( 11 OCTOBER 2016) utk admin finalize dan terus beli barang utk diserahkan pada esok hari.

Terima kasih atas perhatian dan keprihatinan sahabat semua untuk FOOD AID 4 UKHWAH ini dan membantu anak-anak ini terus mendapat makanan untuk membesar.

Salam Ukhwah
Azila Aziz
11 OCTOBER 2016

10 MUHARRAM 1438H

Oct 10, 2016

Resepi cekodok / cucur ikan bilis sempoi rangup diluar lembut di dalam

Bismiillahirrahamanirrahim.

As Salam.

Amboi resepi cekodok pon nak up kat blog hahhaa. Biarlah. Ini untuk rujukan masa akan datang.
Nanti aku dah tak ada anak aku boleh refer blog aku je kalau nak masak. Ingat ye anak-anak.

Macam aku sekarang, aku dah start buat video resepi mak aku. macam interview la. Aku tanya mak aku jawab. Comel je mak.  Sebab aku selalu lupa kalau setakat tulis pastu hilang tah mana resepi.

Kali ni nekad nak simpan sebagai resepi warisan. In sha Allah.

Ok kali ni nak share resepi cekodok atau orang panggil cucur ikan bilis rangup diluar lembut didalam. Ini berani nak share sebab pada usia 31 tahun baru berjaya buat cekodok yang disukai suami dan anak.

Bahan-bahan main agak-agak je:

8 sudu besar tepung gandum
1 cawan Air sejuk (air peti ais)
Garam secukup rasa
Satu sudu kecil soda bikarbonat.
Ikan bilis tumbuk jangan sampai hancur. Letak la berapa banyak suka.
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

Campur semua bahan dan gaul sebati. Adunan seeloknya jangan cair sangat. Rehatkan adunan selama 5 minit dan goreng bila minyak dah panas.

Tips:

Bancuh guna air sejuk.
Bila menggoreng Minyak kena betul-betul panas.
Makan cicah dengan kuah gulai lemak/ kari/ sambal sardin


#HonestReview experience guna GraBCar

ihsan google image
Bismillahirrahmanirrahim.

As Salam.

Nak share pengalaman gunakan service GrabCar. Baru first time book guna apps dia tapi dah naik lebih 5 kali sebab driver Grabcar budak sebelah bangunan office aku je. So deal thru whatsapp aje. Kalau tak emergency aku tak guna la GrabCar.

Pengangkutan utama aku ke tempat kerja memang la bergantung serratus peratus kepada pengangkutan awam. Pengguna tegar. Guna LRT then bus atau taxi.

Syoknya GrabCar ni rate dia dah bagitahu siap-siap. Up to customer nak teruskan booking or tak. So once dah book rate dia tak ada la harga tambang naik even lalu bad traffic jem. Fare agreed awal-awal so customer rasa tak ditipu.

Itu yang aku nak elak. Kalau naik taxi ni kan ikut meter dan jarak. Kalau jem memang menangis la nak bayar. Nak pulak jalan ke office aku memang sekarang macam zon berperang. Orang korek sana sini. Jentolak, jengkaut semua ada. Jem tak hingat.

Pernah banyak kali, driver taxi sengaja drive slow-slow. Ya Allah, menyirap aje. Apa boleh buat. sedapkan hati fikir itu rezeki dia.

Ok untuk newbie yang tak pernah guna GrabCar:

Sila install GrabCar – sign up guna email/phone number then boleh guna dah.

Sila isi pick up location dan drop off. Nanti dia bagi estimated fare. Then click button Book tu nanti system akan cari nearest driver yang ada.

Contoh: aku ke KL Sentral estimated fare RM13
ini contoh aku nak ke office. Dia dah bagitahu profile driver, fare. 
Next bila ada driver accept request then system akan notify kita driver yang pick up kita. Siap detail, gambar, jenis kereta, dan ETA. Boleh tengok kat phone lagi berapa lama driver nak sampai.

Waktu ni bukan waktu puncak. Tak lama tunggu pon. 
Dah sampai korang naik jela. Bayar dan resit akan di hantar ke email kita.
In sha Allah selamat.

detail resit bagus kalau nak claim 
Sekadar tip: Kalau takut jangan lupa screenshot driver detail dan share dengan orang terdekat. Notify kita dah naik dan bila selamat sampai maklumkan juga.

ini aku cuba hari berikutnya. masa ni hujan. jadi mahal. 
info tambahan, hari kedua aku sengaja test grab car untuk lokasi yang sama, fare dia naik dari RM6 ke RM11 sebab high demand. itu pon system notify: High Fare due to High demand. Kebetulan pagi tu hujan, tapi taxi banyak so aku naik taxi la. 

Alhamdulillah tak jem dan tak cekik darah. Sebagai pengguna pilih la service yang mengguntungkan dan selamat ok. Pilihan di tangan anda. Sila jadi bijak. 

Ok itu sahaja. Moga bermanfaat.


Oct 7, 2016

KENYATAAN RASMI PENJELASAN MENGENAI KELAYAKAN DR. AZIZAN OSMAN

KENYATAAN RASMI

PENJELASAN MENGENAI KELAYAKAN DR. AZIZAN OSMAN


Kuala Lumpur, 6 Oktober 2016 - Kami kesal dengan kekeliruan dan kesulitan yang telah timbul berkaitan dengan status kelayakan Dr. Azizan Osman. Dr. Azizan Osman dan semua ahli Kumpulan Syarikat Richworks percaya dengan pendidikan seumur hidup dan pencapaian pengetahuan yang dikongsi dengan begitu bersemangat bersama rakyat Malaysia.

Memandangkan perkembangan baru-baru ini, kami ingin mengambil kesempatan untuk memperjelaskan kemusykilan yang telah timbul dan menyingkirkan apa-apa ketidakpastian.

Dr. Azizan Osman memegang kelulusan Doktor Sains (Metafizik) dari Gordon University, Bradenton, Florida, Amerika Syarikat sejak 2009.

Sepanjang 4 tahun yang lalu. Dr. Azizan telah memenuhi semua syarat-syarat untuk Doktor Falsafah (Psikologi) dari Universiti Hertfordshire, United Kingdom. Konvokesyen beliau di Universiti Hertfordshire dijangka berlangsung dalam masa yang terdekat.

Berkenaan dengan Ijazah Doktor Kehormat dari Universiti Malaya, kami telah dimaklumkan bahawa Dr. Azizan Osman telah malangnya disasarkan dan diperdayakan oleh pihak-pihak yang bukan wakil universiti tersebut. Kami telah pun membuat laporan polis dan perkara ini sedang disiasat.

Semasa proses siasatan dalaman yang kami telah jalankan baru-baru ini, kami telah menjumpai beberapa kelemahan serius berkenaan prosedur-prosedur operasi kami. Malangnya, kelemahan ini telah menyebabkan penggunaan ijazah kedoktoran dari Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur dan Universiti Kebangsaan Malaysia sebagai rujukan kepada Dr. Azizan Osman yang tidak pernah beliau akui.

Sebagai sebuah organisasi, kami amat khuatir dengan keadaan serius ini dan kami telah pun melaksanakan satu pelan komprehensif untuk membetulkan situasi ini dengan kadar yang segera. Kami berkomited terhadap menegakkan integriti organisasi kami dan berdedikasi untuk meningkatkan prosedur kami untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan kami.

Pada masa ini, kami ingin menjelaskan bahawa profil media sosial Dr. Azizan Osman yang benar boleh didapati di Facebook www.facebook.com/azizanosmanofficialpage dan LinkedIn www.linkedin.com/in/drazizanosman. Laman web rasmi syarikat adalah www.richworks.com.my.

Jika terdapat sebarang pertanyaan atau aduan mengenai akaun media sosial atau laman web yang berkaitan dengan Dr. Azizan Osman, sila hubungi kami di corporatecomm@richworks.com.my.



OFFICIAL STATEMENT

CLARIFICATION OF QUALIFICATIONS FOR DR. AZIZAN OSMAN

Kuala Lumpur, 6 October 2016 - We regret the confusion and inconvenience that has arisen with regards to the status of Dr. Azizan Osman's qualifications. Dr. Azizan Osman and all of us at Richworks Group of Companies believe in life long education and the attainment of knowledge that we so passionately share with Malaysians.

In light of recent developments, we would like to take this opportunity to clarify concerns that have been raised and put uncertainty to rest.

Dr. Azizan Osman has held a Doctor of Science (Metaphysics) from Gordon University, Bradenton, Florida, United States of America since 2009.

Over the last 4 years, Dr. Azizan has fulfilled the requirements for his Doctor of Philosophy (Psychology) from University of Hertfordshire, United Kingdom. His convocation at University of Hertfordshire is due to take place soon.

With regards to the honorary doctorate from Universiti Malaya, it has come to our attention that Dr. Azizan Osman had been unfortunately targeted and misled by parties who were not representatives of the university. We have since lodged a police report and this matter is currently under investigation.

During an internal inquiry process that we recently conducted, we uncovered some severe shortcomings in our operating procedures. Regrettably, these shortcomings have also led to the inclusion of doctorates from Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur and Universiti Kebangsaan Malaysia in reference to Dr. Azizan Osman, which he has never professed to have.

We as an organisation are very concerned about the severity of this situation and have put a comprehensive plan in place to immediately correct the situation. We are committed to upholding the integrity of our organisation and are dedicated to improving our processes moving forward so we can better serve our customers.

At this juncture, we would also like to clarify that Dr. Azizan Osman's authentic social media profiles can be located on Facebook at www.facebook.com/azizanosmanofficialpage and LinkedIn at www.linkedin.com/in/drazizanosman. The official company website is www.richworks.com.my.


If there are any questions or concerns regarding social media accounts or websites related to Dr. Azizan Osman, kindly contact us at corporatecomm@richworks.com.my.

Oct 6, 2016

Resepi Kek Butter yang sedap simple

Bismillahirrahmanirrahim.

As Salam,

Sebelum ni kemain takut kalau anak sebut suruh buat kek. Mak tak ada bakat nak. Mak kalau suruh memasak ni mak memang gigil. Lain betul perangai mak kau ni dengan wan kamu. Wan sebut je apa semua terus tersedia. Hahhahah.

Sampai la Raya Haji lepas mak nekad nak makan kek air tangan sendiri. kebetulan blogger masakan Azlita up resepi kek butter simple macam masak nasi. Itu yang berani mak nak cuba.

Nak tengok version kak Azlita kat link ini ye Basic Butter Kek Sedap 

Alhamdulillah menjadi. Sedap. En suami siap cakap, lepas ni boleh beli mixer yeayyy.

Bahan A
250 gm margerine planta
50 gm butter
150 gm gula halus atau gula kastor
100 gm gula icing

Bahan B
250 gm telur ~ Tanpa kulit
1/4 sudu teh esen vanilla

Bahan C
250 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
* Satukan bahan ini dan ayak

Satukan bahan A dalam mixer
Putar adunan bahan A hingga creamy atau putih pucat
Masukkan telur satu persatu dan terus putar hingga sebati
Tambahkan esen vanilla gaul rata

Tuangkan tepung yang sudah di ayak sedikit demi sedikit dan pukul dengan speed perlahan

Untuk kek butter pandan, bahagikan adunan kepada 2 bahagian yang sama banyak
1 bahagian, letakkan pandan emulco dan pewarna hijau
1 bahagian lagi biarkan plain ( kalau nak letak warna lain pun boleh )
sedikit badam keping untuk hiasan

Tuangkan 1 lapisan plain / putih dahulu ~ ratakan
Kemudian tuangkan lapisan pandan ~ ratakan
Tuangkan lapisan putih ~ ratakan
Tuangkan lapisan pandan ~ ratakan
Akhir sekali ambil belakang sudu dan swirlkan adunan
Taburkan dengan badam untuk hiasan atas

Bakar adunan kek dalam oven yang telah di panaskan 15 minit awal dengan suhu 160 C api atas dan bawah selama 45 minit. 

walau rupa kau biasa2 aje tapi rasa kau memang menawan

aku tukar pandan jadi coklat

takbosan makan itu yang best kalau butter kek ni

seni kelaut

Tips Berniaga - Perkara yang perlu tahu untuk berjaya


Bismiillahhirrahmanirrahim.

As Salam, 

Masih kecoh kan pasal Dr Azizan tipu kelayakan akedemik dia. orang marah sebab dia menipu tu. Tapi ada jugak yang marah pasal harga dia charge tu. mahal bebenor.

TAPI.

Dah tahu mahal tak payah la nak join. Ukur baju di badan sendiri. tak mampu cara mahal tapi masih gigih nak ilmu dia ajar tu beli la buku ke, subscribe email dia ke. Ilmu jugak. Tak dapat banyak sikit pon jadilah.

Macam pagi tadi Dr Azizan kongsi tip nak berjaya dalam perniagaan sebab aku pernah subscribe dari website dia. so any talk atau tips dia akan email. Promote. www.azizanosman.com

Itu cara marketing dia.

Aku masih menunggu kot dia ada buat press conference ke apa. nak tahu jugak macamana dia nak survive after apa yang jadi ni.

Aku panjangkan ilmu yang dia kongsi untuk berjaya dalam perniagaan: baca dan hadam.

1) Tahu apa matlamat dengan jelas, mana halatuju yang nak pergi. Perlu ada matlamat utuk dunia dan akhirat. Perlu tahu bagaimana nak capai matlamat anda.

2) Nak berjaya dalam berniaga, cari orang yang dah berjaya, lepas 'tu kena tahu apa dia tahu, dan buat apa yg dia buat.

3) Bila jumpa seorang mentor, sedut ilmu dia sampai habis. Dah habis, baru belajar dengan orang lain. Baru faham dengan jelas apa ilmunya.

4) Nak tingkatkan kehidupan perlu ubah dengan siapa yang berdampingan dengan anda. Kadang-kadang tanpa kita sedar, kita dikelilingi oleh orang yang sebenarnya tak mahu kita berjaya supaya kita dan dia sentiasa sama.

5) Tidak akan berlaku sesuatu pun tanpa izin Allah SWT, dan setiap yang berlaku tentu ada hikmah di sebaliknya. Jadi bersedia untuk bertindak sebaiknya.

6) Bila buat bisnes, kita takkan mampu nak jual produk kita kepada semua orang. Fokus kepada orang yang nak kita bantu sahaja.

7) Kalau jual produk kesihatan, fokus kepada 1 masalah atau penyakit sahaja. Pakar perubatan terkenal pun tak ada yang jual ubat yang boleh fokus kepada semua penyakit.

8) Bila berniaga, kakitangan juga merupakan asset terbaik kita. Cari kakitangan yang ada sikap yang bagus dan latih mereka dari awal. Jangan biarkan mereka bantu anda berniaga tanpa latihan.

9) Zaman sekarang teknologi sangat penting dan pantas. Adalah rugi dan pelik kalau anda tak gunakan teknologi untuk kebaikan. Gunakanlah teknologi untuk bina perniagaan yang lebih besar dan lebih Berjaya.

10) Senaraikan perkara yang anda tidak gembira dan perlu dibaiki dalam perniagaan dan diri anda. Ini kerana Allah tak akan merubah nasib sesuatu kaum sehingga kaum itu merubahnya sendiri.

11) Kita hendaklah komited untuk membaiki dan mengubah perkara-perkara yang membuatkan kita tak gembira. Kita perlu buat perkara yang tidak pernah kita buat untuk dapat perkara yang tak pernah dapat.

12) Mencari sumber atau model untuk berjaya. Untuk mengubah, tak semestinya menggunakan duit tetapi yang penting adalah ILMU atau pengetahuan.

13) Mesti berani bertindak tapi berani tanpa ilmu, hasil yang diperolehi tak banyak. Manakala, berani dengan berilmu dan ada mentor, keputusannya adalah lebih baik.


Dah dapat imu ni sila la praktikkan.