Nuffnang BH

Sep 1, 2016

Bila waktu sesuai mohon cuti sebelum bersalin.

As Salam,


Kalau ikut tarikh jangkaan bersalin adalah pada 20 May 2016. Memang aku pon pening bila la patut aku mula bercuti. 

Aku dah la gunakan pengangkutan awam pergi kerja plus aku memang kena banyak berjalan dari train ke rumah pengasuh. Buatnya aku bersalin kat tengah jalan kan naya. 

Kang keluar nama siti jalan or mat jalan kang hahahhaha.

Kalau ikut pengalaman anak pertama, aku bersalin lepas masuk minggu ke 39. Anak kedua ni tak boleh nak jangka pulak, sebab tanda-tanda nak bersalin pon agak lain.

Fikir punya fikir, dan setelah mendapat nasihat daripada doctor maka aku decided nak bercuti 3 minggu awal. 

Memang kebetulan cuti umum banyak kalau tolak-tolak dalam 2 minggu kerja je. 

Masuk je 36 minggu aku jumpa Doc Zana. Since anak kedua. Doc kata jalan tu dah mudah so kebarangkalian bersalin awal tu tinggi. 

Tak elok bahayakan kesihatan ibu dan anak aku dapat surat pengesahan doctor.

Jadi nasihat aku untuk siapa yang masih buntu tu, selain dari dengar pendapat doctor, factor macam; kesenangan nak pergi ke hospital dari office/ tahap kesihatan/ dan toleransi kerja di pejabat perlu la di ambil kira. 

Kalau boleh kerja dari rumah lagi bagus. Tapi dalam keadaan sarat rasanya selera bekerja tu merudum dah kot.

Bila dah bercuti mula la bosan sebab anak tak bagi tanda pon nak keluar. Sehari bagai setahun hahahhaha.

Dan akhirnya anak aku selamat keluar ke dunia selepas 39 minggu di dalam perut. 

Alhamdulillah.