Nuffnang BH

Jul 18, 2016

Cuti dah habis dan kembali bekerja

As salam

Ermm sekarang Raudah Sakinah dah nak masuk 2 bulan.
Perangai boleh tahan. Kuat menjerit. nak menangis lepas sekuat hati.
Dia tak peduli apa dah. Tak boleh berpeluh, tak boleh panas, tak boleh lambat.
Eh macam perangai aku je..hahahhaha.

So far we managed nak handle Raudah in public dalam masa 1 hour sahaja.
Lepas 1 hour rasa seram sejuk nak balik rumah. takut dia meragam.
Cabaran tuh.

Macam hari tu ada urusan rasmi di kaunter KWSP. Bayangkan kesusahan tu.
Kami je yang bawa anak kecil.
Maaf. Tak ada pengasuh available yet on that day.
Alhamdulillah urusan berjalan lancar.

Tapi fobia kot.

Macam semalam, keluar beli barang-barang baby. Memang 3 kali aku ulang alik ke kereta.
Suami jaga Raudah dalam kereta. Dia menangis keras.
I is cannot tapi kena bertahan jugak sebab barang-barang memang kena beli.
List dah buat. But u know, shopping memang kena compare harga, quality semua. Memang macam lipas kudung pilih semua.

So apa yang aku belajar after anak kedua is.. management.. time management, kerja rumah, masak etc.
Once I failed follow scheduled, memang tunggang langgang.
Ibarat peluang datang hanya sekali and no turning back.
Macamana la mak aku boleh jaga aku adik beradik yang sepuluh orang ni dengan jarak umur yang tak jauh.
Berderet oi. Mau gila kalau tak tabah.

Dan kemanisan bercuti dan sampai ke penghujung. Dah tak boleh bersuka ria duduk rumah gomol Raudah.
Esok dah masuk kerja semula. Kena hadap rutin harian pergi balik bekerja.

Cuba yang terbaik. Walau hati tak rela. 
Ni la dilema mak-mak bekerjaya. 

Mama Mata Panda

1 comment:

nor izzati said...

Itulah lumrah & kelebihan sebagai seorang wanita dan Ibu. Macam mana susah sekalipun mampun menampung itu semua. Memang tak dapat bayangkan macam mana semasa ibu membesarkan ko sekeluarga. Memang besar cabarannya.

owh nama babygirl ni Raudah Sakinah yea... sedapnya nama.. Pandai mama dia pilih nama. :)

Dunia ni hidup tak lama, hanya sekali saja maka selagi mampu kita bekerja mencari rezeki halal, kita bekerja la..