Nuffnang BH

Jun 8, 2016

Tips Turunkan bacaan demam kuning @ jaundice baby

As salam.

Kali ni sempat nak share journey demam kuning si baby no dua. Baby kali ni perempuan so orang kata perempuan ni kalau kena demam kuning agak lama dan teruk jugak compare dengan anak lelaki.

Kalau ikut pengalaman aku tak jauh beza kot kalau lelaki ke perempuan. Macam abang dia dulu, masa tu Klinik kesihatan Bandar 32 ni masih tak ketatkan piawaian kena lepas angka selamat untuk demam kuning. Masa tu tahun 2011.

Sekarang tahun 2016, Klinik kesihatan Bandar 32 telah menetapkan syarat; mana-mana baby demam kuning kena lepas bacaan 85 baru Klinik kesihatan Bandar 32 akan suruh stop ambil darah. Baru dikira bebas demam kuning. Kalau sebaliknya dan cecah angka 291 baby kena admit ke hospital dan akan dipantau. Kalau dah masuk wad tu faham-fahamla.

Masa aku bawak baby ke klinik sempat la jumpa ibu lain yang alami nasib sama. Ada yang baby kena ambil sample air kencing sebab baby dah berumur 14 hari tapi bacaan kuning masih tinggi. Bayangkan anak sendiri kena macam tu. mesti susah hati.

Macam kes baby aku, punya la risau masa first day untuk register Klinik kesihatan, memang baby dah ada demam kuning.

23 May – 154 – Muka sahaja yang kuning
24 May – 170.5 – Demam kuning sampai ke dada
30 May – 117 – overall
6 June – 71.5

Mujur mak masih ada. So mak la yang ikhtiar kan macam-macam untuk turunkan demam kuning. Selain dari berpantang tak makan kunyit, berjemur di bawah sinaran matahari mak aku focus kepada air mandian. Kan ada tip mandi sirap la, mandi air taugeh la, daun kucai dll. Tapi mak aku mandikan dengan serbuk herba beli kat kedai cina, pastu air rebusan labu air, pastu last sekali mak rebus air daun belimbing. Alhamdulillah bacaan demam kuning menurun.

Apa yang patut dijaga semasa baby kuning ni ialah tali pusat baby. Kalau dah tercabut awal so lega la senang nak bersihkan. Cuma kena kerap bersihkan dan kalau berdarah kena cuci. Kata mak, kebersihan pusat juga mempengaruhi demam kuning.

Bagi mak baby pulak kalau boleh stop sekejap pengambilan herba dan jamu. Jamu kan panas. Itu pon penyumbang la jugak walau tak banyak. Paling penting kerapkan susuan. Bagi sekerap mungkin.
Akhir sekali mak pesan suruh urut-urut baby supaya baby aktif dan jangan pakaikan baju. Elok pakaikan barut dengan pampers je. Tapi jaga-jaga la jangan kembung. Semua tips kat atas aku buat beserta doa yang tak putus-putus mintak Allah permudahkan.

Itu sahaja dapat aku share. Harap membantu ibu kat luar sana.


perangai mak2 sgt..gambar kaki pon nak upload