Nuffnang BH

Jun 15, 2016

Kisah benar..Life experiences..skim Ponzi..ajakan jemaah Tabligh

As Salam..

KIsah satu: Skim Ponzi

Dua hari lepas saudara sedarah sedaging call mak. Rancak berborak.
Butir-butir perbualan aku dengar, pasal duit, boleh percaya ke, nanti la fikir dulu dan nanti call semula.
Dah tak sedap hati bila mak sebut pasal duit ni.

Ada orang nak meminjam ke? Jual ubat lagi ke? Mak tu senang terpengaruh.
Agak-agak dah nak habis perbualan mak pass telefon pada aku.
Tadah telinga pula dengar penjelasan.
Ajak join project signboard katanya. Ada pakej pilihan serendah RM300.
Dijanjikan pulangan paling awal seminggu, paling lambat dua minggu.
Ah sudah. Kena kencing ni.

Kalau ambil pakej RM300 nanti dapat pulangan RM600, dah tiga kali akak dapat pulangan.
Itu testimoni kalau join pakej kecik.
Tarik nafas; aku cuba nasihat selembut habis. Risau di cop kurang ajar.
Orang kalau dah terpengaruh dan ada bukti dapat pulak pulangan memang gelap mata la.
Moga akak tak terjebak jauh. Aamiin.

Kisah dua: Ajakan Tabligh

Aku memang tak tahu sangat cara dakwah Tabligh. Jadi tak mampu comment takut jatuh fitnah.
Yang pernah tengok mereka duduk di masjid dan akan bergerak berkumpulan pergi ke rumah-rumah orang sampaikan ilmu.
Ajak ke arah kebaikkan.

Dijadikan cerita anak saudara umur 14 tahun lelaki; diajak join dan setuju untuk keluar rumah selama 3 hari.
Ikut janji jumpa lepas isya’ di masjid Felda sebelah.
Mintak izin ibu ayah dan pelik bila orang tu pesan jangan bawak kad pengenalan.
Tak banyak aku bersoal siasat dengan assumption ibu ayah dia dah tahu detail segala benda.
5 minit lepas ayah dia hantar anak saudara aku pulang semula ke rumah.
Muka pucat, kata macam kena pukau masa solat Isya berJemaah tadi.
Kawan-kawan dia dalam belasan orang yang solat dan berada si saf belakang ditepuk bahu dan terasa di awangan.

Separa sedar.

Selesai solat rasa tak sedap hati dan mereka baru terdetik nak rujuk imam setempat.
Imam dan jawatankuasa masjid tak tahu menahu Jemaah Tabligh yang ajak keluar berdakwah.
Bayangkan kalau mereka teruskan rancangan ikut Jemaah tu.
Kalau hilang tak balik siapa je yang tahu kisah mereka.
Kenapa sasarkan budak-budak semuda tu, kenapa bukan lepasan SPM? yang banyak masa lapangnya.
Anak saudara aku kata, petang sebelum kejadian;
ketua Jemaah tu sempat pesan suruh naik van pergi dahulu ke tempat mereka rancang tu
Dan mereka akan menyusul kemudian.
Dan apa yang terjadi dengan izin Allah. Syukur tiada yang buruk berlaku.

Alhamdulillah.



No comments: