Nuffnang BH

Apr 15, 2016

kandungan 33 & 34 minggu.. tanda-tanda dah mula

Assalamualaikum.

Kandungan mencecah 33 minggu.
Semakin hari semakin kurang tenaga. Masuk minggu ke 32, perut jadi sensitive kepada apa sahaja makanan yang masuk.

Asyik membuang sahaja. Kadang-kadang pelik kenapa asyik ke tandas.
Risau nak bersalin je. Tapi tak kan secepat ni. Lagi 7 minggu kalau ikut due date.
Tarikh jangkaan 27 May 2016, tapi kalau ikut masa lahirkan Ikhwan awal dalam 5 hari sahaja dari due date.  Maksudnya minggu ke 39.

Tanda-tanda bersalin macam pecah air ketuban, keluar lendir darah ect belum ada lagi so ok la.
Doctor kata kalau bersalin now memang kena cucuk la untuk bia paru-paru anak matang.
Berdoa la anak keluar masa yang sesuai. Seram woi.

Perasaan takut hari-hari datang. Boleh ke nak tempuh semula sakit dan panik tu.
Ya Allah. Seramnya.
Aku ni penakut dan tak tahan sakit. Nak menangis ok motivasikan diri sendiri.
Ya Allah beri kekuatan.

Masuk 34 minggu gastrik datang semula, kalau dah gastrik selagi tak muntah gastrik tak lega.
Kalau kat rumah aku makan gula-gula jambu batu merah tu kasik hilang
Atau minum pati delima, in sha Allah hilang.

Kat office memang standby ubat gastrik. Tapi kawal makan la.
Hari tu masa jumpa Dr Zana, dia jangka aku bersalin awal.

Aku memang dapat rasa la beza mengandung kali ni. Memang cepat penat.
Sakit-sakit bahagian bawah. Kalau ikut bacaan, stage skang aku akan kerap membuang
Air besar, buang angin, sebab kedudukan anak ke bawah but not yet fully engaged.
Tanda-tanda tu normal tapi kena perhatikan. 
Kalau apa-apa kena cepat-cepat jumap doktor. 

Setiap kali bangun tidur pon seksa, nak ubah posisi tidur pon susah.
Tak apa demi anak. Semoga anak keluar dengan selamat dan sihat.
Doakan aku. aamiin. 

No comments: