Nuffnang BH

Apr 11, 2016

Cara apply MyDeposit untuk siapa yang tak ada deposit untuk beli rumah.

Assalamulaikum.

Pagi tadi ada akak kat group whatsapp share tentang Kerajaan biaya deposit untuk rumah pertama.
Berita gembira untuk mereka yang memang plan nak beli rumah tahun 2016 ni.
Aku cuba explain supaya tak meleret dan moga dapat bantu siapa perlukan info.
Good luck.

Apa itu skim Skim Pembiayaan Deposit Rumah Pertama (MyDeposit)?

Adalah satu produk khusus yang diperkenalkan oleh Kerajaan bagi membantu golongan pertengahan memiliki rumah idaman.
Kerajaan telah mengumumkan peruntukan sebanyak RM 200 juta sebagai sumbangan bayaran deposit bagi pembelian rumah pertama oleh satu isi rumah.

SYARAT DAN KELAYAKAN PERMOHONAN MyDeposit
  • Pemohon mestilah warganegara Malaysia berumur sekurang-kurangnya 21 tahun ketika permohonan dibuat dan tiada umur maksima ditetapkan;
  • Permohonan ini adalah bagi tujuan pembelian rumah pertama bagi satu isi rumah;
  • Pendapatan kasar RM10,000 dan ke bawah sebulan. Pendapatan kasar bulanan termasuk semua bentuk ganjaran hasil daripada pekerjaan atau perniagaan (upah, gaji, komisyen, bonus, elaun dan lain-lain) ;
  • Pemohon mestilah mempunyai kelayakan untuk membuat pinjaman perumahan dengan mana-mana institusi pembiayaan.
  • Pemohon yang layak akan diberikan kelulusan bersyarat dengan tempoh 30 hari untuk menandatangani Perjanjian Jual Beli rumah yang hendak dibeli.

KRITERIA PEMBELIAN PROJEK PERUMAHAN YANG DIBENARKAN

  • Projek perumahan baharu yang berlesen atau perumahan pasaran sekunder (subsale).
  • Harga pembelian adalah RM500,000 dan ke bawah; dan
  • Kelulusan pembelian bagi projek-projek perumahan swasta yang tidak mendapat subsidi insentif dana Kerajaan.

Ok ini part paling penting, agak-agak kalau korang dan memenuhi syarat dan kriteria kat atas, apa perlu korang buat ialah pergi click link ni:  Mohon MyDeposit

Bila dah click nanti nampak page macam kat bawah ni, korang click je icon MyDeposit automatic dia akan landing kat page  di gambar kedua. 


* Pemohon dinasihatkan untuk buat permohonan baru dan log masuk. 
* Sangat simple step dia dan dengan suka hati silalah mohon. 
* Lepas register click MyDeposit, isi maklumat diperlukan dan lampirkan sekali dokumen yang diperlukan: 
  • Kad Pengenalan Pemohon
  • Kad Pengenalan Pasangan
  • Salinan Kad Pengenalan Anak/ Tanggungan
  • Salinan Surat Nikah
  • Penyata Gaji terbaru individu
  • Penyata Gaji terbaru pasangan
  • Penyata KWSP atau cukai pendapatan individu
  • Penyata KWSP atau cukai pendapatan pasangan
  • Bagi bekerja sendiri, sila buat akuan bersumpah mengenai gaji bulanan individu atau pasangan bekerja sendiri
  • Surat pengesahan majikan. Maklumat diperlukan adalah status perkahwinan, status pekerjaan dan tempoh perkhidmatan.
  • Surat pengesahan OKU
  • Surat pengesahan daripada pemaju atau penjual
  • Surat laporan CCRIS (boleh dapatkan di Bank Negara atau rujuk http://www.ctoscredit.com.my/)



Tarikh penting:
Mula mohon pada: 7 April 2016 secara atas talian
Tamat pada: December 2016 atau kuota bernilai RM 200 juta dipenuhi dahulu.

Kalau masih belum faham jugak after mendaftar etc boleh la hubungi nombor tertera kat bawah ni:​

Cawangan Pengurusan Perumahan
- 03-8891 4025/ 03-8891 4054/ 03-8891 4012/ 03-8891 4062/ 03-8891 4460
Bahagian Teknologi Maklumat
- 03-8891 4478

Harap membantu

No comments: