Nuffnang BH

Apr 26, 2016

risau..takut..nervous nak hadapi saat bersalin.

Assalamualaikum.

Huwaaa takut semua ada.
Esok genap kandungan 36 minggu.

Ramai yang seangkatan dengan aku dah menunjukkan tanda-tanda nak bersalin dan dah ada yang bersalin dah pon.

I am nervous gila.

Ada kawan baru dapat tahu last week yang baby dia songsang.
Pagi ni pergi check hospital dah dapat date appointment untuk ceaser.

Huwaaaa.

Dah menjengah 36 minggu perut dah besar, gerakan baby pon aku dah rasa kurang.
Cuak pon ye agaknya.

Ada rasa gerakkan tu tapi slow aje.
Puas dah cakap dengan baby.

Takut tak menentu la. Google pengalaman orang memang kurang sikit dah gerakan
Mungkin sebab space tak banyak dalam perut.

Teruskan nak positive tapi lemau aje.
Bila tanya diri sendiri nape cuak? 
Tak ada jawapan pon. 
Ke cuak sebab orang lain cuak? 

So far persiapan dah 80% setel. 
Sikit-sikit lagi nak pack masuk dalam beg nak bawak g hospital. 
Ya Allah mudahkanlah urusan aku bersalin. 

Now dah dapat sindrom malam tak leh tidur. 
Tidur lambat sebab risau. 

So bila pagi mula la mata pedih sebab mengantuk. 
Layu je kat office. 

Cuak-cuak nak bersalin pun selera makan still ada ok. :)

Buat sesiapa yang mengenali diri ini, ampun maaf dipinta atas segala keterlanjuran. 
Kesilapan yang sedar mahupon tidak. 
Doakan kalian aku amat perlukan. 

Apr 21, 2016

Pengalaman kelakar seram bersalin kandungan 36 minggu..bukan aku...

Assalamualaikum.

Semalam genap kandungan 34 minggu 7 hari check up seperti biasa di KK.
Bagus orang tak ramai dan dalam pukul 9 dah setel semua.
Kandungan Alhamdulillah sihat, berat terlebih 400gram.

Nurse tak bebel aku yang bebel pada diri sendiri.
Ini hasil minum air manis setiap hari. Padan muka.
Bp, urine, heart beat baby semua normal. Alhamdulillah.

Sengaja ambil cuti sebab rasa badan dah berat sangat.
Suami pon ambil cuti sebab kesian mak buyung jalan macam tak larat dah.

Ok nak cite dalam last two weeks masa buat check up jumpa doc Zana
Terserempak dengan kawan satu batch masa kursus FSTEP dulu.
Dia punya due date lg awal dari aku dalam belas-belas Mei la. 

Sekali tup-tup baca fb kelmarin dah bersalin dah. 36 Minggu kau. 
Mesej dia tanya process etc.
Dia kata Alhamdulillah mudah sangat. Pukul 12 tengah malam pecah air ketuban.
Then start contraction sampai subuh, 6.40 pagi baby dia keluar.
Itu pon lepas dia ambil wudu, solat then berulang ke tandas sebab nak buang air besar
Padahal itulah contraction.

Kelakar seram last dia pergi toilet meneran, pastu panggil nurse check baby
Kepala baby dah keluar ok.
Tolak masuk labour room, sekali push anak keluar.
Bidan cakap, anak hampir lemas sebab tali pusat nak terbelit.
Apa-apa pun anak dan ibu sihat.
Bidan sambut sebab kebetulan doctor balik berehat sebab ada kes sebelum tu. 

Hoi kelakar seram cerita dia. cerita aku pulak? Tak tahu la lagi macamana.
Sekarang asyik rasa sengal-sengal macam nak terberak, rasa sembelit tu.
Terus rasa macam confuse nak beranak ke apa. hahahhaha.

Tenangkan diri baca Surah Maryam dan pahamkan sekali maksud dia.
Alhamdulillah lega perasaan tu. betul la Al Quran tu penenang jiwa.


Apr 20, 2016

hal baju gambar anjing dan hukumnya..

Assalamualaikum.

Hari tu kan kecoh pasal pakai baju gambar haiwan najis berat ni kan.
Macam-macam hukum dan pendapat yang dilontarkan.
Tergerak la hati nak cari penerangan tentang hukum ni.

Terpegun sekejap sebab rasa macam tahu apa hukum tapi kena refresh semula.
So dapat explanation dari Ustaz Azhar Idrus pasal gambar di baju ni.

sumber google image
Ustaz kata..
  • Memakai pakaian yg ada gambar makhluk bernyawa makruh memakainya contoh macam gambar ayam,burung, manusia.
  • Yang tak bernyawa hukumnya khilaf (harus) contoh gambar kereta, motor, makanan etc.
  • Kalau dalam sembahyang memakai pakaian tak kira gambar makhluk bernyawa atau tak bernyawa hukumnya adalah makruh.
  • Dan, dalam sembahyang  memakai pakaian yang ada gambar haiwan mughallazah (anjing,babi), tanda salib, gereja, atau logo persatuan Kristian hukumnya adalah haram. Kita dikira  mempromote ajaran Kristian.

Khas untuk peniaga, ustaz Azhar Idrus tekankan yang pakaian yang ada gambar arak, iklan arak, gambar salib, baju-baju persatuan gereja dan seangkatan dengannya diharamkan peniaga nak jual.
Kita dikira subahat. Bertanggungjawab dan berkongsi dosa.
Sebelum jual semak dulu gambar, tulisan-tulisan yang terdapat kat pakaian tu.

Ustaz tambah lagi, kalau pakai pakaian (dalam atau luar sembahyang) yang menunjukkan aurat perempuan contohnya gambar perempuan pakai bikini hukum dia haram di pakai.
Kenapa? Sebab aurat tu haram dilihat.

Senang cerita, ustaz Azhar Idrus guna kaedah usul fiqh yang berbunyi: apa yang haram kita lihat maka haram kita ambil benda itu.

Harapnya penerangan aku tak peningkan pembaca. Benda yang elok di kongsi bersama. 

Apr 16, 2016

Baju Raya warna apa tahun ni?

Assalamualaikum

Dalam otak macam-macam fikir.
Hal anak,nak bersalin, raya, macam-macam lagi.

Sebut raya terus terbayang-bayang raya tahun ni. 
Nak pakai baju apa?  color apa?
Tak sedar masa tu masih dalam pantang hahahha.

Terus tak semangat cari baju raya. Kesian anak dan suami.
Suami pon tak excited sangat nak cari baju raya, dia nervous anak nak keluar.

Eh, patut aku lagi nervous la. Aku yang nak kena teran bagai.
Ok back to topic, macam hari tu aku berkenan ada orang post kat fb
Contoh skema warna semua ni.
Atleast dapat bantu orang lain cari warna baju raya ok la. 

Selalu sebut purple belacan la, pink Qu Puteh la dll.
Ok now dah ada skema color jangan sebut mengarut-mengarut lagi ok.

Aku share kat bawah skema-skema color tu

Raya pon dah tak lama, bolehla cari baju sekarang. 













Apr 15, 2016

kandungan 33 & 34 minggu.. tanda-tanda dah mula

Assalamualaikum.

Kandungan mencecah 33 minggu.
Semakin hari semakin kurang tenaga. Masuk minggu ke 32, perut jadi sensitive kepada apa sahaja makanan yang masuk.

Asyik membuang sahaja. Kadang-kadang pelik kenapa asyik ke tandas.
Risau nak bersalin je. Tapi tak kan secepat ni. Lagi 7 minggu kalau ikut due date.
Tarikh jangkaan 27 May 2016, tapi kalau ikut masa lahirkan Ikhwan awal dalam 5 hari sahaja dari due date.  Maksudnya minggu ke 39.

Tanda-tanda bersalin macam pecah air ketuban, keluar lendir darah ect belum ada lagi so ok la.
Doctor kata kalau bersalin now memang kena cucuk la untuk bia paru-paru anak matang.
Berdoa la anak keluar masa yang sesuai. Seram woi.

Perasaan takut hari-hari datang. Boleh ke nak tempuh semula sakit dan panik tu.
Ya Allah. Seramnya.
Aku ni penakut dan tak tahan sakit. Nak menangis ok motivasikan diri sendiri.
Ya Allah beri kekuatan.

Masuk 34 minggu gastrik datang semula, kalau dah gastrik selagi tak muntah gastrik tak lega.
Kalau kat rumah aku makan gula-gula jambu batu merah tu kasik hilang
Atau minum pati delima, in sha Allah hilang.

Kat office memang standby ubat gastrik. Tapi kawal makan la.
Hari tu masa jumpa Dr Zana, dia jangka aku bersalin awal.

Aku memang dapat rasa la beza mengandung kali ni. Memang cepat penat.
Sakit-sakit bahagian bawah. Kalau ikut bacaan, stage skang aku akan kerap membuang
Air besar, buang angin, sebab kedudukan anak ke bawah but not yet fully engaged.
Tanda-tanda tu normal tapi kena perhatikan. 
Kalau apa-apa kena cepat-cepat jumap doktor. 

Setiap kali bangun tidur pon seksa, nak ubah posisi tidur pon susah.
Tak apa demi anak. Semoga anak keluar dengan selamat dan sihat.
Doakan aku. aamiin. 

Apr 13, 2016

Kek Poppy Seed - Berhati-hati dan kesan jangka panjang

Assalamualaikum.

Pagi-pagi buka Bernama online nak tengok apa isu semasa.
Dan terkejut bila baca tajuk berita  “Berhati-hati Beli Atau Makan Kek "Poppy Seed"

Sejak bila kek boleh jadi benda yang menakutkan?
Kek yang dituduh bersalah tu nama dia 'Lemon Poppy Seed' yang dijual dengan harga RM13 sepotong.

Lepas google baru la tahu yang biji popi ni, ialah benih ganja yang diharamkan di Malaysia.

Kandungan biji popi yang terdapat dalam kek itu boleh menyebabkan mereka didakwa kerana mengambil dadah dan jika diambil dalam kuantiti yang banyak akan menjadi khayal.

Rupa-rupanya kalau kat Malaysia ni orang agak jarang guna nama poppy seeds, kalau sebut kas-kas orang Malaysia tahu.

Restoren mamak yang selalu guna kas-kas dalam masakan.  
Patut selalu layu lepas makan. Hahahhaha.


Bagaimanapun  pihak berkuasa   akan menjalankan ujian lanjut di Jabatan Kimia untuk menentukan kesahihan sama ada bahan yang terkandung dalam kek itu benar-benar dadah atau sebaliknya.

Jadi, hati-hati semua. Elakkan yang memudaratkan kita. 



credit* 
Bernama_Malay Version


*Update 14 April 2016, polis sahkan tiada tindakakan penggunaan biji popi dalam masakan. 

Buat cuak aje. credit to KosmoOnline

Apr 12, 2016

Kenapa bayar lebih? swasta vs kerajaan

Assalamualaikum.

Sabtu lepas, my second appointment dengan Dr. Zana di Medical Centre Gombak (GMC).
Klinik dibuka seawal 8 pagi sehingga 1 tengahari sahaja. Ahad tutup.
A day before, klinik ada sms confirmkan kehadiran which is a good thing as reminder to patient.

Ini first kandungan aku buat check-up di klinik swasta.
Tapi check-up kat Klinik kesihatan memang aku tak miss.

Anak pertama memang aku follow up di Klinik kesihatan kerajaan SAHAJA.
Untuk anak kedua, kami berpakat nak pilih doctor perempuan untuk sambut bayi.
Termasuklah nak scan dll.

Alhamdulillah, kesedaran dan kemampuan tu Allah kurniakan.
Macam anak pertama dahulu, bayi disambut bidan perempuan.
Rezeki jugak. Cuma bukanlah keseluruhan proses bersalin aku dilayan oleh doctor perempuan.

Berbalik cerita tadi. Kami tiba di klinik agak lewat, 9 pagi macam tu.
Orang dah penuh dalam klinik.
Duduk dlm setengah jam baru nama dipanggil untuk ambil berat badan dan tekanan darah.  
Tiada check hb (hemoglobin), tiada urine test. Ada jugak aku tanya cuma nurse kata tak perlu.
Dapat no giliran dan tunggu lagi. Almost dua jam kot menunggu sahaja.

Bila masuk jumpa doctor, bertanya khabar then tengok baby kat screen. Ultrasound.
As usual check perkembangan baby, berat etc. now baby dah 2.1kg pada usia 33minggu.
Kepala baby dah kebawah tapi belum fully engaged.

Since lama sangat menunggu aku tak ada pon nak tanya lebih-lebih. Penat.
Cuma ceritakan apa perkembangan dan doctor nasihatkan bersiap sedia.
Ada kemungkinan bersalin awal.

Apa aku nak highlightkan perbezaan service yang aku terima.
Mungkin jarak appointment aku dengan Klinik kesihatan baru sahaja so doctor GMC ni gunakan rekod tu jela sebagai reference.

Melainkan kandungan aku bermasalah lagi detail la agaknya check dia.
Itu assumption aku.

Tapi kalau comparekan waktu menunggu, ketelitian check-up, aku boleh simpulkan yang Klinik Kesihatan Kerajaan LEBIH BAGUS, LEBIH DETAIL dan PERCUMA.
Dekat GMC aku dikenakan charge total RM95, consultation (RM40), ultrasound (RM45), dan nursing procedure (RM10).

Di Klinik Kerajaan semestinya PERCUMA dan consultation hanya dari nurse sahaja. Tapi kira ok la.
Nurse di Klinik Kesihatan agak tegas mean while di swasta ni kita boleh utarakan pendapat dan kehendak kita.

Hari check-up pon hari cuti, Klinik Kesihatan memang hari bekerja la.
Apa pun pilihan di tangan masing-masing. Kalau berkemampuan tak salah pilih yang terbaik untuk zuriat kita.

Kalau kurang berkemampuan dari segi duit dan masa, Klinik Kesihatan pon tak kurang hebatnya.

Apr 11, 2016

Cara apply MyDeposit untuk siapa yang tak ada deposit untuk beli rumah.

Assalamulaikum.

Pagi tadi ada akak kat group whatsapp share tentang Kerajaan biaya deposit untuk rumah pertama.
Berita gembira untuk mereka yang memang plan nak beli rumah tahun 2016 ni.
Aku cuba explain supaya tak meleret dan moga dapat bantu siapa perlukan info.
Good luck.

Apa itu skim Skim Pembiayaan Deposit Rumah Pertama (MyDeposit)?

Adalah satu produk khusus yang diperkenalkan oleh Kerajaan bagi membantu golongan pertengahan memiliki rumah idaman.
Kerajaan telah mengumumkan peruntukan sebanyak RM 200 juta sebagai sumbangan bayaran deposit bagi pembelian rumah pertama oleh satu isi rumah.

SYARAT DAN KELAYAKAN PERMOHONAN MyDeposit
  • Pemohon mestilah warganegara Malaysia berumur sekurang-kurangnya 21 tahun ketika permohonan dibuat dan tiada umur maksima ditetapkan;
  • Permohonan ini adalah bagi tujuan pembelian rumah pertama bagi satu isi rumah;
  • Pendapatan kasar RM10,000 dan ke bawah sebulan. Pendapatan kasar bulanan termasuk semua bentuk ganjaran hasil daripada pekerjaan atau perniagaan (upah, gaji, komisyen, bonus, elaun dan lain-lain) ;
  • Pemohon mestilah mempunyai kelayakan untuk membuat pinjaman perumahan dengan mana-mana institusi pembiayaan.
  • Pemohon yang layak akan diberikan kelulusan bersyarat dengan tempoh 30 hari untuk menandatangani Perjanjian Jual Beli rumah yang hendak dibeli.

KRITERIA PEMBELIAN PROJEK PERUMAHAN YANG DIBENARKAN

  • Projek perumahan baharu yang berlesen atau perumahan pasaran sekunder (subsale).
  • Harga pembelian adalah RM500,000 dan ke bawah; dan
  • Kelulusan pembelian bagi projek-projek perumahan swasta yang tidak mendapat subsidi insentif dana Kerajaan.

Ok ini part paling penting, agak-agak kalau korang dan memenuhi syarat dan kriteria kat atas, apa perlu korang buat ialah pergi click link ni:  Mohon MyDeposit

Bila dah click nanti nampak page macam kat bawah ni, korang click je icon MyDeposit automatic dia akan landing kat page  di gambar kedua. 


* Pemohon dinasihatkan untuk buat permohonan baru dan log masuk. 
* Sangat simple step dia dan dengan suka hati silalah mohon. 
* Lepas register click MyDeposit, isi maklumat diperlukan dan lampirkan sekali dokumen yang diperlukan: 
  • Kad Pengenalan Pemohon
  • Kad Pengenalan Pasangan
  • Salinan Kad Pengenalan Anak/ Tanggungan
  • Salinan Surat Nikah
  • Penyata Gaji terbaru individu
  • Penyata Gaji terbaru pasangan
  • Penyata KWSP atau cukai pendapatan individu
  • Penyata KWSP atau cukai pendapatan pasangan
  • Bagi bekerja sendiri, sila buat akuan bersumpah mengenai gaji bulanan individu atau pasangan bekerja sendiri
  • Surat pengesahan majikan. Maklumat diperlukan adalah status perkahwinan, status pekerjaan dan tempoh perkhidmatan.
  • Surat pengesahan OKU
  • Surat pengesahan daripada pemaju atau penjual
  • Surat laporan CCRIS (boleh dapatkan di Bank Negara atau rujuk http://www.ctoscredit.com.my/)



Tarikh penting:
Mula mohon pada: 7 April 2016 secara atas talian
Tamat pada: December 2016 atau kuota bernilai RM 200 juta dipenuhi dahulu.

Kalau masih belum faham jugak after mendaftar etc boleh la hubungi nombor tertera kat bawah ni:​

Cawangan Pengurusan Perumahan
- 03-8891 4025/ 03-8891 4054/ 03-8891 4012/ 03-8891 4062/ 03-8891 4460
Bahagian Teknologi Maklumat
- 03-8891 4478

Harap membantu

Apr 6, 2016

Catatan Mengandung aku - Second Trimester [ 13 to 28 weeks] Bahagian dua

27 January - Monthly check up seperti biasa. Alhamdulillah tak banyak masalah dengan HB. Kalau ikut previous pregnancy HB aku kalau 6 bulan ke atas kandungan mesti terjejas. Start menurun. Tapi kali ni aku amalkan minum jus delima setiap pagi masa perut masih kosong. Pastu malam aku minum kalau rajin. Alhamdulillah HB terjaga.

Dapat jugak date untuk minum air gula. Disuruh datang pada 24 February 2016 semasa kandungan 24 minggu. Test yang betul-betul aku tak suka. As the nurse mentioned before, umur 25 tahun ke atas kena minum air gula juga masa kandungan 6 bulan. Kalau ada family history lagi la kena minum air gula dua kali masa 4 bulan dan 6 bulan. Pastu based on result dia akan monitor kesihatan dan paras gula ibu.

Nurse brief apa perlu buat. Malam sebelumnya kena puasa start from 10:00p.m. Pastu datang klinik untuk cucuk kali pertama dan minum la air gula tu. After habis telan tanpa muntah (kalau muntah kena re take) 2 jam baru cucuk kali kedua.

24 February – 24 weeks. Datang klinik dengan perasaan berdebar nak telan air gula woi. Takut cucuk satu hal, nak kena telan air gula manis nak arwah satu hal jugak. Cerita lanjut kat sini.

7 March – 26 weeks. Untuk check bulanan kali ni aku kena jumpa doctor jugak. Jumpa pon sekadar scan untuk tengok perkembangan baby. Air ketuban, ukur lilit, size etc. agak kelam kabut sebab hari yang sama orang lain minum air gula. Ramai nya Ya Allah. Sesak klinik. Agak lambat la nama dipanggil even untuk timbang berat sahaja. Fiuh. Lepas setel check bulanan, scan baby nurse pon bagitahu result blood test. Alhamdulillah. Semua selamat. Aku bebas diabetes. Syukur Ya Allah.

Sehari lepas appointment dengan KK baru perasan ok number ic kat slip lab test blood sugar tu salah. Nama betul kecuali umur and ic la. huwaa. Panic attacked. Dah bermacam andaian aku ni, kena ambil semula, itu ini la. Untuk hilangkan risau gundah gulana, aku pon google no lab KK Setapak. Pastu staff tu kata untuk result gula ni, KK akan hantar sample ke Poliklinik Panel yang dilantik. So poliklinik la yang buat.

Dalam kes aku, masa nak buat tu kan dapat kertas, pastu kat botol tabung darah tu kan ada sticker nurse kena tulis ic and nama. apa yang menyebabkan salah number ic kat slip ialah kegagalan staff poliklinik nak baca tulisan tangan nurse. Paham-paham jela tulisan macamana kan.

So staff tu kata tak apa sebab selain number ic dan nama yang ditulis, sticker yang di tampal pada botol ujian tu ada no siri/rujukan. Maksudnya bukanlah bergantung kepada tulisan tangan nurse semata-mata.

Staff KK nasihatkan andai aku nak slip lab yang baru aku kena call sendiri poliklinik dan suruh dia hantar semula pada KK Setapak. Tapi aku try call aritu tak ada siapa jawab so memang aku tak ada la dapat yang baru. In sha Allah kalau aku ingat nak tanya semula nurse nanti. Masa check bulanan akan datang. Oh dan lepas tu nurse dah suruh kira pergerakan baby. Maka  bermula la rutin harian isi carta pergerakan baby.  

Apr 5, 2016

ada apa dengan prihatin

Assalamualaikum.

Sekadar luahan dalam kehidupan.
Kalau ikut kejadian dalam hidup aku ni Allah temukan aku dengan orang yang bermacam ragam.
Ada yg terlebih prihatin, ada yang betul-betul ambil berat dan ada je yang ambil kesempatan.

Sehari dua lepas Allah jodohkan dengan orang yang terlebih prihatin.
Entah apa motifnya. Aku kurang pasti.

Mungkin niat nak tahu apa yang berlaku tapi menggunakan alasan risaukan masa depan aku.
Jadi meng create cerita supaya niat dan jalan cerita seiring atau sekurangnya menimbulkan kesan kat hati aku.

Supaya aku terharu dengan sikap dia.
Walau realitinya bukanlah rapat mana hubungan. Sekadar rakan sekerja.
Bila di tanya on the spot haruslah aku ni bercerita apa yang patut.

Kadang-kadang terlebih cerita, bukan apa tak mahu di salah anggap.
Bila bercerita dah tahu rentak dan perasan niat sebenar yang bertanya

Mula la hati geram.

Bila fikir semula mahu saja, tanya dan duduk semula.
Siasat habis-habisan. Apa motif bertanya dan sebagainya. Nekad nak tanya.
Tapi bila dah jumpa semula, perasaan nekad tu terkubur macam tu sahaja.

Allah tidak izinkan.

Aku yakin.

Sebelum ni aku minta pada Allah, janganlah aku tahu sesuatu yang tak patut aku tahu.
Aku takut tak boleh mengawal rasa.

Mungkin Allah makbulkan.

Rasanya cukup la apa yang aku terangkan semalam.
Walau mungkin yang bertanya salah faham apa yang aku maksudkan.

Dan mungkin kalau dia masih lagi perlu penjelasan
In sha Allah aku menjawab sebaik mungkin.


Catatan Mengandung aku - Second Trimester [ 13 to 28 weeks] Bahagian satu

Assalamualaikum.


25 Nov 2015 - 
Baby bump dah nampak. harini 13 weeks day 7. haritu dah register klinik Setapak. So far klinik kasi EDA ialah 27 May 2016. Hb darah cantik, pastu nurse kata nanti dah 24 minggu dia kasik tarikh minum air gula. terus monyok. tanya nurse kenapa kena minum sebab anak first tak kena pun. Nurse kata sebab faktor umur. Umur 25 tahun ke atas kena minum la. Yang bawah umur 25 tahun mengandung masih kena minum air gula maksudnya ada history keluarga kencing manis atau memang ada masalah kesihatan.  Masih tegar muntah tapi berkurangan dari biasa. So far check kandungan kat klinik Setapak memuaskan hati. Nurse baik-baik. esok, 26 Nov pergi klinik amik darah untuk HIV test, sakit kelamin etc. Amik darah kat lab hanya pada hari Khamis. next appoinment 21 December. Sementara tu teruskan kehidupan, muntah dan doa yang baik-baik untuk diri dan baby.


16 December 2015 – 
16 week’s day 7. Malam semalam masa kusyuk tengok tv terbaring rasa tendangan baby kat perut. Ke angin eh? Rasanya dapat bezakan angin sebab kali ni lain macam sket. Merasa la dua kali. Tapi jarak masa dlm 5 minit. Alhamdulillah. Oh yea semalam timbang berat 56.9kg (timbang kat office). kali ni orang kata mengandung nampak kurus. Sebab sebelum mengandung gemuk macam hippo kot. so masa mengandung muntah ni teruk mengecut la terus. Tak boleh minum air. Minum confirm rasa nak muntah. 

23 December 2015 - 
17 week’s day 7. 21 Dec aritu check kali bulanan kali kedua. Appoinment pukul 8pagi dan aku lambat sampai. Memang full la klinik. Dengan bayi lagi melalak sana sini. Ibu-Ibu mengandung nak ambil darah dan minum air gula. Fuh. Nervous. So far aku timbang berat masa first dulu 55.4 kg tak berubah. Apasal aku guna penimbang kat office lain angka dia? hahahhaha Memang kurang selera dan asyik muntah. Tak kena cucuk check darah sebab nurse kata Hb aku ok last time. Happy nya Ya Allah. Kencing ok, result darah pon ok. Penyakit Kelamin and Thalassemia aku negative. Alhamdulillah. Kali ni nurse check degupan jantung baby. Bacaan baby aku 151 per minit rasanya. Oleh sebab tak ada apa so aku pon balik. Sebelum balik dapat la Vit B complex, Acid folid, dengan Vit C. Muntah sekarang dah kurang. Alhamdulillah. Cuma kena jaga angin la. pukul 5 petang selalu lapar so kena sumbat biskut. Now selesema dah berapa hari dengan batuk sekali. Kali ni suka sangat dengan rojak buah. Buah-buahan memang macam kurang. Pastu macam gilakan pelam lemak manis. Yang lain ok2 je kot. 

6 January 2016 - Genap 20 minggu. Temujanji scan baby. Alhamdulillah semua ok. hanya check tekanan darah, berat badan dan scan dengan doctor. tapi waktu menunggu kus smangat lamanya. Muntah bermula semula. Start di awal kehamilan stop skejap masa 3-4 bulan then 5 bulan menjelma semula simptom. Perut masih kecik dan tak ada pon orang offer tempat duduk dalam train. ok fine tak nampak lagi perut. Kali ni suami teman sebab amik cuti untuk register Ikhwan Hafeez sekolah semalam. Baru dia tahu seksanya menunggu untuk check up. Penat.  

Apr 4, 2016

Ikhtiar itu Perbuatan..Rezeki itu kejutan

Berat mengeluh dalam hela nafas yang panjang.
Tahu sesuatu yang tak patut aku tahu

Dan merasakan lebih baik aku tak tahu dari aku tahu.
Selalu jadi pada aku .

Kenapalah Allah takdirkan aku dapat tahu?

Perasaan tahu tu buat aku tak keruan, putus asa, dan lebih teruk kecewa.
Hilang harapan dan kepercayaan.

Perangai manusia ni kalau dikuasai nafsu lebih teruk dari jin dan syaitan
Bila perasaan tamak tu mencengkam, iri hati, dengki
Memang batu putih boleh bertukar hitam.

Nauzubillah.

Jauh kan aku dan perasaan dari sifat mazmumah Ya Allah.
Aku insan lemah.

Aku melihat hidup orang lain begitu nikmat, Ternyata ia hanya menutupi kekurangannya tanpa berkeluh kesah.

Aku melihat hidup teman2ku tak ada duka dan kepedihan, Ternyata ia hanya pandai menutupi dengan mensyukuri.

Aku melihat hidup saudaraku tenang tanpa ujian, Ternyata ia begitu menikmati badai ujian dlm kehidupannya.

Aku melihat hidup sahabatku begitu sempurna, Ternyata ia hanya berbahagia "menjadi apa adanya"..

Aku melihat hidup tetanggaku beruntung, Ternyata ia selalu tunduk pada Allah untuk bergantung..
Maka aku merasa tidak perlu iri hati dengan rejeki orang lain..

Mungkin aku tak tahu dimana rejekiku.. Tapi rejekiku tahu dimana diriku..

Dari lautan biru, bumi dan gunung, Tuhan telah memerintahkannya menuju kepadaku...

Tuhan yang Maha pengasih menjamin rejekiku, sejak 9 bulan 10 hari aku dalam kandungan ibuku..

Amatlah keliru bila berkeyakinan rejeki dimaknai dari hasil bekerja.. Karena bekerja adalah ibadah, sedang rejeki itu urusan-Nya..

Melalaikan kebenaran demi menghawatirkan apa yang dijamin-Nya, adalah kekeliruan berganda..

Manusia membanting tulang, demi angka simpanan gaji, yang mungkin esok akan ditinggal mati..
Mereka lupa bahwa hakekat rejeki bukan apa yang tertulis dalam angka, tapi apa yang telah dinikmatinya..

Rejeki tak selalu terletak pada pekerjaan kita, sang Pencipta menaruh berkat sekehendak-Nya..

Ikhtiar itu perbuatan..

Rejeki itu kejutan..

Dan yang tidak boleh dilupakan, tiap hakekat rejeki akan ditanya kelak..

"Darimana dan digunakan untuk apa" Karena rejeki hanyalah "Hak Pakai", bukan "Hak Milik"...