Nuffnang BH

Jan 8, 2016

masuk sekolah 2016 - Ikhwan Hafeez

As salam.

Kan sekarang musim mak2 cerita anak masuk sekolah. Aku pon tak ketinggalan nak share jugak sebab nanti atleast ada la kenangan anak sendiri masuk sekolah. Kami memang rancang nak masukkan Ikhwan ke sekolah bila umur 5 tahun. 4 tahun macam terlalu awal. Takut nanti dia bosan dengan sekolah. So kisahnya, berjayalah daftar taski di Pusat Bimbingan Huffaz Wangsamaju. Alhamdulillah. Setel bayar yuran semua pada oct 2015. Sengaja bayar awal nanti tak pening kepala.

Mula sesi persekolahan pada 5hb Jan 2016, hari Selasa. Bagi kesempatan ibu bapa yang nak teman anak ke sekolah rendah dan menengah dahulu. So tak la kelam kabut ibu bapa lain. Aku dan suami memang ambil cuti temankan Ikhwan untuk dua hari. Setakat sejam je kot tunggu. Memang masa umur dia 4 tahun dah start brainwash dan perkenalkan sekolah. Cerita itu ini. Risau nanti dia menangis nak ikut balik. Alhamdulillah Ikhwan suka sekolah. Excited.

Ustazah dan mak bapak lain semua puji sebab Ikhwan sangat berdikari. Allah punya kuasa. Hari pertama dia sekolah balik rumah berdiri depan cermin rakam diri sendiri sikat rambut. Mungkin terpengaruh dengan gaya rambut kawan2 kat sekolah agaknya. Berkenan nak sikat rambut pacak. Gelak je kami tengok gelagat dia. Ikhwan ni dia suka observe persekitaran dia. hopefully sebelum dia berani nak buat apa2 dia akan tanya dulu la. Risau mengikut yang tak elok je.

Hari kedua pun excited pergi sekolah. Untuk hari pertama dah pesan kami memang jemput dia dari sekolah. Untuk hari kedua nak biasakan dan nak tengok kat mana ustaz akan hantar Ikhwan ke rumah pengasuh. Alhamdulillah kami senang hati dengan arrangement transport. Ustaz hantar sampai ke depan pintu. Hari kedua dah pandai tegur kawan nama dia Aiman. Ikhwan cakap kuat2 “mama..dia la yang menangis semalam” hahahha gelak je aku dengar pastu suruh Ikhwan slowkan suara.  

Untuk hari ketiga dan seterusnya kami dah bahagikan tugas suami isteri. pagi macam biasa sebolehnya aku sediakan breakfast ringan2 then suami akan drop aku di lrt dan suami teruskan perjalanan hantar Ikhwan pastu parking di area rumah pengasuh. Hari ketiga bersekolah Ikhwan dah start baca buku Al Quran. Bangga mak nak kau dah pandai baca even satu muka surat. Perangai mak2 sangat ni. Hahhaha.

So far alhamdulillah Ikhwan serasi dengan sekolah. Kami memang berkenan dengan ustaz dan ustazah. Semoga urusan belajar Ikhwan dipermudahkan. Terang hati nak belajar menerima ilmu. Aamiin. Oh ye Ikhwan masih tak dapat baju seragam sekolah sebab hanya dia so far yang request baju size S.  So kena la pakaikan baju biasa dahulu. Itu pon excited dah. Kira ok la.





dapat kawan dah nama aiman



alhamdulillah

2 comments:

Alinx Al Juma said...

Allah... comelnya anakanda Ikhwan Hafeez. sejuk perut ibu mengandung... moga Ikhwan lekas pandai & menjadi kebanggan agama & ibubapa. Aamiin

Rodiah Amir said...

Aamiin.. terima kasih auntie sally