Nuffnang BH

Dec 17, 2015

Catatan Mengandung aku - First Trimester [ 1 to 12 weeks]

Assalamualaikum.

21 sept 2015 - 
Cuak hari ke 2 lewat tak datang period. beria sangat berharap padahal tak mengandung baru tahu. Maghrib tu cari pregnant test kit yang lama punya dan expired tapi gigih nak test jugak. nampak dua line. cuak dan gembira. tapi yakinkan diri yg test kit tu dah expired mungkin result dia salah. tanya diri sendiri pon tak berapa yakin sangat mengandung.

25 sept 2015 - 
dah 6 hari lambat period. yakinkan diri yang tarikh period berubah. Tanda-tanda period ada tapi tak banyak macam biasa. Nak beli pregnant test kit tapi malas. Bgtaw suami, suami ckp jgn berharap. tapi perubahan Ikhwan agak ketara. manja terlebih. hari tu boleh plak mintak mak ngah call mama masa mama kat office. sedih and rindu mama katanya. hai la anak.

28 sept 2015 - 
Beli pregnant test kit and test sendiri right after bangun tidur pagi sabtu 26 sept 2015. keputusan positive mengandung. kejut suami untuk confirmkan. feedback suami macam biasa, macam mengandung anak pertama dulu. tiada expressi. hahhahahha. masih belum check formal di klinik. so macam percaya ye atau tidak mengandung ni tapi dah official start muntah. belum teruk tapi boleh tahan penangan. cuba cover dari nampak teruk. tadi register di baby center http://www.babycenter.com/ dan try calculate due date. EDA aku 26 May 2016 dan sekarang baby aku menuju 6 weeks pada 1 oct 2015. 1st trimester and start baby heart beats.

3 Oct 2015 - 
sebelum teruskan perjalanan ke Melaka, singgah klinik untuk confirmkan pregnant ke tidak. buat scan masih kecik lagi. so just buat urine test. reaksi sama je suami isteri. kami masih tak percaya mengandung. lol. masih mahu muntah dan tak suka banyak benda. kali ni banyakkan minum air masak. sebab boleh hilangkan mual tuh.

23 Oct 2015 - 
9 weeks and day 2. Baru realise kali ni pregnant tak leh minum teh mahupun milo. angin dan pasti akan muntah teruk. Menyesal minum teh o ais limau pagi tadi. Badan semakin tua kan, so memang kena pantang betul-betul. Baca tadi pengambilan gula berlebihan akan sebabkan kulit bawah mudah koyak bila bersalin. Terus ngeri. Dah start tengok harga pakej bersalin and pro con bersalin swasta and kerajaan. Memang mengcekik darah kalau swasta. tak mampu rasanya. Now sama ada hospital Ampang atau HKL. Memang niat di hati nak doctor perempuan yang sambut kelahiran baby. Ya Allah permudahkanlah urusan aku bersalin. Aamiin.

11 Nov 2015 - 
esok kalau ikut kiraan cukup 12 minggu equal to 3 months. First trimester nak lepas dah. dan secara rasminya hati dah kecut. Pastu pagi tadi salah langkah makan acid folic diawal pagi, bukan kebiasaan makan sebelum tidur. maka setiap jam aku muntah. Ya Allah dugaan. Nak menangis. Takut nak minum air. Nak makan sup tapi nak yang masam, tak nak tomyam, tak nak ayam. Dah camne tuh?


google image