Nuffnang BH

Jun 19, 2015

puasa oh puasa Ramadhan 1436H / 2015

Assalamualaikum.

Bersyukur masih diberi kesempatan merasai bulan Ramadhan. Puasa bersama suami dan anak. Syukur. Kalau dulu masa pengumuman puasa la paling kami sekeluarga nak tengok, sebab nak rasa excitement dia. Kalau sekarang lain kot.

Hari pertama  bersahur masak roti paratha guna oven. Gas habis masa nak panaskan kuali. Sadis. Menu bersahur makan la apa yang ada dan berbuka terpaksa beli di param [ singkatan pasar Ramadhan kot]. Nak tunggu orang kedai hantar gas mungkin tak sempat nak masak.

Beli nasi ayam crispy tak ada rasa, air kelapa ori, dengan nasi beriani kambing size kanak-kanak. Total damaged semalam Rm16.50. macam tak berbaloi atau aku kedekut?

Dari balik office sampai la ke rumah kepala sakit tak hilang. Lepas berbuka masuk tandas dan muntah. Penangan puasa pertama agaknya.

Hari kedua berpuasa. Aku nekad nak masak sendiri. Puas hati walau rasa kelaut. Sahur tadi sempat masak nasi dan ayam masak halia. Masih mencari rentak nak memasak dan idea untuk sahur. Mungkin sahur nanti buat roti sardine.

Ikhwan pulak perangai sangat mencabar puasa kali ni. Dah petah bercakap. Kadang-kadang rasa berborak dengan orang tua. Factor persekitaran mungkin. nak makan tak sempat2. Ajak bermain. Aduh pitamla mama anak oi. Hari-hari ingatkan diri jangan marah anak tapi selalu gagal. Sedih.

Ikhwan akan mintak kat abah dia sebab dia tahu aku akan tinggikan suara atau tak bagi apa dia nak. [macam nak menangis balik peluk dia]. Kalau tak layan dia bermain, mesti ayat dia keluar..kesian abang main sorang-sorang. Terus rasa bersalah.