Nuffnang BH

May 21, 2015

Hal Tentang Kehidupan

Dibuli kehidupan
Sehari dua ni banyak Allah turunkan ujian untuk aku sekeluarga.
Ujian keyakinanan ujian untuk menguatkan iman In Sha Allah.
Kehidupan masih diteruskan dengan masalah-masalah dalam kehidupan seharian.
Masalah kebergantungan terhadap sesuatu selain Allah.

Cuba untuk dalami dan faham apa Allah sampaikan. 

May 14, 2015

Surprise birthday suami - ulang tahun ke 32

Hari ini ulang tahun suami yang ke 32.

Tahun kelima bergelar suami dan celebrate sama-sama.

Cuma tahun ni lain sikit bila aku buat pre surprise untuk suami.

Gila punya plan.

Ketahuilah bahawa aku memang orang yang keras berhati batu.

Tak ada makna aku nak buat surprise sebab aku jenis orang panic dan xsabar.

After few hours memikirkan surprise dan kebetulan suami mesej dia balik lambat so ok la.

Sampai wangsamaju 30 minit sebelum pukul 7. Siap beli nasi untuk buka puasa jalan laju pergi cari barang hiasan nak cantikkan rumah.

Tapi hampas. Satu pon tak berkenan. End up beli kek secret recipe dua slices (Turkish & choc cheese berries) dan sekuntum ros merah. Sila muntah. Pastu aku beli card. Muntah lagi.

1st time aku beli bunga woi. Rasa nak gelak sorang-sorang. Puas aku fikir camna nak surprise. Nak jerit ke? Nak tutup lampu ke?

Akhirnya 9:30 malam baru suami sampai rumah. elok aku setting, dia ketuk pintu aku padam lampu pastu aku nyalakan lilin. Dan lilin adalah lilin putih untuk kegunaan rumah tu bila elektrik tak ada. sebab aku tak mintak lilin pon masa beli kek. Bukan nk tiup pun just nak timbulkan mood surprise je.

Reaksi suami: dia senyum gembira tapi tak adalah sampai melompat. Dia tak sangka je. Then ikhwan masuk cakap takut sebab gelap. Maka berakhirla surprise yang hanya seminit dua tu.

Yang penting ikhlas. Ye x? kenapa aku buat semua ni? Sebab nak suburkan balik perkahwinan aku. Dah nak masuk lima tahun. Orang kata itu baru lima tahun pertama. Ye tak? sedapkan hati. 

nampak lilin tu? kan saya dah kata lilin orang guna masa elektrik tak ada tu..
pastu saya guna alas pemotong ikan tu...hahhahahah sebab dulang saya rasa tak seni hahhahahha

Semua ni untuk kenangan. Pos dalam blog ni pon untuk ingatan jangka panjang. Jauh sekali nak riak tunjuk kat orang. [Motif: ingat kau sorang je ada suami sambut birthday 14haribulan] Wakakkaka. 

May 5, 2015

- Cara Solat Jika Lutut Tak Boleh Dibengkokkan -

[kongsi pengalaman sakit dan ilmu bukan sebab nak tunjuk bagus dan riak, Cuma berkongsi sebarkan pahala dan kasih sayang]

Sejak accident aritu then lutut lak koyak sikit memang terus tak leh bengkokkan lutut. Rasa macam kulit terkoyak. Nak duduk pon macam terkangkang. Payah benar nak buat. Risau bab solat terus google camna cara solat ketika sakit. Sebab aku mudah paham penerangan UAI so memang terus tengok video ceramah beliau.

Syarat solat duduk apabila kita tak mampu nak berdiri. Ada yang mampu berjalan tapi tak mampu berdiri tegak. Maksudnya tak tumbang pengsan dan perlu berpaut. So boleh solat duduk. Sebaiknya berdiri tegak, niat dan takbirratur Ihram dalam keadaan berdiri.

Bila rukuk macam biasa cuma sujud yang tak boleh nak bengkok lutut so boleh la duduk atas kerusi dan tundukkan kepala sebagai syarat untuk sujud.


UAI kata kalau mampu berdiri tapi solat duduk solat fardu tidak sah, solat sunat dapat separuh pahala. Sebab rukun solat memang berdiri tegak dan banyak lagi penerangan beliau. Boleh tengok video kat bawah dan pahamkan.