Nuffnang BH

Dec 23, 2015

Kenapa memilih Ujrah dan hujah pasal Ujrah.. Oh PTPTN yang sadis

Note - 
*memilih untuk update pendapat aku berkaitan Ujrah. Terima kasih Allah atas teguran melalui orang-orang sekeliling. 
*zaman aku belajar sampailah tahun 2008 PTPTN masih tak perkenalkan Ujrah, tapi beberapa tahun selepas itu semua peminjam PTPTN automatic di offer perjanjian berdasarkan Ujrah. So tak payah susah-susah nak apply. 


As salam.

November lepas kecoh Peminjam gagal bayar PTPTN disenarai dalam CCRIS. Pastu masuk pulak promo if bayar sekaligus dapat discount 20% etc. Alang-alang dapat discount so hati memang berniat nak buat settlement pinjaman diploma la kononnya. Tapi malangnya account kwsp tak cukup untuk cover hutang PTPTN. Kecewa disitu.

Pastu buat research sikit bila PTPTN ada offer Skim Ujrah. Nak baca pasal ujrah boleh layari laman web PTPTN. Kalau sebelumnya pinjaman aku dikenakan 3% untuk charge pentadbiran now aku kena apply Ujrah untuk kurangkan kadar ke 1%. Sila lah study dulu sebelum buat keputusan nak apply mahupun tidak. Aku ada baca jugak forum and blog2 lain; setiap orang situasi berbeza so pilih yang terbaik untuk diri sendiri. Untuk yang beragama Islam wajibla pilih Ujrah. Kalau dahulu kita tiada pilihan untuk membuat pinjaman berlandaskan Syariah, kini peluang tu dah ada. 3% adalah conventional (riba), dan 1% Ujrah(upah). 

Nanti entry lain aku buat proses nak apply Ujrah. Kali ni aku kongsi points to consider kalau nak apply Ujrah atau tidak (untuk non Muslim). Untuk kes aku; aku ada dua pinjaman. Pinjaman Diploma dan degree amount almost 34k. Status aku; memang bayaran bulanan aku tak consistent dan pernah buat penangguhan sebab masa tu kerja tak stabil. Untuk Ujrah aku kena setuju untuk gabungkan kedua-dua pinjaman. Aku habis study tahun 2008 dan aku start apply ni December 2014 dan mula bayar pada January 2015 la. So jarak hampir 6 tahun lamanya. Nasib aku baik tak kena blacklist sebab aku turun naik buat penangguhan bayaran agaknya. 

31 December 2014 merupakan hari terakhir untuk memohon penukaran Ujrah, dari 3% ke 1%. Selepas tarikh tu, masih boleh apply Ujrah tapi setahu aku PTPTN kenakan syarat bayar sekurang-kurangnya 5% dari nilai penangguhan. Adalah cara kiraannya. Aku tak tahu detail, itu pon dengar dari kawan-kawan yang lambat apply. Boleh tahan juga banyak kena bayar. 

Cara pengiraan:

Aku tak buat kiraan keseluruhan conventional since lama sangat. Amount mungkin tak tepat. Dan aku tak tanya pun staff PTPTN tu. semua pendapat kat bawah berdasarkan setakat info yang aku ada. Mungkin bagi yang memilih 3% jadi untung kalau peminjam adalah peminjam yang bagus dan tak pernah miss bayar. Then tetiba nak tukar Ujrah memang tak payahla. Agak rugi disitu dari segi kiraan keseluruhan.

Untuk Ujrah, kadar 1% PTPTN akan kira dari baki pinjaman semasa. Ikut formula : Jumlah pinjaman semasa x 1% x tempoh bayaran balik. Jumlah pinjaman semasa merujuk kepada amount yang kita lambat bayar/ tangguh bayar/ insuran/ kos pentadbiran +principal kita pinjam dulu x kadar 3% charge conventional.

Pendek kata dia akan kira semula amount baru (semasa) dan PTPTN charge pada 1%. Rugi kat sini bila semakin tinggi jumlah semasa semakin tinggi upah pengurusan pembiayaan ujrah. Rugi la peminjam sebab dahla banyak tertangguh, upah tu lagi tambah bebanan. Macam PTPTN charge 3% pada pinjaman terdahulu + 1% kepada amount semasa pinjaman. Rasa rugi tu sebab macam jatuh ditimpa tangga la. Dahla bayaran tertangguh banyak, pastu PTPTN charge lg. Tapi bila fikir2 memang la rugi jangka pendek. tp jangka panjang? Dengan dosa teruskan pinjaman Riba lagi. Dah double triple rugi. 


Bayaran bulanan: Sila bandingkan bayaran bulanan bila kita apply Ujrah (1%) dan conventional (3%). 

Macam aku; aku ada apply online Ujrah ni, so PTPTN dah bagi tahu result aku layak untuk convert Ujrah atau tidak. Aku layak dan PTPTN telah email dan ada bagi perjanjian dalam tu dia state tarikh boleh start bayar and jumlah bayaran. Langkah sepatutnya bila dapat email tu kena terus print, complete kan dan submit to PTPTN. Tapi aku perlukan masa untuk buat research so here we go.

Bagi yang tak ingat/ tak pernah tahu berapa bayaran bulanan sepatutnya maka bolehlah pergi kaunter atau call saja hotline PTPTN. 

Ikut kadar semasa (3%), bayaran bulanan aku bagi diploma adalah RM 201.07 dan degree adalah RM 174.24, jadi sebulan aku aku harus bayar RM 375.31. Meanwhile if Ujrah aku hanya bayar RM 216.16. beza hampir RM 160.00. Harus di ingat untuk conventional, jumlah bayaran akan meningkat setiap tahun manakala Ujrah bayaran bulanan adalah kekal sampai habis contract. Aku ada explain detail kat bawah. 

So kena tanya diri sendiri mampukah bayar banyak tu dengan komitmen hutang yang lain. Aku memang decide nak pilih ujrah sebab:

  • Mencari yang halal adalah fardhu (WAJIB) bagi setiap orang Islam.
  • Bayaran bulanan dia lebih mampu bayar dari conventional.
  • Bayaran untuk conventional (3%) akan berubah setiap tahun. Dia akan menaik dan terus menaik. Aku tak pasti peminjam alert ke tak tapi boleh refer kalkulator PTPTN tengok jadual dia, dan aku dah confirmkan dengan staff kat KL Sentral memang amount dia akan naik. Itu antara sebab tempoh bayaran balik pendek sikit dari Ujrah.
  • Bayaran bulanan Ujrah yang dipersetujui tu memang dah cover kos takaful and in case mati takaful akan bayar so tak effect kepada waris etc.
  • Ujrah jugak boleh buat partially settlement or full settlement. Tengokla ada rezeki aku nak tutup satu pinjaman.

Ramai kawan-kawan aku yang stick dengan 3% tapi tak tahu bayaran sebenar yang perlu diaorg bayar. So andai kata bayar rendah dari amount yang ada dalam jadual so memang tak guna la. Hutang akan bertambah banyak dan terus tertindas.

  • Ramai tak mahu Ujrah sebab nanti khabarnya kena tolak melalui potongan gaji. Masa aku mula-mula tahu macam lecehla jugak sebab nanti kot la tetiba aku nak guna duit so payahla nak skip. Then, aku ni kerja swasta, leceh kot nak update PTPTN untuk update company baru kalau tukar kerja. KEBENARANNYA ialah TAK WAJIB PUN MELALUI POTONGAN GAJI. Masa sign agreement akan ada satu borong khusus untuk potongan gaji. Sila jangan isi. 
  • Ini situasi aku sebagai pekerja swasta pada hujung tahun 2014. Yang isu kakitangan  kerajaan hujung tahun 2015 kena potong gaji tu sampai tinggal belas ringgit je gaji tu aku tak sure perlaksanaan macamana. Tah diwajibkan kot kakitangan kerajaan kena buat potongan gaji. 
  • Macam aku confuse jugak mula-mula sebab ada kat master agreement surat kebenaran 1 & 2. Surat kebenaran 2 tu yang memang state untuk potongan gaji. Memula aku memang tak sign, tak nak potong gaji punya pasal; then staff tu explain yang dalam master agreement memang kena sign je tapi masa dekat form attachment jangan isi and sign. Borang kebenaran 2 tu sebagai back up in case in future peminjam ubah hati nak buat potongan gaji.  So PTPTN xyah sibuk nak suruh peminjam isi and effect agreement yang telah dibuat. Tip dia is, sebelum sign tanya je staff PTPTN walaupun dia menyampah nak jawab.
ini borang lampiran.. sila JANGAN ISI KALAU TAK MAHU BUAT POTONGAN GAJI

Itu sahaja yang boleh aku share tentang kenapa aku lebih memilih ujrah. Siapa yang tak paham boleh email direct kat aku rodiah.amir@gmail.com atau letak comment kat bawah. Aku tolong sehabis baik. Next entry aku cerita pasal cara nak apply Ujrah.

6 comments:

faizman matzim said...

Bulan 2 ni aku nak start bayar ptptn slps 2 tahun x bayar. Harap2 x kena blacklist lg

Rodiah Amir said...

Kalau ada buat penangguhan dan memang rezeki in sha Allah tam masuk blacklist

boo deth said...

salam. klu dah buat kepada sistem ujrah, ada masalah x nnt time nk buat pinjaman perumahan. sbb dengar citer ujrah ni nama still blacklist.. mohon pencerahan

Rodiah Amir said...

wslm..hai @boo deth.

Saya tak tahu dari mana awak dengar dan kefahaman tentang Ujrah. Saya pon jawab berdasarkan apa saya tahu. isu blacklist ni bukan sebab Ujrah je. Orang yang kena blacklist ni bila dah buat pinjaman tapi gagal bayar. Tak Kisah Ujrah ke, conventional ke, card credit ke apa. Semua berpotensi kena blacklist (disenarai hitam) oleh pihak bank.
Harap membantu.

Harap membantu

Jodin said...

PTPTN dah potong gaji dah pun.. Tapi secara sukarela la. Bukan paksa. Haha.

RM410 sebulan untuk tempoh 26 tahun.

Boleh baca dalam post ni.

Potongan gaji bayaran balik pinjaman PTPTN


Rodiah Amir said...

Hai @jodin Tahniah dah mula bayar. Kita orang terpilih. kih3