Nuffnang BH

Nov 13, 2014

Masalah Bila Air Asia Mintak duit - Need payment after buat online banking transaction

As salam terus up entry sementara masih fresh. Tadi beli tiket Air Asia macam biasa. Selepas bertarung memilih dan membeli ticket akhirnya click untuk teruskan bayaran. Dia direct terus ke bank pilhan. Macam aku buat cimbclick. 

Yang aku perasan interface dia lain sikit kali ni. Sebelum ni kecik je box and skang dia dah full page macam kita bukak cimbclick tu in separate page. Paham ke tidak ni. Hahhaha. Bila setel page dia dah tak direct ke AirAsia tickect Itinerary. Kena pepandai check flight kat account Airasia. Cuak seh. Bila check Air Asia cakap aku belum bayar and need payment.

page keluar ni. status need payment
Jangan risau. Macam aku,  sambil google baca review org sambil aku taip aduan kat web Air Asia. Tengah duk mengarang masalah nak attach bukti bayaran, Pastu macam magic dapat email dari Air Asia kasik Itinerary flight tu. Terus lega. Alhamdulillah. Aku syak web dia problem. Tu lambat tu. macam aku panic tadi sebab bayar tiket mahal so nak marah jela. Tak baik sungguh nak marah saja. 

Apa-apa pun semua dah selamat. Alhamdulillah. Pesanan aku untuk semua yang face problem cani:

1.      Rilek tarik nafas. Toksah nak pening buat second payment pulak. Macam aku tunggu dalam 5-10 minit jugak la.
2.      Screen short atau simpan bukti payment.
3.      Buat report. Pergi link kat website dia and hantar bukti. ni kat e-form Air Asia
4.      Call la call centre dia. Nak senang pergi kaunter dia yang terdekat. Sebab aku tahu call centre memang payah nak angkat phone maka aku memang suggest last skali la.


ni e-form yang Air Asia sediakan. ikut review org kurang 24 jam Air Asia akan reply.


Itu saja untuk kali ni. Wassalam.