Nuffnang BH

Oct 21, 2014

Bukit Gambang Resort City Kuantan Pahang Darul Makmur - bestnya bercuti

As salam ini adalah entry tertangguh selepas beberapa ketika balik bercuti mingguan ke Bukit Gambang Resort City Kuantan Pahang Darul Makmur. Kenapa pilih Gambang sebab ada Safari. Then dah tahu bila berjalan ke safari atau zoo mesti akan libatkan penggunaan tenaga yang banyak. Sebab nak layan Ikhwan Hafeez yang tengah membesar perlukan ketenangan dan kawalan yang tinggi. Keselamatan, kebersihan, ketenangan jiwa keluarga yang bercuti. Oh banyaknya tanggungjawab seorang ibu.


Kenapa pilih Bukit Gambang Resort City Kuantan Pahang Darul Makmur?
Dari segi kos, Jarak yang bolehla dikatakan dekat. Kl ke Gambang. Dengan minyak dan tol. Agak berbaloi jika difikirkan bila check in pagi sabtu dan balik petang ahad.

Untuk penginapan aku survey kat Groupon dan nampak pakej yang menarik hati terus beli dengan harga RM 225 + 50 bayar bila check in disana. Overall penjimatan hampir 60%.


Studio suite ni dia bagi bilik ala apartment yang ada dua katil queen size, peti ais mini, tv, and bilik air yang ada  macam gambar aku cilok kat website Bukit Gambang Resort City


Untuk urusan sebelum bercuti untuk check availability dengan pihak hotel feedback yang diterima amatlah pantas, tepat dan jitu. So after confirm bilik dengan hotel dan available terus beli pakej groupon. Sampai lunch dulu dekat kedai depan hotel then baru check in. Alhamdulillah dapat masuk awal sikit. Masa check in staff dia advice pergi safari dulu since masih sempat masuk safari siang punya. Untuk kesenangan sila ambil dan baca template waktu operasi safari dan waterpark. So rancang dengan bijak.

Kami pergi safari siang nya tengok semua haiwan yang memang nampak kat tv naik tramp. Cute tramp dia. Nak cerita semua binatang yang ada memang tak dapat digambarkan keseronokkan. Harus pergi. Kami sekeluarga pencinta binatang so amatlah enjoy. Apa yang tak bagus ialah tramp ni sangatlah lasak keadaannya. Amat tak sesuai bawak baby. Pendek kata setahun kebawah tidak digalakkan sebab keadaaan muka bumi akan terhentak-hentak. Bayangkan masa pergi satu tramp dengan kami ialah baby yang tak sampai setahun dan masa balik kebetulan jumpa warga emas menaiki kerusi roda. Dengan keadaan persekitaran dan kemudahan yang kurang baby and warga emas friendly ni kena fikir banyak kali.



Ok safari ni ada siang and malam. So at 6, dah start night safari. Pendekkan cerita aku sempat tengok elephant feeding sambal makan kat cafeteria, pastu tengok white tiger and binatang lain kat wild nursery. Pastu sambung tarzan show at 8pm then continue lagi show orang main api. Memang terbaik. Even tak larat tapi masih ada hati aku nak jalan-jalan sekeliling lagi. Memikirkan mak yang semakin berusia kami balik ke bilik.

Esok pagi breakfast yang not bad then terus pergi waterpark. Kami check out terus sebab nak berlamaan didalam waterpark. Tengahari at 1.00 berjaya keluar lepas layan karenah ikhwan nak mandi. Singgah hantar mak ke kampung dan berehat sekejap sebelum teruskan perjalanan balik KL. Indahnya dunia
tarzan show waktu malam
Btw banyak lagi gambar tapi guna hp gambar macam tak best nak upload. So sila pergi baru rasai kegembiraan ini. 

No comments: