Nuffnang BH

Aug 19, 2014

Cerita Raya.. Syawal ke-23 baru nak keluar

As Salam, 

Cerita pasal raya, masa aku menaip entry ni aku masih tersenyum kegembiraan. Raya paling gembira tahun ni kot. Tiada sebab cuma, bila usia semakin menginjak ni aku lebih menghargai apa yang berlaku pada diri, keluarga dan sekeliling. Tahun ni Raya pertama di rumah keluarga aku dulu. So memang double triple happyla. Raya jatuh pada hari isnin, jadinya Sabtu dan balik kampung tercinta. Perjalanan jem seperti biasa, ambil 7 jam baru sampai kampung. Stress tu memang la, tapi bila fikir nak berbuka dengan mak dan adik beradik terus hilang stress tu. 

Dua hari sebelum raya berbuka berbuka di kampung dengan mak depan mata memang satu kenikmatan. Penat memasak memangla, tapi kepuasan tahap maksimum. Balik kampung musim buah tapi tak sempat nak merasa sebab dah sibuk nak masak berbuka and raya. 

Masa malam raya seperti biasa teruskan tradisi bakar sate, then pagi raya ramai setuju nak masak nasi Arab. Makan memang meriah. Malam membakar sate anak-anak buah sibuk main mercun, bunga api. Ikhwan memang seronok. Kebetulan orang kampung memang ramai main mercun dan bunga api. Meriah nya di hari Raya.

Pagi jiran tetangga dah mula datang beraya, kawan-kawan anak saudara, then stop terima tetamu kami ziarah kubur arwah abah and Muhamad, anak kak shiela. Sebak bila cerita pasal abah la. 
Then teruskan perjalanan balik kampung beraya rumah, pak ngah, rumah mak teh, rumah acik ani, then balik ke rumah pak-we di teluk sentang. Sambung lagi ke rumah pak anjang di bukit mendi. 

Malam baru sampai rumah. keras betis. Risau ke mak je. Masa balik kampung mak dah sakit dan pagi sabtu dah g klinik cucuk. Sebab Gout. Then sehari sebelum raya mak nak cucuk jugak. Kali ni menantu yang nurse yang cucuk. Mak takut sakit teruk masa Raya. Mak dah berusia, memang tak leh ganas-ganas dan berjalan banyak ni. 

Alhamdulillah nampak mak senyum je. Sempat mandikan mak masa mak sakit. Cuci, dan sabunkan. Nikmat Allah. Rasa sikit sangat budi yang dapat dibalas. Moga terpilih untuk balas jasa mak. Raya kedua sambung memasak, dan duduk dirumah sahaja. Tempoh duduk dikampung, masa berlalu pantas. Raya ketiga dah balik ke kampung sebelah suami. Balik Melaka. Sebab dah raya ketiga, tak sempat jumpa adik beradik suami sebab dah start kerja. Gambar pun tak ada nak snap. Sedih suami. Tahun depan kena gembirakan suami la pulak. 

Tahun depan turn beraya sebelah suami pulak. Nak latih diri supaya redha dan sabar ni. Dah boleh mula dari sekarang. Takut nanti berlinang air mata. Tahun ni semua adik beradik mostly beraya dipahang dulu, 8 out of 10 termasuk yang bongsu. Tahun depan sedihla mak, dua orang je available balik teman mak dulu. 

No comments: