Nuffnang BH

Jan 16, 2014

Pulau Pangkor - Jom Cuti

Hoi malasnya nak update entry pasal bercuti last year. Amboi macam dah lama sangat kan? Hahhahha. Padahal pergi 28-29 December 2013. Plan pun tak lama dan agak mengejut sebab layankan akak aku teringin nak berjalan time cuti sekolah. Nasihat siapa nak bercuti pergilah masa bukan cuti sekolah tapi kalau degil dan tahan lasak apa salah cuba. Kali ni bercuti yang dekat dan jimat duit. Tak nak penat drive dan tak ambil cuti ekstra pun. Kali ni bercuti ramai. 3 keluarga campur mak aku. Dalam anggaran 12 orang.

So kali ni jom jalan ke Pulau Pangkor Lumut. Naik dari Jeti Lumut, parking kereta kat parking bertingkat dengan bayaran RM12. Tiket feri RM10 pergi balik. Ramainya orang  sebab semua orang tahan lasak. Aku stay kat Teluk Nipah. Lepas buat survey google aku terpikat dengan Purnama Beach Resort. Harga room pun under budget, sangat dekat dengan laut then tempat dia bersih. Breakfast option sesuai dengan harga RM10. If compare resort macam Hornbil yang memang dekat dengan laut rasanya takda privacy kot. Tapi Purnama Beach Resort ni memang sebelah je dengan Budget Hotel. Masa kitaorg datang ni semua resort penuh. So sesiapa nak senang book dulu sebelum pergi kecuali hari biasa memang tak ramai orang. Pastu dari jeti ke Purnama naik van warna pink dia call teksi. Dia charge RM20. So senang jela boleh share kalau ramai-ramai ni. Jimat.

Depan laut memang ramai orang bukak kedai makan dan cenderahati. So memang tak risau pasal makanan. Harga still ok. Sabtu lepas check in kami semua jalan cari makan then mandi laut sekejap then sambung kat pool. Kejadian yang memang tak akan dilupa masa syok makan ada sorang mamat muda lagi, dengarnya konvoi ramai-ramai dari langkawi.  Tengah syok kunyah nasi tetibe dia menggelupur kena sawan pig. Kus semangat, kelam kabut akak kedai suruh jirus muka, kepala dengan air kasik sejuk. Dalam 3/4 minit menggelupur siap ramai-ramai pegang dia jangan menggelupur. Saat itu jugak selera makan ku bagai ditarik sekali. Tak lama lepas tu dia sedar dan dia memang tak sedar siap tanya member apa berlaku.

Malam hujan renyai dan keluar cari makan kat gerai yang bukak. Memang tak berani makan kedai jual seafood sebab harga mahal nak mampos kot. So malas just beli yang cepat dan kenyang. Esok pagi dah memang amik breakfast dengan resort so ok la. Masa kami datang ni musim hujan tak habis lagi. So renyai-renyai la hujan. Agak terbantut activity. Dah alang-alang sampai redah jela.
Esok lepas check out kami sewa van nak pusing pulau. Dia charge RM80. Untung pergi ramai sebab leh cut cost. Mula pusing stop kat Kilang Makanan kering kot nama dia. Gila beli sotong gula tu. Ok paling sedap keropok dia la aku rasa. Yang lain aku rasa biasa-biasa je. Oh suka ikan bilis jugak. Then dia stop kat Tokong Cina. Ha kat sini fridge magnet, dll amatlah murah compared to kat chalet. So simpan duit beli kat sini. Pastu ke tempat kesan tinggalan sejarah. Apa nama aku lupa. Then dia hantar kami ke jeti semula.


Pusing pulau sekejap sangat dats y aku pergi hari akhir. Sebenarnya ada activity macam pergi snorkelling and naik bot tapi kami tak buat. Atas factor anak kecik dan mak tak kuat sangat so banyak rehat je. Next time kalau pergi lagi mesti buat tu semua. Air laut Pangkor terbaik. Bersih. Next time nak bercuti lama sikit. 

Ikhwan kecik2 dan dapat naik feri..untungla

bersih..staff peramah

harga biasa bukan cuti sekolah bawah RM100.. untuk tidur shj ok

pool dia pon bersih..cantik

yg first skali tu chalet aku stay. depan pool ok. 

No comments: