Nuffnang BH

Dec 6, 2013

Menerima kebenaran memang payah.

Hari ni ada Health Day dekat office. Ada check kesihatan percuma da nada yang berbayar. Yang free utnuk check darah, mata, BMI, tulang, hati etc. yang berbayar utk check cholesterol, gula urid acid screening. Alhamdulillah dalam banyak-banyak hanya bone and hati sahaja aku tak sempat nak check lagi. Yang lain aku buat walau takut nak kojol orang nak cucuk jari amik darah. Penakut nya aku. Satu kebanggaan aku beranikan diri. Cucuk sikit je kot.

Lepas check semua result yang paling buat aku down is BMI. After test boleh taw biological age. Kiranya ko timbang berat, ukur tinggi then pegang alat dia macam nak merempit tu so akan keluar figure. Semua jenis fat yang aku tak paham pun medical assistant tu tunjuk. Malu sebab ramai yang tengok. Tapi aku tak peduli. Sebab nak tahu kebenaran supaya aku ni sedar yang aku memang dah gemuk. Badan aku gemuk dan lebih tua dari usia aku yang sepatutnya. Masa dapat result nak menangis ok.

Ye berazam nak kuruskan mana yang patut. Nak kurangkan berat badan. Tapi itula bukan senang. Kene tampal result ni kat rumah rasanya baru bersemangat. Malas tu lagi banyak dari segalanya. Ini kene muhasabah diri baru timbul kesedaran kot.

Dan banyak jugak aku shopping supplement. Aku beli jenama Flavettes. Beli CalD3, pastu beli multivitamin Daily plus, beli vitamin C untuk Ikhwan. Puas hati. Harap dapat maintainkan tabiat makan supplement ni. Untuk masa hadapan.



No comments: