Nuffnang BH

Dec 31, 2013

Selangkah ke arah kiamat

Hari terakhir 2013

Setahun berlalu datang la tahun baru.
Semoga sentiasa bersiap sedia.

Kiamat bila-bila masa.
Itu janji Allah.
Yang waktunya adalah rahsia.



Dec 19, 2013

manusia itu ini memang pelik

Manusia yang pelik
Satu hari kau mengeluh tentang kekurangan  diri
Kau minta simpati
Bila kau perloleh simpati, kau letak di bawah kaki

Patut bila ada yang sudi memberi
Kau hargai bukan kau maki
Itu tanda kau memang nak makan kaki
End up orang menyampah dan angkat kaki

Bukan persoalan ikhlas ke tidak dalam memberi
Tapi cukup kalau kau tahu untuk hargai
Tanda orang sekeliling masih ada hati
Cuma kau yang selalu pekakkan telinga butakan hati

Punya la aku sakit hati sampai aku up satu entry
Hanya untuk kau yang kurang kesedaran diri
Atau aku yang fikir diri bagus dan syok sendiri

Diam-diam aku doa kau jumpa apa kau cari
Yang penting sila lah muhasabah diri
Memang manusia ni banyak kelemahan diri

Tapi jangan jadikan alasan buat orang lain makan hati

Dec 13, 2013

kehidupan yang kelakar

Kehidupan ni kelakar. Kelakar yang boleh buat aku menangis.
Perasaan. Ye perasaan. Aku ting tong sekarang.                                          
Mungkin sebab hari ni jumaat jadi hormon amat tak stabil dan gemuruh jadi tak tentu arah.
Meluat dengan perangai manusia.
Hari-hari berdepan gigihkan diri maniskan muka
Padahal tahap nak muntah hijau

Esok sabtu dan terlalu rindukan mak
Nak lawat kubur abah
Setiap kali balik kampung mesti sibuk nak buat semua benda

Penghujung tahun jadi emosi pun di hujung tanduk
Ok tiada kaitan tapi badan penat
Malam tadi derita angin kat bontot menggila
Puas aku letak minyak panas dan bertungku gel panas
Last sekali penat terus tertidur

Jadi isteri balik kerja penat macamana pun kene masak
Malam tadi suami lapar, terus masak telur masak kicap dan goreng ayam
Badan tak sihat tapi sebab anak masih menyusu badan
Sakit-sakit nak luruskan badan pun kene susukan anak

Sebab aku emak dia anak

Dec 10, 2013

mari bantu adik Adam Haikal.. kasihan dia. jom derma

Assallamualaikum... adam...utusan allah buat ezza.. mohd adam haikal... adam berusia 5 tahun... adam tidak lh sebaik ank2 kite yg sempurna... adam di lahir kn dri ibu yg tidak brperi kemanusiaan... ibu nye mningl kn nye pda ibu saudara nye sejurus dia d lahir kn ke dunia... ibu sauadara pun.. tidak lh sesempurna kita .. ibu saudara nye blh d kategori kn yg lemah fizikal... adam... di lahir kn dgn kerosakkn kedua2 buah pingang & pengidap hydrocepfalus. ..

akibat kerosakkn buah pingang...adam tidak mmpu brjalan..adam juga mngidap pnyakit hydrocepfalus..byk cecair yg brkumpul mmbuat kn kepala adam makin mmbesar...setiap 4-5jam... satu tiub trpksa di masukkn di anu adam utk mmbuang cecair yg brtakung di kepala adam... adam juga tlh disah kn mngidap lukimia & beta thalassmia tahap 1-2... andai thalassmia adam tidak kurang @ sembuh... adam trpksa di tukar darah... masha allah... hebat sunguh dugaan allah buat adam... di saat insan2 sebaya nye brsuka ria ke sana sini brsama kluarga msing2... nmun dia menderita mnangisi pnderitaan itu... ibu & ayah...lngsung tidak prnh mmpedulikn adam... adam hnya mnumpng kasih insan2 jiran2 & seorg ibu sauadara nya...

akibat kerosakkn buah pingang nya itu... adam tidak lg mampu berjln.. dia hnya mnguna kn lutut utk brgerak...lutut adam dh parah kesan dri prgerakkn yg byk mngunakn lutut... sadis nye hidup mu dik.. jgn lah lagi klian xnye... di mna ibu & ayah adam... krana adam tidak brnasib baik sprti ank2 kita yg punya kita... sakit pning adam..hnya ibu saudara nye yg tahu...

Ezza bkn lh sape2 dgn adam.. kmi tidak ada talian darah... xp sbagai srg hamba allah yg ckup sifat.. hati kecil ini trpngil utk mmbantu mringan kn adam....adam tidak lh mngharap kn apa2 dari kita semua... ckup lh sekadar kita dpt mringn penderitaan adam demi masa depan adam..dlu adam d kedah brsama mksu nye... akibat sllu trputus bkln makanan..bklan susu..

eza sebulat suara mmbawa adam tingl brsama ezza... ezza mmbawa adam & 3org lg adik bradik adam yg mngidap thalassmia.. yg trbaru...abg adam mirul.. mngidap thalesimia yg kronik... subahanallah... berat sunguh ujian allah buat ank2 ini... ini utusan allah buat ezza..mari lh kawan2.. derma kn sedikit sumbngn utk keperluan pembesaran adam..adam 24 jam trpksa pakai pampers... krana saluran air d kpla nye mngalir 24jam utk kluar melalui anu nye..ezza brbesar hati mngharap ehsan kwn2 di luar sna utk mringan kn bebanan yg d tangung adam & adik beradik nye...

mari lh brsama kita mmbntu mringan adik adam... bagi lah pluang dia senyum & trus senyum... salurkan bantuan anda ke akaun yg eza khas kn buat adam.. eza merayu kawan2 di luar sna.. hulurkn tangan anda demi kebahagiaan adam...

Utk pengetahuan semua... ezza tlh melnjut kn rawatan adam di hosp sungai buloh....kawan2 doa kan eza kuat demi adam & adik bradiknye ... doa kn ezza tabah demi mmprjuangkn nasib ank2 ini.
Kawan2 di luar blh hubungi eza d 014-6391782... insya allah... segala amanat ini akn eza laksana sebaik mungkin...
Muhamad adam haikal...
Muhamad amirul haikal..
Ya allah ya rahman ya rahim..

Kau berilah ketabhan utk ank2 ini.kau ringan kn lah penderitaan nya ya allah..
Kau berilah keaijaiban mu ya allah.
Kau ganti kn pnderitaan ini dgn keceriaan mu ya allah...
Ya allah ya rahman ya rahim...amenn...
Kawan2... setingi terima kasih eza mewakili adam.. di atas stiap sen sumbngn anda.. hanya allah mampu mmbalas jasa kalian...setiap doa kalian buat adam.. akn mmbuat adam & adik bradik nye bhagia... tlg sebar kn walau dgn bantuan rm1 kita mampu mngubah pnderitaan adam ke arah kebahagiaan....insya allah...

Ini link fb eezza untuk mengikuti perkembangan Adam dan boleh hulurkan sumbangan ke account:

CIMB: Azizah Mohd Rafi – 1277 000 2877 208. 

Kita adalah insan terpilih untuk membantu mereka yang memerlukan. 

Dec 9, 2013

Sampaikanlah ilmu walau satu ayat

Soalan: Bolehkah kita ucap RIP atau "Rest in Peace" bila orang bukan Islam meninggal dunia?

Ustaz Azhar Idrus:

Kita dilarang ucap RIP atau "Rest in Peace" pada orang bukan Islam yang meninggal dunia kerana ianya bercanggah dengan Quran dan Hadis. Kita sebagai orang Islam wajib beriktiqad bahawa orang bukan Islam sebaik sahaja mereka mati, mereka akan terus mendapat seksaan di alam barzakh dan kesudahan mereka di akhirat adalah buruk jika mereka tidak sempat beriman. Kita juga dilarang mendoakan keampunan dari Allah untuk orang bukan Islam.

Jika kita berkeyakinan mereka akan mendapat keamanan setelah mati, maka itu boleh merosakkan aqidah kita kerana kita telah bercanggah dengan Quran dan Hadis. Berhati-hati lah kita.




"Sesungguhnya apabila aku menasihati kamu, bukanlah bererti akulah yang terbaik dalam kalangan kamu, bukan juga yang paling soleh atau solehah dalam kalangan kamu, kerana aku juga pernah melampaui batas untuk diri sendiri.
Seandainya seseorang itu hanya dapat menyampaikan dakwah apabila dia sempurna, nescaya tidak akan ada pendakwah, maka akan jadi sedikitlah orang yang memberi peringatan." -Hassan Al Basri-

Dec 6, 2013

Menerima kebenaran memang payah.

Hari ni ada Health Day dekat office. Ada check kesihatan percuma da nada yang berbayar. Yang free utnuk check darah, mata, BMI, tulang, hati etc. yang berbayar utk check cholesterol, gula urid acid screening. Alhamdulillah dalam banyak-banyak hanya bone and hati sahaja aku tak sempat nak check lagi. Yang lain aku buat walau takut nak kojol orang nak cucuk jari amik darah. Penakut nya aku. Satu kebanggaan aku beranikan diri. Cucuk sikit je kot.

Lepas check semua result yang paling buat aku down is BMI. After test boleh taw biological age. Kiranya ko timbang berat, ukur tinggi then pegang alat dia macam nak merempit tu so akan keluar figure. Semua jenis fat yang aku tak paham pun medical assistant tu tunjuk. Malu sebab ramai yang tengok. Tapi aku tak peduli. Sebab nak tahu kebenaran supaya aku ni sedar yang aku memang dah gemuk. Badan aku gemuk dan lebih tua dari usia aku yang sepatutnya. Masa dapat result nak menangis ok.

Ye berazam nak kuruskan mana yang patut. Nak kurangkan berat badan. Tapi itula bukan senang. Kene tampal result ni kat rumah rasanya baru bersemangat. Malas tu lagi banyak dari segalanya. Ini kene muhasabah diri baru timbul kesedaran kot.

Dan banyak jugak aku shopping supplement. Aku beli jenama Flavettes. Beli CalD3, pastu beli multivitamin Daily plus, beli vitamin C untuk Ikhwan. Puas hati. Harap dapat maintainkan tabiat makan supplement ni. Untuk masa hadapan.



Dec 5, 2013

ingat-ingat lupa tarikh penting

Dua hari lepas aku main game dengan suami. Konon-konon nak eratkan kasih sayang disamping aku nak tingkatkan memori aku la. Siyes aku memang jenis dasar manusia malas nak ingat fakta, nombor dan seangkatan. Kalau ko tanya peristiwa bulan lepas. Belum tentu aku ingat pe aku cakap. Lain dengan suami aku, dia mesti ingat sebutir-sebutir apa aku cakap. Tu sebab kalau gaduh aku kalah dengan fakta so kalau menang pon sebab aku tukar strategi aku putar belit keadaan tanpa menyebut fakta mahupun nombor. Agak rumit aku nak terangkan kat sini.

Back to game yang aku buat, sebenarnya aku tiru kat tv je. Objektif aku ialah bila next time gaduh dengan suami atleast dia takda point kata aku asyik lupa and tak kenal dia. Aku senaraikan lima soalan pasal makanan kegemaran, hobi etc then masing-masing teka pasal pasangan. Lima soalan aku jawab dua je betul. Aku bantai gelak. Dan seperti dijangka la suami aku betul hampir kesemua soalan ditanya. Yang aku kene hafal, ingat, tahu pasal suami ialah, dia suka Lisa Surihani, suka sate, hobi dia bersilat, warna kegemaran dia merah dan dia suka nombor 4. Aku teka no 14. Pui. Aku lemah bab ingatan moga dengan cara ni dapat eratkan hubungan kami.


Kengkonon la kan kalau suami tanya aku tiba-tiba bila tarikh merisik, bila tarikh nikah, bapa tahun dah kenal and bersama memang aku failed la. Aku gelak besar pastu rasa macam otak nak pecah. Weh aku malas nak ingat tu semua. Oh please bukan aku tak hargai tapi memang aku malas tahap gaban nak ingat. Tapi aku cuba sedaya upaya untuk ingat. Aku stil ingat tarikh lahir, tarikh nikah and sekarang tarikh lahir anak aku yang seorang tu pon aku ingat-ingat lupa. Pui. 

masih disini

Taip dan delete. Lama betul tak ada masa dengan diri sendiri. Selepas busy dengan life, kerja kat office, urursan peribadi langsung tak sentuh. Balik kampung suami dan demam terus meleret sampai la hari ni. Hari ke 12. Batuk masih melawat tapi kurang. Semalam seharian hidung berdarah, panas dalam. Setiap kali hembus mesti darah keluar sekali. 

Syukur kuasa Allah, aku masih bernafas, masih mampu berjalan dan bergembira. Masih ada orang penting dalam hidup. Syukur masih mampu senyum. Walau kehidupan turun naik. Tapi masih mampu untuk berfikir. Sekurangnya berfikir yang baik-baik.  

Masa dua minggu lepas masa jejak kaki balik kampung, hati terbakar. Suara sinis sindir badan semakin mengembang. Baru jejak kaki tak sempat suami matikan enjin, telinga disambut dengan kata sindiran semakin gemuk. Mengucap panjang. Berdoa tak mahu derhaka. Cuba kawal tak menjawab tapi gagal. Cuma dapat rendahkan suara sahaja.

Mak dah hampir sebulan balik kampung. Ambil peluang masa adik bongsu cuti sem. Lepas tu memang liat mak nak balik duduk dengan anak-anak. Berat hati nak berkeras. Tunggu masa sesuai aku bawak je terus balik KL. Malam-malam sebelum tidur fikir impian yang belum tercapai. Nak ada rumah sendiri, nak duduk buat bisnes sendiri, nak jaga mak, nak yang seronok-seronok tapi berat betul nak berdoa, nak meminta. Sombong betul rasa dengan Pencipta.

28 tahun hidup berkualiti ke solat aku? Nak jaga bagi cukup pun payah. Inikan pulak nak solat di awal waktu. Betul aku mengaku aku lebih suka solat di office. Kurang gangguan. Jadi bila penat bekerja, berhenti solat adalah jalan terbaik. Bila dekat rumah aku jadi leka, aku banyak halangan, banyak unsur tarikan. Nak cepat habiskan solat, tak pun anak ajak main bersama, suh teman tengok TV. Lemahnya iman.


Sekarang musim hujan. Semoga semua berada di bawah lindungan Allah. Banjir di pantai timur. Bera masih selamat.