Nuffnang BH

Oct 11, 2013

owh-mini-alphard-ku-silvy part 2

Salam,

Ini adalah rentetan peristiwa dari entry owh-mini-alphard-ku-silvy pasal cerita Silvy kene langgar tu. Silvy adalah nama kereta kecil ku si Alza yang konon-konon cita-cita nak jadi mini Alphard. Last week Jumaat suami dah bertanya-tanya insurance and workshop tu. So adjuster dah tengok and estimate cost baiki dalam RM 6 ribu ++. Telan air liur dengar nyah. Langgar macam sikit tapi cost dia. Menjerat leher sungguh. Kalau la bodoh, masa kejadian mamat under age tu pernah cakap suh hantar workshop je nanti dia bayar. Ewah ko ingat ni cerita apa? Senang nak setel je kan. Ok bab marah malas nak cite la. Tak marah dah. Malas.

Now nak cite kisah bab menuntut bayaran pampasan. Yang konon dijanjikan nak bayar seribu since kereta akan dibaiki back to basic je. Sebab Husband dah beria make up kereta. Makan duit juga tu. Then bila tiba hari dinanti janji hanya tinggal janji. Alasan tak nak bayar sebab family dah guna duit nak bayar saman Rm600. Padan muka salah ko kan bawak motor macam lahanat pastu langgar kereta orang then nak lari lagi. Eh tadi kata taknak marah. Masa husband cerita dia follow up tu aku dah agak memang diaorang tak kan bayar. Alasan sebab insurance dah cover. Bodoh kau kan, memang la cover tapi aku dah make up kereta tu. Ada otak ke tidak. Aku nak yang asal ko paham tak? Husband tak ugut, tak sms caci cuma sekolah kan sikit ingatkan bab akhirat je. Tak dapat contact abang sulong contact la abang yang lain. Masing-masing lepas tangan. Tak pelah kami bukan pengemis. Bab dosa ke apa urusan kau dengan Allah. Cuma kasihan sangat kat mak ayah korang. Moga-moga korang dapat petunjuk dan hidayah. Yang nyata Cuma akhirat. Dunia ni persinggahan je. Sekejap je.

Sekarang masih tunggu workshop repair la. Semua activity shopping, riadah, berjalan menziarahi sanak saudara terpaksa kami tangguhkan. Penatnya bila semua kena jalan kaki. Oh nak naik taxi pergi mall jaraknya just sekangkang kera. Taxi tak mau amik pun. Then paling best masa sambut anniversary kat KL Tower naik cab. Gigih kan kami. Kasihan Ikhwan tak keruan. Macamana arwah abah aku gigih bawak aku naik motor beli barang sekolah dulu-dulu ye. Terima kasih mak abah. Pengorbanan mu amat tinggi. 

*entry lama baru nak publish. dah siap si pun si Silvy.. Alhamdulillah lega hati. 

No comments: