Nuffnang BH

Oct 3, 2013

kembang kuncup si Ikhwan Hafeez

As salam,

Banyak betul yang berlaku sampai tak sempat nak duduk diam cari idea nak menulis. Tak menulis maksudnya aku tak akan dapat catat kenangan yang berlaku. Nak harapkan otak nak ingat semua perkara memang tidakla.

Ikhwan Hafeez:

Dah masuk dua tahun sebulan dah semakin bijak. Bila tak suka akan tunjuk jari telunjuk and say “no..no..no”. akan pilih baju sendiri after mandi. Suka pakai losyen, bedak dan sembur minyak wangi. Selalu request nak pakai deodorant. Dan terpaksa la pura-pura pakaikan dia. Boleh bersengkang mata semata-mata nak tengok karoot komedia dan betul ke bohong kat astro. Pastu bila bab karoot komedia masa introduce pelakon, bila sebut nama yus je terus dia jerit yussssssssssssss kuat-kuat pastu gelak. 

Mungkin nama yus paling senang dia nak ikut dan sebut. Bab betul ke bohong dia suka tiru AC mizal jerit betul ke bohong sambil tangan letak kat pipi. Ok tak taw nak describe camna tapi dia sangat teruja. Pas tu gelak banyak-banyak. Dia tengok sorang-sorang pun tak jadi masalah. Dah start gaduh sebab aku nak tengok cerita lain. Dia nak tengok jugak walau siaran ulangan.

Hari tu dia demam panas sampai mulut dia keluar mata ikan. Ada selera nak makan tapi bila masuk je makanan dia jerit-jerit pedih. Kesian sangat. Mujur dua hari je. Tu pun badan dah kurus. Oh ye masa mak jaga dia terikut wan dia selalu sebut “ ingat..sambil jari telunjuk tu dia goyangkan. Pastu sibuk nak buat kat mama and abah. Adoi la anak. Ikhwan dah pndai suap makanan pakai sudu dah lama dah. Kadang-kadang pergi wedding or makan rumah orang mesti dia nak sudu and pinggan sendiri. Pastu orang puji terer. Wah bangga jadi mak. Hahahha. dan bab paling best Ikhwan suka makan budu. ye cuma budu digaulkan dengan nasi putih. berselera dia makan. amboi ikut mama ko ke telan semua benda. abah kau jangan harap nak makan benda-benda camtu. 

Walau tak besar mana pun mama tetap bangga nak. Kalau dirumah sudah asuh. Makan satu keluarga wajib Ikhwan kene tolong. Dia akan disuruh amik tikar untuk alas. Kami makan bersila. Nak ikut tradisi arwah abah, sebab masa makan la masa bonding untuk keluarga. Teringat dulu selalu malas nak makan sebab dah kenyang tapi abah akan marah-marah suh makan. Then tak boleh makan asing-asing kena makan satu family. Sekarang baru tahu kenapa begitu. Jadi harus diteruskan tradisi.

Ikhwan anak yang baik. Dia tak kan meragam kecuali dia tak sihat. Tapi ada satu tabiat dia sampai sekarang tak dapat nak ubah. Dia kalau hantar pergi rumah pengasuh kalau berjalan ke dia mesti nak dukung. Nak patah pinggang mama and abah. Kalau we all refused nak dukung dia mesti otomatik tangan sapu-sapu tanah then duduk. Tunggu sampai mama or abah angkat dia. Bertuah punya budak. 

Tabiat lain ialah susah nak bangun pagi. Adui mencabar bila drama sebabak dia nak mandi. Menangis macam kene dera. Dah mandi memang tak da masalah yang lain. Ikhwan rajin solat. Bila Nampak abah dia nak solat dia cepat-cepat pergi basuh muka n kaki tanda amik air semayang then amik kopiah dia, suh abah bentangkan sejadah. Dia kalau sujud dia mesti akan melunjur baring hahahhahah comel. Rukuk n qiyam dah terer. Mulut kumat kamit baca surah la konon-konon.


Banyak lagi hal Ikhwan tapi otak cam lupa-lupa. Nanti ada masa ingat nak menulis akan ditulis lagi. Oh sekarang dah tak panggil diri sendiri “ikan” (silent h nama dia woi) dia panggil, mama ni abam. Aduh la anak. Bila tanya abam nak adik? Dia terus buat muka panic risau orang rampas takhta dia. Hahhaha kuat jelous ok. Hurm Ikhwan semua perkataan hujung ada G semua dia replace dengan M. abam la sayam la. Ok sekian pasal Ikhwan. 

abah and mama sayang u soooo much