Nuffnang BH

Oct 16, 2013

Batman Workout warghhh

Dalam otak fikir " nak hilangkan buncit, nak kurus, nak hebat".
Tapi tengah bayangkan nak buat senaman kat bawah ni mesti tercabut nyawa.
Arghh Dilemanya.




10 tip keibubapaan Dr Muhaya

10 tip keibubapaan Dr Muhaya

1. Kalau tiba-tiba teringatkan anak kirimkan bacaan Al Fatihah. Sampai ke ayat "iyyakanakbudu waiyyakanastain" - yang ertinya "Hanya kepada Mu kami sembah dan hanya padaMU pohon pertolongan..", mintalah apa-apa hajat masa itu yang ada hubung kait dengan anak yang Kita ingat tu, habiskan bacaan surah Al Fatihah doakan semuga anak kita diberi kefahaman yang sebenarnya dalam urusan agamanya, memiliki ilmu yang bermanafaat Dan serahkan urusan anak kepada Allah untuk menjaganya.


2. Pandang wajahnya semasa dia tidur ucapkan bahawa, ibu nak (nama anak) jadi anak yang soleh sayang!. Cubalah amalkan (ustaz kata ini makna kita bercakap dengan rohnya) Dan ucapan ini adalah DOA Dan Allah Maha mendengar lagi maha melihat.

3. Masa bangun solat malam, solatlah hajat disisinya. Maksudnya Kita solat dalam bilik dia Dan dekat dengan dia. Jika Kita selalu buat Dan Kita juga selalu beritahu dia yang
Kita sering doakan dia, dia akan rasa satu ikatan kasih sayang yang hakiki yang Kita amat sayangkan dia dan nak dia jadi anak soleh.Dia akan tahu Kita selalu solat hajat untuknya.

4. Minta dikasihani. Ucapkan setiap masa bahawa kita ni sedang menunggu panggilan Allah. Jika Dia tak jadi anak soleh bermakna dia tak sayangkan kita dan tentunya kita akan merana di Alam Barzah nanti.


5. Peluklah anak selalu walaupun dia sudah besar, sebagaimanaKita tatang dia masa kecilnya. Aura ciuman dan belaian ibu sambil bisikkan padanya yang kita bangga mempunyai anak sepertinya.

6. Maafkan anak Kita setiap masa walaupun perbuatannya amat melukakan hati Kita. Muhasabbah diri mungkin kesilapan yang anak lakukan itu adalah kerana dosa-dosa kita dimasa lampau.

7. Yang paling penting jaga tutur kata Kita, jangan sekali-kali ucapkan perkataan yang boleh melukakan hatinya. Jika ini berlaku juga kerana kita TER.. kata, cepat-cepat cari masa yang sesuai untuk Kita minta maaf padanya. Mengakulah padanya itu kelemahan Kita, Kita marah kerana dia buat salah,bukan bermaksud membenci.Ceritalah buat macam drama pun boleh .

8. Amalkan membaca ayat 40 surah Ibrahim supaya Kita,anak Dan zuriat keturunan Kita termasuk dalam golongan orang2 yang tetap mendirikan Solat. [Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.]


9. Selalu ingatkan anak bahawa tak guna ada pangkat, belajar tinggi, hatta hafal Quran sekalipun jika tidak mempunyai peribadi yang mulia.Allah tak pandang wajah yang cantik tapi pandang hati yang cantik. Allah tak sayang, manusia tak suka.

10. Masa basuh beras niatkan "Ya.. Allah lembutkanlah hati anak-anak ku sebut nama dia.....untuk faham agamanya ", [kenapa Kita nak dia faham agama, kerana anak yang tak faham agama boleh bawa ibubapanya juga ke neraka] sebagaimana engkau lembutkan beras ini menjadi nasi ". Basuh beras lawan jam ( macam org tawaf ) sambil selawat kepada Nabi Muhamad S.A.W. Masa buat kerja ini hati jangan lalai..dan ingat kepada Allah selalu.

Oct 11, 2013

owh-mini-alphard-ku-silvy part 2

Salam,

Ini adalah rentetan peristiwa dari entry owh-mini-alphard-ku-silvy pasal cerita Silvy kene langgar tu. Silvy adalah nama kereta kecil ku si Alza yang konon-konon cita-cita nak jadi mini Alphard. Last week Jumaat suami dah bertanya-tanya insurance and workshop tu. So adjuster dah tengok and estimate cost baiki dalam RM 6 ribu ++. Telan air liur dengar nyah. Langgar macam sikit tapi cost dia. Menjerat leher sungguh. Kalau la bodoh, masa kejadian mamat under age tu pernah cakap suh hantar workshop je nanti dia bayar. Ewah ko ingat ni cerita apa? Senang nak setel je kan. Ok bab marah malas nak cite la. Tak marah dah. Malas.

Now nak cite kisah bab menuntut bayaran pampasan. Yang konon dijanjikan nak bayar seribu since kereta akan dibaiki back to basic je. Sebab Husband dah beria make up kereta. Makan duit juga tu. Then bila tiba hari dinanti janji hanya tinggal janji. Alasan tak nak bayar sebab family dah guna duit nak bayar saman Rm600. Padan muka salah ko kan bawak motor macam lahanat pastu langgar kereta orang then nak lari lagi. Eh tadi kata taknak marah. Masa husband cerita dia follow up tu aku dah agak memang diaorang tak kan bayar. Alasan sebab insurance dah cover. Bodoh kau kan, memang la cover tapi aku dah make up kereta tu. Ada otak ke tidak. Aku nak yang asal ko paham tak? Husband tak ugut, tak sms caci cuma sekolah kan sikit ingatkan bab akhirat je. Tak dapat contact abang sulong contact la abang yang lain. Masing-masing lepas tangan. Tak pelah kami bukan pengemis. Bab dosa ke apa urusan kau dengan Allah. Cuma kasihan sangat kat mak ayah korang. Moga-moga korang dapat petunjuk dan hidayah. Yang nyata Cuma akhirat. Dunia ni persinggahan je. Sekejap je.

Sekarang masih tunggu workshop repair la. Semua activity shopping, riadah, berjalan menziarahi sanak saudara terpaksa kami tangguhkan. Penatnya bila semua kena jalan kaki. Oh nak naik taxi pergi mall jaraknya just sekangkang kera. Taxi tak mau amik pun. Then paling best masa sambut anniversary kat KL Tower naik cab. Gigih kan kami. Kasihan Ikhwan tak keruan. Macamana arwah abah aku gigih bawak aku naik motor beli barang sekolah dulu-dulu ye. Terima kasih mak abah. Pengorbanan mu amat tinggi. 

*entry lama baru nak publish. dah siap si pun si Silvy.. Alhamdulillah lega hati. 

Oct 3, 2013

kembang kuncup si Ikhwan Hafeez

As salam,

Banyak betul yang berlaku sampai tak sempat nak duduk diam cari idea nak menulis. Tak menulis maksudnya aku tak akan dapat catat kenangan yang berlaku. Nak harapkan otak nak ingat semua perkara memang tidakla.

Ikhwan Hafeez:

Dah masuk dua tahun sebulan dah semakin bijak. Bila tak suka akan tunjuk jari telunjuk and say “no..no..no”. akan pilih baju sendiri after mandi. Suka pakai losyen, bedak dan sembur minyak wangi. Selalu request nak pakai deodorant. Dan terpaksa la pura-pura pakaikan dia. Boleh bersengkang mata semata-mata nak tengok karoot komedia dan betul ke bohong kat astro. Pastu bila bab karoot komedia masa introduce pelakon, bila sebut nama yus je terus dia jerit yussssssssssssss kuat-kuat pastu gelak. 

Mungkin nama yus paling senang dia nak ikut dan sebut. Bab betul ke bohong dia suka tiru AC mizal jerit betul ke bohong sambil tangan letak kat pipi. Ok tak taw nak describe camna tapi dia sangat teruja. Pas tu gelak banyak-banyak. Dia tengok sorang-sorang pun tak jadi masalah. Dah start gaduh sebab aku nak tengok cerita lain. Dia nak tengok jugak walau siaran ulangan.

Hari tu dia demam panas sampai mulut dia keluar mata ikan. Ada selera nak makan tapi bila masuk je makanan dia jerit-jerit pedih. Kesian sangat. Mujur dua hari je. Tu pun badan dah kurus. Oh ye masa mak jaga dia terikut wan dia selalu sebut “ ingat..sambil jari telunjuk tu dia goyangkan. Pastu sibuk nak buat kat mama and abah. Adoi la anak. Ikhwan dah pndai suap makanan pakai sudu dah lama dah. Kadang-kadang pergi wedding or makan rumah orang mesti dia nak sudu and pinggan sendiri. Pastu orang puji terer. Wah bangga jadi mak. Hahahha. dan bab paling best Ikhwan suka makan budu. ye cuma budu digaulkan dengan nasi putih. berselera dia makan. amboi ikut mama ko ke telan semua benda. abah kau jangan harap nak makan benda-benda camtu. 

Walau tak besar mana pun mama tetap bangga nak. Kalau dirumah sudah asuh. Makan satu keluarga wajib Ikhwan kene tolong. Dia akan disuruh amik tikar untuk alas. Kami makan bersila. Nak ikut tradisi arwah abah, sebab masa makan la masa bonding untuk keluarga. Teringat dulu selalu malas nak makan sebab dah kenyang tapi abah akan marah-marah suh makan. Then tak boleh makan asing-asing kena makan satu family. Sekarang baru tahu kenapa begitu. Jadi harus diteruskan tradisi.

Ikhwan anak yang baik. Dia tak kan meragam kecuali dia tak sihat. Tapi ada satu tabiat dia sampai sekarang tak dapat nak ubah. Dia kalau hantar pergi rumah pengasuh kalau berjalan ke dia mesti nak dukung. Nak patah pinggang mama and abah. Kalau we all refused nak dukung dia mesti otomatik tangan sapu-sapu tanah then duduk. Tunggu sampai mama or abah angkat dia. Bertuah punya budak. 

Tabiat lain ialah susah nak bangun pagi. Adui mencabar bila drama sebabak dia nak mandi. Menangis macam kene dera. Dah mandi memang tak da masalah yang lain. Ikhwan rajin solat. Bila Nampak abah dia nak solat dia cepat-cepat pergi basuh muka n kaki tanda amik air semayang then amik kopiah dia, suh abah bentangkan sejadah. Dia kalau sujud dia mesti akan melunjur baring hahahhahah comel. Rukuk n qiyam dah terer. Mulut kumat kamit baca surah la konon-konon.


Banyak lagi hal Ikhwan tapi otak cam lupa-lupa. Nanti ada masa ingat nak menulis akan ditulis lagi. Oh sekarang dah tak panggil diri sendiri “ikan” (silent h nama dia woi) dia panggil, mama ni abam. Aduh la anak. Bila tanya abam nak adik? Dia terus buat muka panic risau orang rampas takhta dia. Hahhaha kuat jelous ok. Hurm Ikhwan semua perkataan hujung ada G semua dia replace dengan M. abam la sayam la. Ok sekian pasal Ikhwan. 

abah and mama sayang u soooo much