Nuffnang BH

Sep 24, 2013

Anak sapa leetuuw..


Baca dari bawah ke atas. Sweet kan suami & anak i. ewwww

owh mini alphard ku. silvy

As Salam,

Gambar dibawah adalah kesan kejadian:
Pagi Ahad, 22 September 2013 jam sekitar 4.00 pagi. Mangsa adalah kereta baru yang dibeli semasa Aidilfitri lepas.
Dilanggar oleh budak sekolah atau dah tak sekolah berumur 16 tahun yang katanya nak elak langgar lubang.
Apa budak sekolah buat jam 4 pagi? Bawak motor laju dan langgar kereta orang.
Parking dibawah rumah, standard rumah flat mana dapat specific parking.
Kecederaan tahap sakit hati nak pandang.
Dimasukkan ke workshop perodua dianggarkan 2 mggu lagi baru dapat berjumpa.


owh silvy kau masih menawan walau kemek cmtu. kami amat merinduimu. Cepat sembuh. 


No plat ko pon tercabut. mesti kuat dentuman tu kan? mesti ko sakit kan?


 kesian mata dia..arghhhh






Mujur pagi tu jiran ada kenduri kahwin, diaorang stay untuk pasang khemah kenduri. Masa kejadian lepas dengar je bunyi dentuman, terus berkejar tengok. memang budak tu nak larikan diri. Seorang kawan dia jatuh dan lutut berdarah. Boleh plak yang bonceng tinggalkan kawan. Pas ditangkap baru budak tu menyerah diri. Jiran ketuk pintu rumah dan zam turun setelkan. 

Jantung berdenyut-denyut turun bawah. kejutkan Ikhwan. Ikhwan kata car koyak. adoi. Tapi kami tak la melatah. Orang ramai kerumun tunggu zam naik tangan. yang lain nak tumpang belasah la. Memang dah lama orang dendam dengan budak-budak yang selalu buat masalah ni. 

Bawak motor laju-laju, buat Superman la, pacak motor la. Masa proses nak setel pergi rumah mak budak tu, abang dia sempat marah-marah kata budak tu ambil ganja. Budak bermasalah dalam keluarga. Aku kasihankan masa depan dia. Kasihan kan mak dia. Moga dia dapat petunjuk. 


Sep 20, 2013

13 Perkara yang perlu dijaga oleh wanita


13 Perkara yang perlu dijaga oleh wanita.

1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening.
(Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.)

Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung yang berserombong.
(Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.)


4. Dada – Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka.
(Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.


5. Gigi – Rasullulah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya – (Petikan dari Hadis Riwayat At-Thabrani) Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah.
(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)


6. Muka dan leher – Dan tinggallah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasan mu seperti orang jahilliah yang dahulu. Keterangan : Bersolek (make-up) dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang Jahilliyah.

7. Pakaian yang nipis (jarang) – Asma Binte Abu Bakar telah menemui Rasullulah dengan memakai pakaian yang tipis. Sabda Rasullulah: Wahai Asma! Sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah saja (Petikan dari Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.)

8. Tangan – Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.
(Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.)


9. Mata – Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. (Petikan dari Surah An Nur Ayat 31)
Sabda Nabi Muhamad SAW, Jangan sampai pandangan yang satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandangan yang pertama sahaja manakala pandangan seterusnya tidak dibenarkan hukumnya haram.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.)


10. Mulut (suara) – Janganlah perempuan-perempuan itu terlalu lunak dalam berbicara sehingga berkeinginan orang yang ada perasaan serong dalam hatinya, tetapi ucapkanlah perkataan-perkataan yang baik (Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 32.)
Sabda SAW, Sesungguhnya akan ada umat ku yang minum arak yang mereka namakan dengan yang lain, iaitu kepala mereka dilalaikan oleh bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi perempuan, maka Allah akan tenggelamkan mereka itu dalam bumi.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ibn Majah.)


11. Kemaluan – Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan mukmin, hendaklah mereka menundukkan pandangan mereka dan menjaga kehormatan mereka.
(Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.)


Apabila seorang perempuan itu solat lima waktu, puasa di bulan Ramadan, menjaga kehormatannya dan mentaati suaminya, maka masuklah ia ke dalam Syurga daripada pintu-pintu yang ia kehendakinya. (Hadis Riwayat Riwayat Al Bazzar.)
Tiada seorang perempuanpun yang membuka pakaiannya bukan di rumah suaminya, melainkan dia telah membinasakan tabir antaranya dengan Allah.
(Petikan dari Hadis Riwayat Tirmidzi, Abu Daud dan Ibn Majah.)


12. Pakaian – Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih-lebihan terutama yang menjolok mata , maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti.
(Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu D , An Nasaii dan Ibn Majah.)
Petikan dari Surah Al Ahzab Ayat 59. Bermaksud : Hai nabi-nabi katakanlah kepada isteri-isterimu, anak perempuanmu dan isteri-isteri orang mukmin, hendaklah mereka memakai baju jilbab (baju labuh dan longgar) yang demikian itu supaya mereka mudah diken ali . Lantaran itu mereka tidak diganggu. Allah maha pengampun lagi maha penyayang.

Sesungguhnya sebilangan ahli Neraka ialah perempuan-perempuan yang berpakaian tetapi telanjang yang condong pada maksiat dan menarik orang lain untuk melakukan maksiat. Mereka tidak akan masuk Syurga dan tidak akan mencium baunya. (Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim) Keterangan : Wanita yang berpakaian tipis/jarang, ketat/ membentuk dan berbelah/membuka bahagian-bahagian tertentu.


13. Rambut – Wahai anakku Fatimah! Adapun perempuan-perempuan yang akan digantung rambutnya hingga mendidih otaknya dalam Neraka adalah mereka itu di dunia tidak mahu menutup rambutnya daripada dilihat oleh lelaki yang bukan mahramnya.
(Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.)

Riwayat Imran bin Hushain ra.:
Bahwa Rasulullah saw. bersabda: Sesungguhnya penghuni syurga yang paling sedikit adalah kaum wanita. (Shahih Muslim No.4921)

Sep 19, 2013

Emak dirumah dan makan habbatus sauda


Salam,

Bila mood nak up entry beratus kali seminggu datang mula la menggelupur nak menaip je. Pastu gelak sorang-sorang. Nak bercerita tentang life sendiri kang mula la kata syok sendiri, buka aib la itu la inila. Tapi. Ada aku kesah. Selagi tak petik nama orang cukup ye tak? Blog aku kan? Suka hati aku la. Amboi sombong sangat bunyinya. Pedulik.

Weekend aritu kakak sulong aku ajak teman dan tunjuk kedai arab tempat mak, adik, and aku beli barang2 makanan sunnah macam cuka epal, cuka anggur, makanan arab dan sebagainya. Harga pun murah. Dah alang-alang nak tunjuk jalan aku pun beli la kapsul habatussauda. Dalam dia minyak. Campuran minyak yang elok untuk kesihatan. Oleh kerana perkembangan badan aku yang sangatlah membanggakan sekarang ni memang banyak toksid yang perlu dibuang dari badan. Jadi aku beli. harga pun tak mahal. 

Aku memang payah nak maintain kan habit makan supplement. Pemalas ok. Tapi demi memikirkan badan memang dah nak masuk kategori nazak memang kuatkan hati. Dan bermula la perjalanan memakan kapsul. Khasiat segala boleh tengok kat website orang jual ni.  kapsul-habbatus-sauda-khasiatnya
Dan yang aku nak share kat sini ialah aku amat sengsara selepas makan supplement ni. Sebab badan aku banyak angin. mak kata ini adalah reaksi awal ubat dengan badan aku. Yeah. Aku sakit bontot, aku sakit tulang rusuk, pangkal rahim, kulit aku naik biji2 macam ruam. Ini adalah hari kedua. So aku kuatkan semangat. Disamping masalah yang aku sakit2 tu, aku selalu sendawa so aku bersyukur sangat. Atleast taw angin tu keluar. Badan sakit tak yah cakap la. Rasanya 12jam sakit tanpa henti, badan jadi tak selesa dan penat. Bila penat maka ramailah syaitan yang dekat.bisik2 kat telinga ni suh marah2.

Penat aku jadi pemarah. Siapa mangsa yang kene marah of cos la laki aku. Kesian laki aku. Sabor jela. Memang sekarang dia tak sabar pun. Dia tak layan dah if aku marah2. Buatla macamana pon aku bebel la sorang2. Macam orang gila. Dia buat derk tak pun dia layan tab. Lagi aku menyirap. Dan bila fikir-fikir aku rasa bersalah pun ye gak. Laki orang tak de kene marah2, kesian laki aku. Dah setapak ke neraka. Kang masuk cite tanah kubur kang.

Dah panjang aku bebel baru aku perasan pe kaitan entry dengan subject di atas. Hahahha aku nak bagitaw mak ada dengan aku. Seronoknya balik kerja mak ada depan mata. Tengok mak gelak, tengok mak makan. Mak ketawa. Alhamdulillah rezeki. Adik beradik lain tengah jelous semua nak amik mak. Tadi call mak, mak kata mak tengah masak ikan stim. Tak sabar nak balik makan. Doa kat Allah, mintak Allah pinjamkan mak selama yang mungkin. cukupla aku terkilan tak dapat jaga arwah abah. Dengan mak aku tak nak menyesal di kemudian hari.



Nabi Muhammad S.A.W. bersabda dalam Haditsnya yang dikutip dari kitab Ash Shahihain ”Gunakanlah Habbatus Sauda’ kerana di dalamnya terdapat sejenis ubat dari segala jenis macam penyakit kecuali As Sam (maut)” (HR.Bukhari, Muslim)

Sep 18, 2013

-tekanan-impak-hasil-

Salam,

Setiap pagi cuba amalkan zikir elak sihir, bala dan orang yang zalim. Cuba ingatkan diri supaya tak lupa doa mintak kat Allah supaya semua urusan dipermudahkan. Cuba jangan lupa diri dengan dunia sahaja. Terima kasih Allah kerana masih mendengar dan tak pernah lupa. Syukur. Allah turunkan petunjuk melalui apa saja makhluk yang Dia rasa Dia mahu. Allah berhak. Hari ini aku aku bersyukur Allah memilih seseorang untuk berkongsi petunjuk. Untuk aku bersedia. Petunjuk atau teguran yang aku rasa aku mudah nak terima. Yang tak mengguris yang buat aku berfikir macam-macam perkara. Terima kasih Allah. Terima kasih makhluk Allah.

Allah boleh bagi teguran bila-bila masa dan berbagai cara. Cara halus atau cara kasar. Cara yang menyenangkan atau cara yang boleh buat makhluk terluka. Sekali lagi bersyukur aku dipilih untuk cara yang halus. Sayangnya Allah kepada makhluknya. Alhamdulillah.

Teguran dari makhluk Allah tu suruh aku bersedia. Bersedia dengan apa sahaja. Peringatan supaya aku kekalkan batas dan sikap yang perlu ada. Menjadi professional dan tahu limit dalam apa jua keadaan. Jauhi conflict dan berbaik dengan semua orang. Perubahan kali ni aku rasa menyeluruh. Tapi hanya sebahagian yang akan terkena kesan. Kesan ke atas individu akan berbeza. Dan aku terpilih untuk kesan yang agak besar. Bukan senang kalau kita bukan pilihan. Harus tonjolkan sikap yang boleh “dibawa” kemana-mana.

Kita akan belajar dan kenal diri sendiri bila kita di uji. Bila diri dibawah tekanan. Semua sikap, tindakan, keputusan mencerminkan siapa kita. Adakah cerminan kita binatang buas? Orang kaya yang zalim? Cermin yang rapuh? Atau ais yang membeku? Paling utama, bagaimana kita memilih untuk memberi reaksi kepada ujian. Melatah? Tenang? Meraung? Meratapi? Menyalahkan?

Bila kita minta Allah supaya jadikan kita kuat Allah pasti makbulkan. Dengan cara, Allah turunkan pelbagai ujian. Sebab bila kita dapat atasi ujian, kita akan menjadi kuat. Jadi aku minta pada Allah aku mahu kuat dan urusan aku dipermudahkan. Aku mahu lepas ujian. Paling penting aku belajar sesuatu selepas mengharung ujian.


Kegagalan pada pertama kali adalah kesilapan, tapi gagal pada kali kedua adalah pilihan. 


Sep 12, 2013

Kecuaian dan kesian mereka itu..

Kecuaian:
1.      Main – main bawa maut – sumber HMetro
Parit Buntar: “Saya meluru ke belakang kereta dan sebak apabila melihat anak saya dalam keadaan melutut sambil memegang selipar manakala kepalanya terhimpit di dinding rumah.
2.      Dihempap Durian – sumber kawan office
Bayi satu bulan dihempap durian dan meninggal.
3.      Bayi enam bulan didera pengasuh – sumber FB kawan Degree
Critical dan lebam seluruh badan, darah beku di otak. Dipercayai didera oleh pengasuh di Klang. Masih dalam siasatan polis.

Aku ada anak berusia dua tahun. Suami dan aku masih belajar cara terbaik nak besarkan anak. Cuba elakkan kecuaian dan tak putus-putus berdoa agar kami terlindung dari segala bala. Sedihnya kalau apa yang buruk terjadi kepada anak sendiri. Anak yang dikandung Sembilan bulan, yang susah payah meneran masa melahirkan, yang dijahit dan berpantang. Yang tak tidur malam berjaga.
Setiap yang berlaku ada hikmahNya. Orang sekeliling yang tak terkena harus ambil iktibar. Orang yang alami moga kejadian yang berlaku buat orang tu jadi lagi tabah dan dekat dengan Allah. Allah lebih tahu yang terbaik untuk setiap makhluknya.


Sep 5, 2013

Harga Rumah NAik 10%

Salam,

Baca news kat MalaysianInsider  harga rumah akan naik 10%. Mengucap panjang bila baca. Terfikir hutang PTPTN, Kereta, Hutang lain. Ditambah perbelanjaan lain. Apakah? alasan sebab minyak naik 20sen dan industry lain pun turut nak naikkan harga.

Dan rasanya belum masa nak beli rumah takut bila tambah komitmen nak bayar rumah hidup terbeban. Sudahnya yang ada tergadai, yang di impi lenyap macam tu saja. Betul pesan seseorang, simpan dulu duit or melabur pada emas. InsyaAllah, akan datang emas naik boleh la beli apa yang dikehendaki. Sekurangnya bila masa depan harga barang lain naik, emas pun naik sekurangnya mampu nak memiliki.

Sebab tu aku simpan duit untuk beli emas. Tak rugi rasanya. Dan harap orang lain pun ada kesedaran.


TandaTangan..standing instruction..


Ni alkisah yang lepas untuk dijadikan pengajaran. Aku berurusan dengan Bank Muamalat tapi bukan HQ tapi cawangan Taman Melawati. Sebelum meneruskan cerita, entry kali ni bukan nak aibkan sesiapa cuma nak kongsi pengalaman supaya orang lain boleh amik langkah berjaga-jaga, menjimatkan masa, dan terhindar dari stress.

Pendek cerita aku ada urusan dengan BMMB which is aku nak buat standing instruction for financing. So urusan lain aku agak boleh setel, sign agreement, jumpa officer dan sekali isi SI (standing instruction) form. Oleh sebab siang bekerja jumpa dengan officer malam. Setelah beberapa ketika, staff BMMB cawangan Taman Melawati call yang form reject by bank sebab SIGNATORY tak sama dengan apa yang aku signed masa open account dulu. What the fish?

Tak da pulak officer tu advise. Masa tu bulan Ramadhan which is aku rasa memang tak best la jumpa memalam. Dengan orang keluar terawikh etc. Ok hal sign tu ye la kene la jugak sebab nak cepat. Selepas habisnya Ramdhan dan datangnya Syawal, masa tu la received call from the staff asked me to come again and signed since my form dah direject by HQ. Nak marah pun tak boleh so dalam keadaan blur datang jumpa. Masih lagi malam sebab siang kerja, dia explain yang form aku sign tak sama dengan apa aku sign masa aku open account which is in 2010.

Nganga sekejap sebab 2010 aku start kerja dengan company sekarang. Kelemahan is aku selalu buat silap bila pressure. Habis form bila aku salah signed. Hampir gaduh bila aku tertinggi kan suara kat staff tu. Husband marah. hahahhah. Bukan sengaja tapi tak kan officer tak leh bagi solution bila aku failed to sign. So aku yang ada experience handle customer + anak angkat BNM ni membangkang habis-habisan. Tak kan la tak de solution. Officer tu mati- mati suh tiru. Monyet.

Officer bagi dua tiga copy form suh aku praktiskan then submit bila berjaya tiru. Aku memang tak praktis even praktis make perfect. End up dapat call dari branch then went to HQ mintak update signatory and signed new form in front of officer untuk buktikan kesahihan sign aku. BTW, officer branch suh aku tiru mati2 suh sama sebab in case of auditor check so lepas la. Apa ingat aku tak pernah deal dengan auditor ke? aishhh.

After met up dengan HQ aku pun berjaya setelkan dan nasihat yang aku terima is..if nak buat apa yang berkaitan/yang touch saving account kene tiru ikut signed yang first masa open account dedulu. Hatta zaman dinosour ko signed ko kene ingat. ko mampu? tak mampu ko ikut la cara aku ni. ahhaha G tempat open account then update signatory.

Sep 4, 2013

Naik 20 Sen dan yang sedihnya

Salam,

Termenung bila seseorang postkan tentang harga minyak naik baru-baru ni. Naik 20sen dan macam tak kisah sebab ye lah 20 sen nak sedapkan hati kene jarang-jarang keluar or kene jimat bab lain. Tapi bila baca yang tersurat dan tersirat ni buat aku termenung panjang.

Yang Tersurat

Naik 20 sen sahaja seliter
20 sen x 50 liter = naik RM10 sahaja setangki
RM10 x 2 kali = naik RM20 sahaja seminggu
RM20 x 4 minggu = naik RM80 sahaja sebulan
RM80 x 12 bulan = naik RM960 sahaja setahun

Yang Tersirat

Minyak naik Harga barang lain pun akan naik 
Dan kadar jenayah akan naik jugak, sebab orang semakin terdesak nak cari duit. Cari duit ikut jalan mudah. Rompak, samun, culik malah bunuh pon sanggup rasanya.


Tapi rasanya, Walau naik satu ringgit pun masih orang beli. Sebab itu adalah keperluan.  

credit to kak suzie284