Nuffnang BH

Jun 5, 2013

unnecessary stress

Unnecessary Stress

Aku memang keturunan kalau stress aku leh terbabas. Aku jadi baran dan hilang pertimbangan. Sampai dulu masa diploma orang panggil aku emo. Minah emo. frankly speaking i hate dat world..cam lahanat der. Dua tiga minggu lepas aku ada terfikir pasal unnecessary stress ni. Memang nak share kat blog then today is the kemuncak day. Aku geram. Orang yang konon tak emo sebenarnya lagi emo. Ptui. Whatever la kau nak gelar aku pun. 

Office
bila aku jumpa bos pastu ada jiran sound "wah rajin jumpa bos". bila discussion " wah gile babi kerja tak henti". memang ko ingat tu kelakar tapi bagi aku tak kelakar langsung. sekali dua aku leh terima, kali ke empat ratus aku jadi muak dan aku rasa tekanan sebab aku pendam yang aku tak suke bila ko sibuk nak campur hal aku. lagi unnecessary stress. 

Kawan
soalan bangang dari kawan aku bila nak tambah anak since Ikhwan dah masuk dua tahun. Sekali dua soalan tu macam aku rasa biasa sangat. Tapi bila aku "patahkan" pertanyaan dia dengan statement "ko kahwin dulu pastu aku baru jawab" telah mengakibatkan kesan stress yang tak terurus. orang yang macam ni bagi aku telah menambah unnecessary stress dalam hidup aku. So cara baik is aku jauhi unnecessary stress.

Anak
Anak aku kalau anta g umah pengasuh balik mesti ada lebam kene gigit. cucu angkat pengasuh gigit bila main-main. anak aku gigit tapi tak power xlebam. dalam otak hari-hari fikir macamana nak buat? pastu tekanan bila fikir kalau jadi ape-ape yang tak elok. Pastu fikir benda lain yang macam tak patot fikir, aku dah tak leh produce susu lebih banyak contohnya. padahal aku dah usaha lebih dari biasa. aku tak dapat control benda-benda yang luar kawalan tapi aku nak try jugak. see unnecessary stress. lagi bagus kalau aku berusaha luar biasa dan aku berdoa dan aku redha dan kalau masih tak berjaya namanya takdir la kan. 



No comments: