Nuffnang BH

Apr 15, 2013

Emas tengah murah



As Salam,

just short update, nak ajak kawan-kawan beli emas untuk simpanan dan pelaburan jangka panjang. Harga tengah murah. Jangan terlambat. 


Apr 11, 2013

Juvana & kes buli ketua darjah

As Salam,

Allah Maha Besar. Tadi selepas membaca di blog oh bulan aku jadi takut. Jadi risau dengan keadaan budak2 sekarang. kes ketua darjah dibuli dan dipukul ramai2 tu buat aku jadi fobia kot nak hantar anak aku kesekolah. Anak aku lelaki. Kalau anak aku yang menjadi mangsa, yang disepak diterajang tanpa belas bagaimana? 

Luluh hati mak bapak mangsa dan jugak si pelaku. Ramai pulak tu yang join tengok dan rakam. Ini ke wajah pemimpim kita di masa hadapan? 

Dalam artikel tu disebut filem Juvana beri kesan dan budak2 tu meniru aksi dalam cerita tu.. Jujurnya aku rasa aku tak menyalahkan seratus peratus yang filem adalah faktor utama menyumbang kepada berlakunya jenayah buli ni. Banyak faktor di ambil kire. Peranan mak bapak, didikan, agama dan macam2 lagi. 

Aku setuju filem Juvana memang ganas, kasar dan itu hakikat kehidupan sekarang. Kita manusia mana mampu menghalang perubahan pembangunan. Pembangunan negara, kadar Jenayah akan naik selari. itu pendapat aku. Tapi kalau ilmu agama di asuh dari kecik, aku tak rasa jenayah macam ni boleh berlaku. 

Sedihnya rasa kasih sayang sesama umat itu macam tak wujud. Perasaan belas kasihan. Aku doakan yang terbaik kepada mangsa buli. Jangan takut meneruskan kehidupan. Logik berlaku si mangsa akan mengambil tindakan bodoh seperti bunuh diri..nauzubillah. 

Dan hukuman kepada pembuli iaitu buang sekolah. Adakah itu tindakan terbaik Sekolah mampu buat? Apa akan jadi kepada mereka selepas itu? samseng? masuk rumah/ sekolah budak2 jahat? atau apa?

semangat.kerja..harus betul


As salam,

Ini adalah entry semangat satu hari satu entry. Semangat ini kadang2 membuak2 dan kadang2 tak pernah wujud langsung dalam diri. Maka tibanya hari ini bila sampai di office pada jam 8:16 pagi. Sedang dalam perjalanan otak berfikir macam2 perancangan untuk satu hari ini.

Kerja
Mempunyai Masalah adalah kehidupan yang normal bagi seorang manusia. Lain pula jika kita adalah seorang atau seekor alien. Tekaan aku alien tidak mempunyai masalah barangkali. Sebab aku tak pernah berkawan dengan alien. Jadi ia normal bila manusia mempunyai masalah. Dalam hal kerja memang banyak masalah akan timbul. Harus rajin menolong orang dalam melaksanakan apa yang dicita. Kena rajin/ringan tulang. Masalah juga jika berkomunikasi dengan orang yang berpangkat lebih besar/tinggi. Mahu dilayan seperti raja. Dan aku semestinya hamba rakyat jelata yang hina. Ok tak perlu jadi hina.

Ikhwan
Balik dari Melaka bandaraya bersejarah Ikhwan alami demam sakit perut yang agak teruk. Seperti perangai aku yang jika demam mesti datang dengan pakej sakit perut terberak cair dan selera makan yang menggunung tinggi. Berlainan dengan Ikhwan pakej dia tak lalu makan dan tambah dia kuat minum air masak sahaja. Ok anak sudah kurus. Sepanjang kesakitan dia asyik melarat dan merengek dan asyik tidur. Mana tak risau. Dan hari ni dia semakin aktif semula. Makan tak perlu dipaksa. Oleh itu harus meraikan hari kesihatan semula anak aku. Nanti fikirkan harus makan dimana. Makan lagi. Aishhh.

Suami
Semakin rajin, semakin rancak berkongsi cerita tentang kerja menimbun dan dijangkakan akan semakin sibuk sebab pihak atasan merasakan suami terlalu membuat kerja dengan pantas dan Nampak seperti tiada kerja di office. Bunyinya kelakar kan? Ianya benar. Bekerja dengan pantas dan menyiapkan tugasan lebih awal dari masa yang diberi adalah bahaya. Ia mengundang banyak kebarangkalian. Kebarangkalian pertama pihak atasan merasakan suami pandai meng adjust masa dan pantas membuat kerja, kedua suami terlalu selesa dengan kerja yang tak seberapa padahal hakikatnya kerja banyak macam orang gila. Woha. Ok ini semua disebabkan dua hari suami berpuasa dan keluar office pada pukul 6.30 petang kerana mahu berbuka puasa bersama isteri terchenta. Binawe. Kene pura2 sibuk ke macam ni?

Sekian berita melaporkan.

Apr 9, 2013

Apr 3, 2013

Dolar seperti tisu tandas..bukan aku yang kata

As Salam,

Kali ni nak share tentang kat bawah ni. Ni lanjutan aku cerita semalam pasal entry ni kenapa perlu tukar duit kertas???



Renung2 kan dan sila contact aku kalau nak tanya apa2. 
017 -9270848

Apr 2, 2013

weekend yang sudah


Tadi pagi taip pasal sesuatu yang serius. Tentang nak jadi kaya, nak cari duit lebih. So petang kene taip yang lebih santai. Sepatutnya dulu2 masa bujang aku seorang yang simple. Aku lebih suka yang senang difahami. Sekali baca dan semua paham maksudnya. Bila sudah melalui zaman berbadan dua, ditiduri suami dan punya anak, operating system aku sedikit berbeza. Lambat dan perlu sentiasa service.

Seorang blogger perlukan identity. Identity tu boleh kita cari dalam entry2 yang blogger tu buat. Bila aku baca kembali entry2 sebelum ni aku terdiam? Ape jenis category aku ni? Fikir lagi sampai jumpa jawapan.  

Jumaat lepas mak aku baru sampai dari Negara di bawah bayu. Bercuti dan menghabiskan duit jumpa anak lelaki di sana. Release tension katanya. Maka sesudah sampai melepaklah aku bersama adik beradik yang lain dengan misi nak bersuka ria esok harinya.

Sabtu pagi siapkan bihun sup dengan kelajuan maksima untuk jamu kakak sekeluarga dan terus keluar mengasah bakat bermain bowling. Sambil main sambil gelakkan bola masuk longkang. Bergembira sampai ke malam. Ahad tak mahu kalah, sang suami ajak meneroka nilai 3, walau ikhwan demam tapi masih gigih melaksanakan misi. Kecundang juga akhirnya terbeli sepasang baju raya, tikar upin ipin, dan tudung. Pastu menyesal sebab baru perasan yang esok baru 2 haribulan April. Jauh lagi nak tunggu gaji.

Sudah la bebel kali ni. Cuba untuk kekalkan identity untuk mudah difahami.
Sekian. 

Kenapa perlu tukar duit kertas kepada emas fizikal?



Kenapa perlu tukar duit kertas kepada emas fizikal?

Wah otak aku memang sangat tak boleh nak menulis macam orang berbisnes. Puas aku intai2 blog orang yang tulis pasal emas. Konon2 nak buat entry macam terror padahal ilmu takde la mendalam sangat. Ok la baik aku tulis macam apa aku paham ok. Aku memilih melaburkan duit aku, atau nama lain duit kertas yang aku simpan dalam bank tu dan tukarkan kepada bentuk fizikal emas.

Yes. Emas. Aku ni dulu mengaji berkaitan bisnes la jugak, so aku memang terdedah kepada emas dah lama dah. Masa belajar dulu duit lebih takde so aku pendam jela perasaan nak beli emas. sekarang dah bekerja baru berpeluang. So sesiapa ada peluang sedari kecil (muda) gunakan peluang sebaik mungkin. Kenapa aku pilih fizikal emas?

- Tahan lama & kalis inflasi – rumah, kereta, wang kertas semua tu terdedah kepada risiko susut nilai, dan musnah. Kalau dulu seringgit boleh dapat 5 biji karipap sekarang perlukan 2 ringgit untuk dapatkan kuantiti yang sama. Berbanding emas smakin lama nilai semakin tinggi. Tak percaya? Cuba check harga emas segram pada tahun 2001 dan bandingkan dengan sekarang? Mesti teruja.

- Senang nak convert kepada cash – jika dibandingkan dengan yang lain emas lebih mudah untuk dijual atau digadai dengan harga yang tinggi.

- Low risk and high income

- Sendiri punya emas, sendiri jaga – jual bila rasa memerlukan duit.

- Diiktiraf seluruh dunia – emas boleh diniagakan diserata dunia, jadi pilih emas fizikal yang international dan diterima dimana2.

- Kadar pulangan 20-35% setahun, kalau dibandingkan dengan simpanan di ASB (6%), Tabung haji(7%) dll. (yang ni sebab kukuh aku terjerumus dalam emas.

Erm so far itu antara sebab2 aku memilih emas. lain entry aku share lagi. benda lain. Kalau ada pe2 soalan boleh tanya. Ilmu yang ada haruslah dikongsi bersama. 

p/s: emas fizikal adalah pelaburan sederhana dan jangka panjang. Bukan untuk mendapat  pulangan bulanan ye kawan2.