Nuffnang BH

Jan 7, 2013

Ikhwan Hafeez

1 january lepas Ikhwan Hafeez dah masuk umur 1 tahun 4 bulan. Besar dah anak mama. Manja sangat. Pandai merajuk. Pandai berlakon. Owh rindu bila teringat Ikhwan.  Ikhwan dah start jalan laju2 after 1 year & 1 month. Selera makan dia turun naik. Dengan izin Allah Ikhwan masih lagi menyusu susu ibu. Cuma bila di rumah pengasuh aku bekalkan susu formula takut tak cukup je. Ikhwan dah ada dalam 10/12 gigi termasuk geraham dia. Kalau gigit memang sakit.

Berlakon

Setiap pagi bila mama and abah dah siap-siap nak mandikan Ikhwan setiap kali kejut dia bangun tidur mesti abah/mama akan beri salam dan suruh dia bangun. Ikhwan akan pura-pura tidur dan gerak-gerak sikit. Mata dia buka sket. Then dia senyum. Oh anak. Itu perangai mama. So tak boleh nak kelentong abah lagi. Abah dah masak trick tu mama guna bila malas bangun tidur. Lol. Sampaila mama and abah cium-cium dia pastu kata nak g school baru dia bangun betul-betul itu pun nangis tak mau bangun.

Solat

After masuk setahun dua bulan Ikhwan dah pandai solat. Solat bagi Ikhwan ialah angkat takbir dan tangan letak kat perut macam qiyam tu. Pastu dia amin. Macam tu la bila kami suruh dia solat. Ikhwan pandai kalau suh solat masa dalam bilik, dia akan capai sejadah dan solat cara dia tu la. Ikhwan kalau dengar azan kat tv or bacaan Al Quran automatic dia solat. Semalam depan tv masa azan kami kusyuk tengok Ikhwan solat. Alahai anak moga kamu rajin solat dan terjaga amalan.

Bola Sepak

Kalau bawak Ikhwan pergi tempat mainan perkara pertama dia akan buat is capai bola. Dia suka sangat bola. Abah dia suka layan dia tengok bola. Bila ada game dia memang semangat tengok. Kalau off day abah akan main bola dengan dia, so takda la dia ganggu mama masak. Kalau boleh minat dia tu tukar la nanti. Tak mo la main bola. Kawan2 mama banyak injured sebab bola.

Menari

Lagu fevered Ikhwan is Gangnam style. Wah dia sgt recognize muzik tu. Dia leh wat tarian tu tapi tangan jela kan. Ni semua pengaruh kat umah pengasuh la. Kartun favourite so far xde lagi. Upin ipin n boboiboy tu biasa2 je. Suam2 kuku.

Kucing

Kalau balik kampong memang suara mama jerit marah kucing. Hahahha Ikhwan marah jugak. Sebab kucing tu bia je bila Ikhwan ramas2 bulu dia. Mama yang rasa sakit bila Ikhwan tarik. Kucing leh wat dek je. Ikhwan memang suka sangat kat cat. Rasanya memang semua budak2 kecik suka cat kot.

So far yang aku ingat itu jela. Kalau ada lagi aku cerita lagi. 


kekasih hati mama n abah..love u

No comments: