Nuffnang BH

Dec 22, 2011

kenapa jadi orang lain bukan kita sendiri

Penyakit senget aku dah menyerang. Aku taip entry panjang-panjang idea mencurah-curah pastu aku delete sebab rasa macam tak best je. Then taip benda baru. Aish geram-geram. Dari pagi tadi aku duk ngantuk-ngantuk dalam train aku terpandang makhluk perempuan. Ok memula aku perhati muka dia. Kulit dia agak bermasalah and dia pakai make up. Sian kulit muka dia lemas tak bernafas. Pastu tengok-tengok lagi sambil menyamar sapu-sapu mata macam ngantuk la konon. Jahat betul tengok-tengok orang. La baru perasan dia tindik hidung. Ok ingat cantik kot.  Tak pa hidung you bukan hidung i. Teliti sampai la ke hujung kaki, eh dia pakai cincin macam oaring india tu. Dia pakai kat jari kaki. Dan aku mula nak muntah.

Kasihan sangat dengan orang yang macam ni. Kenapa kena lari dari identity sendiri. i mean you dilahirkan islam, berbangsa melayu kenapa nak pakai macam nak jadi orang lain. Diri tu tak cantik ke sampai nak tiru orang lain. Tak cakap makhluk perempuan tu je. Tengok jela kat luar tu ramai sangat yang nak jadi orang lain.
Berpada-pada la. Memang tak kan sempurna manusia tapi janganlah tersasar jauh sangat. tersasar sket senang nak patah balik, kalau sasar jauh sangat takut sesat lak. dengan skirt pendek, baju yang nipis, rambut karat. Owh. Saat ni aku terus berdoa supaya keturunan ku, sahabat-sahabatku, umat Islam semua jauh dari melakukan benda-benda yang aku sebut tadi. Nauzubillah.

Ya aku pun tak lari dari kekurangan menutup aurat tapi aku sedang cuba dan belajar. Elak kan diri dari buat dosa free. Cer bayangkan kat akhirat t kena seksa sebab tayang peha, tayang rambut, tayang semua tu. Eh tak nak bahagia akhirat ke?

Dec 19, 2011

ini cerita baby demok

Tak nak cerita panjang berjela.. biar gambar bercerita..

ikhwan hafeez b Zamri..3 bulan setengah..

panas selalu budak demok ini

seksi kan3

tidur mesti bukak mulut

panas la mama


owh gelap lak anak aku

besar kan lengan dia

jadi anak soleh taw

mama penat oi dukung kamu lama2

ni dia selalu buat hahhaha

tidur lena 


ok..pipi labuh





ok cerita dah tamat.

MAke up dan conteng-conteng muka

Salam..dedulu aku boleh membebel dan bercakap tanpa henti walaupun mengarut untuk puaskan hati. Tapi sekarang bila 2 baris ayat mula la jari ketar-ketar nak taip macam pompuan kena Parkinson. Apekejadnya semua ini. Arghh sakit hati. Ok tadi beborak dengan kawan-kawan pasal make up. Sesiapa tak suka make up sila angkat tangan..saja Tanya..tak peduli pun suka make up ke tak..eh annoying nyer perangai. Ok silap-silap. Tanya lagi sekali..sesiapa suka make up tapi tak reti make up macam saya? Sila angguk saja..angkat tangan pun tak guna sebab aku tak Nampak. Gila gamaknya. Dalam otak dah plan dapat je gaji kali ni aku nak beli bedak compact baru, nak beli lip balm baru (sebelum ni xpernah beli rembat orang punya). Dan baru tersedar dah lama gila tak beli perfume. Owh kurang sifat pompuannya bila semua ni tak ada. Sedih.

Tamau janji dulu sebab macam last month konon-konon berazam nak beli bagai at the end duit untuk beli dah terbeli makanan..lol. harap sahaja bulan ini tabah tidak digoda dengan makanan lagi. Kasihankan muka ini Nampak huduh je hari-hari bila keluar bekerja. Yang untung mestilah perut. Cis.

Risau jugak bila dah kahwin penampilan agak kurang senonoh ni. Laki senang la, pakai baju smart sket xpayah calit-calit sembur perfume sebotol keluar rumah. Tapi pompuan kalau buat macam tu alamatnya terhasillah muka pompuan yang tak mandi pagi. Kenapa ye lelaki tak payah pakai bedak, gincu, celak bagai bila nak keluar rumah? Yang pompuan kena la berhias sikit atleast pakai celak nak elak orang pengsan tengok muka macam hampes..aku la tu.

Ok aku bebel nak berhias bukan untuk siapa pun untuk suami jugak. Sebab aku perasan je tiap kali laki aku selisih dengan pompuan lain mesti mata dia tengok je. Ah benci sakit hati, walau pompuan tu tak de lah sexy pun tapi still dia pandang. Macam mental lak aku kan..peduli apa. Moga berpahala jugak akhirnya. insyaAllah. 

Dec 14, 2011

cerita cinta Elysa


Semalam laki i excited nak tengok episod last cinta Elysa. punya la excited jerit-jerit suh tengok kebetulan masa tu i duk dalam bilik tengah gomol budak demok si ikhwan. Ok cite start masing-masing try menghayati jalan cerita. Tetiba aku gelak sekuat hati bila scene si aril ni sedih sob3 sebab dia ingat fasha sanda dah tinggalkan dia. 

Siap dengan note kat cermin dia tulis guna lipstick. Bukan la aku gelak sebab skrip dia. Tapi aku gelak sebab ekspresi muka si aril ni. Punya la lawak. Rasa nak pelempang je bila dia wat muka sedih. Tak kena kot. Watak ganas samseng leh kot wta muka camtu. Sudahnya masa scene konon-konon sedih tu aku gelak terbahak-bahak.

Dan harini bila ingat semula muka dia aku terusan bergelak. 

Dec 13, 2011

lanjutan Entry Ramly Burger - DNA Khinzir

Kalau ada sesiapa ada sesiapa baca entry pasal product Ramly kebanggaan Melayu aku tulis pagi tadi. Aku dah dapat jawapan setelah aku forward pada suami aku. dia kata itu ada fitnah semata-mata beserta jugak lampiran bukti dibawah.






Aishhh geleng kepala bila jadi cmni. So kepada penguna diluar sana. Gunakan kebijakkan anda membeli belah. Bab makanan penting sebab jadi darah daging, dan tak bermaksud bab lain tak penting ok. moga terjaga dari sesuatu yang menyesatkan. Amin.  

Franfruktur Lembu Ramly pakai DNA Khinzir..


Astagfirullah. Elok tadi selepas lunch dapat email dari kawan aku. Ok sangat terperanjat memula xnak percaya tapi sedikit goyah bila baca surat-surat yang dilampirkan. Apa nak jadi la kan. Selama ni aku beli je product diorang ni even sedikit mahal sebab rasa dia yang sedap skit berbanding brand lain. 

Lagi satu ni company melayu; atas nama MELAYU la aku tolong majukan dengan membeli produk mereka.Tapi kalau dah timbul isu halal haram ni. Mula la takut dan elakkan lah membeli.

Pada sesiapa yang dapat sahihkan berita ni tolonglah bagitahu yer. Kalau dah dalam frankfurter pakai DNA Khinzir camne dengan daging burger, nugget, dan seangkatan dengannya. Yerk...





Dec 8, 2011

let's kick off

Selamat pagi semua. Harap sentiasa sihat ceria dan bergembira selalu. Bersyukur sebab masih bernafas. Dah sedekahkan doa untuk ibu bapa? Dah selawat ke atas nabi? Kalau belum buat dulu ok.  Harini sampai office bukak email dan mata terus tertumpu pada email client yang satu ni. Terus senyum dan otak berlegar-legar. Email kat bawah ni la.

Ha terus teringat jersi Harimau Malaya warna kuning itu. Dari dulu memang teringin nak membeli dan memakai tapi tak tercapai. So sekarang ada la alasan nak beli dan pakai. Wah kena bawak camera on that day. Nak tangkap gambar semua orang. Mesti ceria la weh. Beshh. 

Dec 6, 2011

Puasa Asyura di Bulan Muharram

Puasa yang disunatkan:

Disunatkan puasa 6 hari pada bulan Syawwal3 hari pada setiap bulan (yang afdhal yaitu tanggal 13, 14 dan 15; disebut shaumul biidh), hari Senin dan Kamis, 9 hari pertama bulan Dzul Hijjah (lebih ditekankan tanggal 9, yaitu hari Arafah), hari 'Asyura (tanggal 10 Muharram) ditambah sehari sebelum atau sesudahnya untuk mengikuti jejak Nabi dan para sahabatnya yang mulia serta menyelisihi kaum Yahudi.


KEISTIMEWAAN BULAN MUHARRAM

Keutamaan Bulan Muharram dan Hari Asyura
Dari: www.eramuslim.com
Kiriman: Ari Sukarno

Muharram adalah bulan di mana umat Islam mengawali tahun kalender Hijriah berdasarkan peredaran bulan. Muharram menjadi salah satu dari empat bulan suci yang tersebut dalam Al-Quran. "Jumlah bulan menurut Allah adalah dua belas bulan, tersebut dalam Kitab Allah pada hari Dia menciptakan langit dan bumi. Di antara kedua belas bulan itu ada empat bulan yang disucikan."

Keempat bulan itu adalah, Zulqaidah, Zulhijjah, Muharram dan Rajab. Semua ahli tafsir Al-Quran sepakat dengan hal ini karena Rasululullah Saw dalam haji kesempatan haji terakhirnya mendeklarasikan, "Satu tahun terdiri dari dua belas bulan, empat di antaranya adalah bulan suci. Tiga di antaranya berurutan yaitu Zulqaidah, Zulhijjah, Muharram dan ke empat adalah bulan Rajab."

Selain keempat bulan khusus itu, bukan berarti bulan-bulan lainnya tidak memiliki keutamaan, karena masih ada bulan Ramadhan yang diakui sebagai bulan paling suci dalam satu satu tahun. Keempat bulan tersebut secara khusus disebut bulan-bulan yang disucikan karena ada alasan-alasan khusus pula, bahkan para penganut paganisme di Makkah mengakui keempat bulan tersebut disucikan.

Pada dasarnya setiap bulan adalah sama satu dengan yang lainnya dan tidak ada perbedaan dalam kesuciannya dibandingkan dengan bulan- bulan lain. Ketika Allah Swt memilih bulan khusus untuk menurunkan rahmatnya, maka Allah Swt lah yang memiliki kebesaran itu atas
kehendakNya.

Keutamaan Bulan Muharram

Nabi Muhammad Saw bersabda, "Ibadah puasa yang paling baik setelah puasa Ramadan adalah berpuasa di bulan Muharram."Meski puasa di bulan Muharram bukan puasa wajib, tapi mereka yang berpuasa pada bulan Muharram akan mendapatkan pahala yang besar dari Allah Swt. Khususnya pada tanggal 10 Muharram yang dikenal dengan hari 'Asyura.

Ibnu Abbas mengatakan, ketika Nabi Muhammad Saw hijrah dari Makkah ke Madinah, beliau menjumpai orang-orang Yahudi di Madinah biasa berpuasa pada tanggal 10 Muharram. Menurut orang-orang Yahudi itu, tanggal 10 Muharram bertepatan dengan hari ketika Nabi Musa dan pengikutnya diselamatkan dari kejaran bala tentara Firaun dengan melewati Laut Merah, sementara Firaun dan tentaranya tewas tenggelam.

Mendengar hal ini, Nabi Muhammad Saw mengatakan, "Kami lebih dekat hubungannya dengan Musa daripada kalian" dan langsung menyarankan agar umat Islam berpuasa pada hari 'Asyura. Bahkan dalam sejumlah tradisi umat Islam, pada awalnya berpuasa pada hari 'Asyura
diwajibkan. Kemudian, puasa bulan Ramadhan-lah yang diwajibkan sementara puasa pada hari 'Asyura disunahkan. 
Dikisahkan bahwa Aisyah mengatakan, "Ketika Rasullullah tiba di Madinah, ia berpuasa pada hari 'Asyura dan memerintahkan umatnya untuk berpuasa. Tapi ketika puasa bulan Ramadhan menjadi puasa wajib, kewajiban berpuasa itu dibatasi pada bulan Ramadhan saja dan kewajiban puasa pada hari 'Asyura dihilangkan. Umat Islam boleh berpuasa pada hari itu jika dia mau atau boleh juga tidak berpuasa, jika ia mau." Namun, Rasulullah Saw biasa berpuasa pada hari 'Asyura bahkan setelah melaksanakan puasa wajib di bulan Ramadhan.

Abdullah Ibn Mas'ud mengatakan, "Nabi Muhammad lebih memilih berpuasa pada hari 'Asyura dibandingkan hari lainnya dan lebih memilih berpuasa Ramadhan dibandingkan puasa 'Asyura." (HR Bukhari dan Muslim). Pendek kata, disebutkan dalam sejumlah hadist bahwa puasa di hari 'Asyura hukumnya sunnah.

Beberapa hadits menyarankan agar puasa hari 'Asyura diikuti oleh puasa satu hari sebelum atau sesudah puasa hari 'Asyura. Alasannya, seperti diungkapkan oleh Nabi Muhammad Saw, orang Yahudi hanya berpuasa pada hari 'Asyura saja dan Rasulullah ingin membedakan puasa umat Islam dengan puasa orang Yahudi. Oleh sebab itu ia menyarankan umat Islam berpuasa pada hari 'Asyura ditambah puasa satu hari sebelumnya atau satu hari sesudahnya (tanggal 9 dan 10 Muharram atau tanggal 10 dan 11 Muharram).

Selain berpuasa, umat Islam disarankan untuk banyak bersedekah dan menyediakan lebih banyak makanan untuk keluarganya pada 10 Muharram. Tradisi ini memang tidak disebutkan dalam hadist, namun ulama seperti Baihaqi dan Ibnu Hibban menyatakan bahwa hal itu boleh
dilakukan.

Legenda dan Mitos Hari 'Asyura

Meski demikian banyak legenda dari salah pengertian yang terjadi di kalangan umat Islam menyangkut hari 'Asyura, meskipun tidak ada sumber otentiknya dalam Islam. Beberapa hal yang masih menjadi keyakinan di kalangan umat Islam adalah legenda bahwa pada hari'Asyura Nabi Adam diciptakan, pada hari 'Asyura Nabi Ibrahim dilahirkan, pada hari 'Asyura Allah Swt menerima tobat Nabi Ibrahim, pada hari 'Asyura Kiamat akan terjadi dan siapa yang mandi pada hari 'Asyura diyakini tidak akan mudah terkena penyakit. Semua legenda itu sama sekali tidak ada dasarnya dalam Islam. Begitu juga dengan keyakinan bahwa disunnahkan bagi mereka untuk menyiapkan makanan khusus untuk hari 'Asyura.

Sejumlah umat Islam mengaitkan kesucian hari 'Asyura dengan kematian cucu Nabi Muhmmad Saw, Husain saat berperang melawan tentara Suriah. Kematian Husain memang salah satu peristiwa tragis dalam sejarah Islam. Namun kesucian hari 'Asyura tidak bisa dikaitkan dengan peristiwa ini dengan alasan yang sederhana bahwa kesucian hari 'Asyura sudah ditegakkan sejak zaman Nabi Muhammad Saw jauh sebelum kelahiran Sayidina Husain. Sebaliknya, adalah kemuliaan bagi Husain yang kematiannya dalam pertempuran itu bersamaan dengan hari 'Asyura.

Anggapan-anggapan yang salah lainnya tentang bulan Muharram adalah kepercayaan bahwa bulan Muharram adalah bulan yang tidak membawa keberuntungan, karena Husain terbunuh pada bulan itu. Akibat adanya anggapan yang salah ini, banyak umat Islam yang tidak melaksanakan pernikahan pada bulan Muharram dan melakukan upacara khusus sebagai tanda ikut berduka atas tewasnya Husain dalam peperangan di Karbala, apalagi disertai dengan ritual merobek-robek baju atau memukuli dada sendiri.

Nabi Muhammad sangat melarang umatnya melakukan upacara duka karena meninggalnya seseorang dengan cara seperti itu, karena tindakan itu adalah warisan orang-orang pada zaman jahiliyah.
Rasulullah bersabda, "Bukanlah termasuk umatku yang memukuli dadanya, merobek bajunya dan menangis seperti orang-orang pada zaman jahiliyah."

Bulan Pengampunan Dosa

Bulan Muharram adalah bulan pertama dalam sistem kalender Islam. Kata Muharram artinya 'dilarang'. Sebelum datangnya ajaran Islam, bulan Muharram sudah dikenal sebagai bulan suci dan pada bulan ini dilarang untuk melakukan hal-hal seperti peperangan dan pertumpahan
darah.

Seperti sudah disinggung di atas, bahwa bulan Muharram banyak memiliki keistimewaan. Khususnya pada tanggal 10 Muharram. Beberapa kemuliaan tanggal 10 Muharram antara lain Allah Swt akan mengampuni dosa-dosa setahun sebelumnya dan setahun ke depan. (Tarmizi)(ln/Islamicity)

Dec 5, 2011

kamu tahu tak?

1.       Kambing biri-biri yang gemuk kat New Zealand tu yang bulu tebal tu tiada gigi di bahagian atas. Cuma gusi je..gigi semua kat bawah.

2.       Semut yang kecil itu boleh mengangkat beban yang berat 50 kali dari berat badannya.

3.       Siput boleh tidur selama 3 tahun lamanya.

4.       Burung unta dapat hidup sehingga umur 50 tahun dan boleh mencapai berat badan sehingga 150kg beratnya.

5.       Sperma tikus lebih besar dari sperma gajah.

6.       Buaya tidak boleh menjelirkan lidahnya.

7.       Unta memiliki 3 lapis kelopak mata.

8.       Kelawar selalunya membelok ke kiri bila keluar dari gua.

*rindu nak mati kat kucing-kucing di kampung. (*_*)