Nuffnang BH

Nov 18, 2011

emo di hari jumaat


Aku nak gelak betul la dengan perangai manusia yang aku jumpa sekarang ni. Aku ada bos 2 orang. Bukan la big boss but i have to report to them. so boss asked me to compile proposal and for that i’ve emailed all representative yang would like to get business. Ada la one of the company yang i kena contact ni. Because of this CEO of that company ada bau-bau bacang so nak submit proposal pun macam take for granted la. Confident like boleh dapat even they charge overprice. Bab harga lantak la sebab duit company even aku unsatisfied dengan culture diaorang bagi business kat kaum kerabat kan. 

Things that make me felt annoyed ni is tak terus terang. Dah taw lambat nak submit bebel panjang-panjang dalam email dengan harapan our department will consider la. Hurm if dengan boss 1 memang kau boleh lepas but if my boss 2, payah sikit la. Nak tunjuk power siap anta 2 orang explain why they nak postpone date nak submit proposal. hak tuihhh.

Pe eh orang klasifikasikan orang macam ni? Ke typical company malay cmni? Kerana setitik nila habis rosak susu sebelanga. Aku kalau boleh nak masuk tempat kerja yang bersih. Bersih dari ‘kabel’, bersih dari kaki kipas dan duit bawah meja ni. But the thing is ada ke company macam tuh?

Lagi satu benda yang aku tak dapat terima bila communicate with senior executive. Requested data or info. Mintak isnin jumaat dapat itupun if send gentle reminder if not they will take longer than that. Bukan diaorang tak buat kerja, unfortunately they all macam buat work repetation je. Everytime mintak then baru nak update, start from A. Terfikir cara kerja diaorang; masa dapat data diaorang tak update ke? Letak tepi baru buat ke ape? Entah. Payah orang buat kerja laju dengan orang buat kerja lemah gemalai ni.  


*menyampah nak mengaku but orang gila kaki kipas selalu pegang jawatan tinggi. 

4 comments:

Aishah Jahirah(cik aisha) said...

xde punye company/jabatan yg btl2 clear...kt mana2 pun ttp berlaku kpas mengipas, phd, kabel.mkin laju mengipas mkin cpt la bos pndang n promote....sakit ati mmg sakit, tp tu la realiti....unfair,mata hati xbukak luas2.

Mohamadazhan.com said...

kaki kipas memang senang naik...diam bekerja selalu dibuli...kadang2 kena juga bersuara utk hak =)

Dieya said...

aisha: agree..try to avoid that..sgt xpuas hati but bila fikir balik. Allah Maha Adil..

Dieya said...

azhan: once yg diam bekerja bersuara..yg iri hati mesti berbunyi..