Nuffnang BH

Jul 1, 2011

Tak tahu bertanya Jawapan # 2: Sedekah kpD Non Muslim

Salam,
Back to our topic yesterday, status sedekah kepada Non Muslim. Jawapan yang aku bagi kali ni setakat atas apa yang mampu cari dan rujuk. So if ada siapa-siapa yang taw lebih dari aku digalakkan berkongsi ilmu la. Sedekah tu bagus dah niatnya. Bertambah-tambah pahala pulak if sedekah kepada yang layak menerimanya.  
Sedekah ni ada sedekah wajib; iaitu Zakat dan sedekah sunat; sedekah yang biasa kepada pengemis etc. Yang aku paham, kalau Zakat memang tidak diperbolehkan diberi kepada non Muslim sebab priority lebih kepada Muslim la manakala sedekah yang sunah tu diperbolehkan. Conclusionnya; lebih afdal bersedekah kepada sebangsa seugama. Oleh kerna takut salah olahan maka aku sertakan link supaya korang lebih paham okey. cer terai baca yang ni dulu and kemudian tambah lagi baca yang ni sekali.
Perlu di ingatkan aku bukanlah seorang ustazah nak bicarakan pasal haram/haram hokum bagai ni. Tapi dengan niat berkongsi sesuatu so aku buat entry kali ni. Harap maklumat.

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi comment.