Nuffnang BH

Jul 26, 2011

Tutorial | BilA Blog Diserang MaLware - Patut Buat apa?


Pagi yang indah kini tetiba jadi gelap sebab pas baca comment kawan baik aku yang tegur blog aku telah disampuk  Malware yang kurang ajar pagi semalam. Special thanks to cik Aishah cOmel  .
Bagi pengguna Internet Explorer takda masalah sebab yang tolong detect is Mozilla and Chrome je. Selama aku berbelog aku selalu bukak kat IE, jarang-jarang bukak kat Mozilla atau pon Chrome. Pasni kena bukak ikut 2 tu la. Senang nak taw. first time kena. amik kau. 

hatiku menangis membaca comment.
panas hati..
bebel2 pasal Malware
Sepantas kilat aku aku search tentang Malware. Rasanya semua dah taw siapa dia. Aku berlari dari satu blog ke blog lain nak taw pasal Malware and macamana nak ubat blog aku.  memang pening sbb aku bukan expert bab-bab IT ni. Basic je taw la. Ni pun baru belajar.

Serius aku blur bila blogger yang senior/expert bagi tips and aku macam tak boleh follow. Owh ye, aku baca entry pasal Malware sekali dengan comment blogger lain. Even seratus aku tetap baca. Dari pagi aku try then aku check petang semalam Alhamdulillah blog sudah sihat. Nak taw rahsia? Sila baca lagi; cara aku hapuskan Malware adalah seperti dibawah;

1.    Tengok dulu page warning yang kata blog aku diserang Malware and kenalpasti dari aman punca Malware. Pastu baru start Blogwalking seantero dunia – kenal pasti apa itu Malware. Apa punca bla3. Untuk case aku lak even aku taw dari mana berjangkit tapi aku xleh cari kat mana punca. Seingat aku, aku mana ada post link kedaikreatif.com yang bawak Malware ni. Blog dia pun aku xfollow.

2.     Bila blogwalking ada yang suh:
·   1. Check script HTML (gagal bila search KedaiKreatif kat dashboard – design – edit HTML – tick expand widget template – ctl F).
·   2. Ada yang suh buang link advertisement (aku xbuat sbb aku promote Nuffnang je – dah dapat email dr Nuffnang awal2 mmg diaorg kena hack tapi x effect blogger so xbuat la).  
·       3. Ada blogger yang suh scan online je kat cni tempat CuCi (tapi haprak tak berkesan pun)

emo sbb mcm kena tipu, padahal blog tak dapat bukak  blog pon

·       4. Ada yang suh download antivirus Malware ni (aku tak dapat download sbb semua link aku click page error)
·       5.  Ada yang suh check entry and remove kot2 ada letak link Malware tu ke (aku check tapi hampa xda)
·      6. Ada yang suh berubat kat webmasters tools ( aku follow tapi bila step last suh request review aku tak jumpa button dia aku fed up)
·     7. Check malware jugak n buat request review kat stopbadware.org (aku try masukkan add blog aku tapi suh try check later, mmg xbuat dah)
·       8. Ada yang nasihat suh buang bloglist. Mungkin terjangkit dari depa la. (aku buat yang ni last sekali)

Aku sampai pening-pening buat la semua sekali, baca tutorial tak paham pastu tawakal la. Alhamdulillah, sesetengah blogger amik masa 2/3 hari nak sembuh. Aku sehari dah ok..bersyukur sangat sbb aku tak penyabar. Hahhaha. Sesiapa yang taw lanjut camna nak remove Malware ni boleh lawat blog2 kat bawah ni:


Pendek kata blog aku sembuh lepas aku remove bloglist. Now biar dulu la cmtuh. Takut kejadian berulang kembali. Sekarang sudah happy. Yeaaa.