Nuffnang BH

Feb 17, 2011

Patutkah aku salahkan seseorang bila...


Patutkah aku salahkan seseorang bila dia menghancurkan harapan aku? Patutkah aku marah bila dia tak ada di samping aku bila aku betul-betul perlukan seseorang disisi selain suami aku? Patutkah hanya aku yang memahami yang dia mempunyai masalah jadi dia berhak untuk berlaku sedemikian rupa? Patutkah aku berlalu pergi dan mendiamkan diri? Patutkah aku yakinkan diri yang dia tidak dijodohkan berkawan rapat untuk berkongsi rasa hidup hidup di dunia yang hanya seketika?



Kali ini hati tidak lagi menyimpan perasaan marah. Tidak ada lagi kecewa atau terkilan. Tidak ada lagi rasa menjeruk hati. Dan tidak ada lagi sinar harapan.


Kerana aku yakin apa yang ditetapkan. Kerana aku belajar sesuatu. Bertahun juga aku cuba memahami apa yang Allah cuba sampaikan. Tiada jodoh.. Jadi aku redha. aku yakin ini yang terbaik. Aku tidak melarikan diri. Cuma aku rasa aku mahu jadi pemerhati. Cukuplah setakat ini.


Feb 14, 2011

kesilapan lalu




Emosi memang tak tenteram. Sejak pagi tadi masa dalam train aku asyik terfikir tentang kisah lama. Berdendam ke aku pada kehidupan aku yang lepas. kehidupan aku sebagai pelajar. Kenapa aku tak menjadi seorang student yang bijak? Kenapa aku tak dapat pointer yang tinggi? Kalau aku dapat mengubah diri aku dulu mesti sekarang aku boleh berbahagia. Berbangga dengan apa yang aku mungkin miliki. Tapi semuanya macam dah terlambat. Aku macam merosakkan segalanya. Masa depan aku.


Sekarang apa yang aku rasakan adalah sesalan. Menyesal kemudian tak berguna. Ya aku tahu. Tapi rasa itu tetap hadir dalam hati. Aku tetap gagal menerima hakikat dan kenyataan. degilnya hati aku. sedih menerima kekalahan dalam kehidupan. Rasa kecewa mencengkam dan aku rasa amat payah untuk bangkit sekarang.

Aku tak lagi kuat macam dulu. Aku lebih banyak mengeluh dan menangis. Meratapi takdir. Aku menyalahkan diri atau aku salahkan takdir? Astagfirullah.

Aku sudah jemu dengan kesusahan. Aku sudah jemu dengan kemiskinan. Aku sudah muak dengan semua kepayahan. Salah aku. mudah berputus asa. Berdosanya aku mempersoalkan. Dan akhirnya aku jatuh terduduk dan tertekan. Aku sudah penat membandingkan diri dengan kawan-kawan yang sebaya dengan aku. membandingkan kejayaan yang mereka perolehi. Membandingkan dari segala segi. Aku kalah lagi. aku loser.

Menjadi seorang yang kalah dan aku rasa sangat sakit untuk bangun . benci sungguh rasa ini.



Feb 10, 2011

my life....my family

Tadi selepas lunch aku teringatkan arwah abah. Kehilangan abah dalam hidup aku mengajar erti menghargai orang disekeliling dan kasih sayang. aku takla sekuat mana. Nak ulangi saat kehilangan tu memang rasanya tak sanggup. Tapi memang janji Yang Maha Pencipta, tiap yang hidup pasti mati. Aku juga suatu hari nanti. Tunggu waktu maut menjemput. Sebelum mati aku nak buat mak bahagia. Suami aku gembira, dan adik beradik aku bangga dengan aku.



Dulu masa sekolah rendah kan selalu kena suruh dengan cikgu buat salasilah keluarga, kena ada gambar rajah keluarga. Start dengan datuk nenek, mak abah, pastu adik beradik. Main tampal2 kat kertas berwarna. Sekarang aku ulang semula aktiviti yang dah lama aku tak buat.


Pertama kali aku post entry orang2 penting dalam hidup aku. kat bawah ni gambar adk beradik aku yang sepluh orang. Macam sket je bila masing2 dah besar. Macam xcukup. Memang xcukup sbb abah dah takda dalam gambar tuh. sedih. Yang sulong adalah abg yan. Seorang yang bertanggungjawab dan tegas. Payah nak gelak besar, pastu bila dia wat lawak kitaorg tak taw nak gelak ke tak, sbb selalu dia serius, so maca,m tak percaya dia wat lawak. Dia dah dikira Berjaya dalam hidup; dah jadi doctor, seorang askar yang ada pangkat dan ada family yang lengkap. No 2 keluarga kami juga adalah lelaki. Abang azaha yang kini stay kat umah mak mertua di sabah. So memang susah nak jumpa yang ni sbb jauh. Abang fevered aku masa kecik2. Skang dah segan nak manja2 sbb dah kahwin.


Dah masuk anak ketiga baru mak dapat ank perempuan. Fuh akhirnya ada anak yang boleh diharap bantu wat kerja rumah. Anak perempuan sulong ni namanya kak idea. Dia ustazah, dia kelakar dan keras hati. Kakak yang marvellous, hebat dan sporting jugakla. Kak normah anak no 4, dia suri rumah yang Berjaya; berdikari dan boleh dijadikan idola. Dia selalu fikirkan perasaan mak, dia fikirkan orang lain dan kadang2 terlebih prihatin. Dia tegas dengan anak2 dia. No 5 jatuh kepada kak la. Seorang guru bahasa arab. Orang kedua dalam family yang belajar kat oversea. Dulu abg yank at Turki dia jadi hafizah kat Mesir, owh jelous. Dia agak sensitive dan juga kuat nangis. Tapi dia semakin ok, sbb dulu bila gaduh dengan aku masa kecik2 mesti aku cakap aku nak putuskan hubungan adik beradik. Kelakar siot.


Ramai gila adik beradik nak cite, skang turn aku la plak. Takda ape nak gebang, aku adalah aku. bawah aku no 7 ialah wani. Masih single, masih study, dan masih belum berpunya. Seorang yang gila2 pembersih dan tabah. Cantik dia ni. No 8, adik aku yang paling gila2. Skepala dengan aku, imiginasi punya la tinggi. Matang dari umur dia. Nama dia kiah. Sempoi. No kedua last ialah lelaki, stelah 6 orang puteri baru kuar seorang lagi putera. Putera bongsu namanya ayoi. Darah muda, jiwang dan buaya. Hahhaha ayat manis xhengat kat awek2 dia. Puteri last sekali dalam family kitaorang, adik bongsu pilihan hati semua ialah ayu. Kesian adik, kecik2 abah dah takda. So manja dengan mak la. Adik matang, boleh diharap dan kelakar. Selalu salah cakap omputih. Hahhaha..mak aih panjang betul pasal family aku ni. Ikut hati 3 pages tak cukup lagi. tapi ckup2 la..aku introduce ahli lain plak.

(tara..sket je adik beradik aku)


( the best abah in this world)

Sbb gambar 1 family tah mana aku simpan (yang ada abah skali) so aku buat pica bah yang sorang2 la. Ni la abah yang paling baik kat dunia. Cikgu silat yang dihormati, berani gila cik amir ni. Kuat merokok dan bermacam lagi kebaikan  abah. Macam aku cerita kat sini - pemergiankehilangan-abah.
Ni plak orang2 baru dalam keluarga kami. Takda la baru sangat sebab ada yang dah beranak empat. Cuma sengaja asingkan nak tgk mana satu anak kandung mana satu anak orang lain yang kandung kih3. Aku tak payah ulang siapa kahwin dengan siapa la sbb aku dah tulis sipa2 nama diaorg. Ok boleh? Ada paham?
(ipar2)


Ni tambahan orang baru sbb ms tangkap gambar reramai nazim ni lari dari rumah.hahhahaha
Bila ada mak bapak mesti ada anak kan? Ha ni anak2 sedara hasil dari perkahwinan adik beradik aku. nak explain keR? Alamak ramai tuh..jap aku try. Fatin+nafiz+dina+anis = anak k.mah + abg man, ifah + nizam = anak k.ida + abg lie, maisarah + muiz = anak abg yan + kak nor. Ada lagi ank sedara aku cite kat pic bawah sket sbb diaorg pon takda masa kejadian amik gambar ni.
(besar2 dah anak buah aku)

Ha yang ni aku maksudkan tadi, ni gambar anak sedara plus orang baru dalam family gak. Baru2 ni baru tambah anak sedara baru. So xtgk lagi muka cmne..baby girl tapi boleh terlupa nama dia. Hahhaha
(keluarga d Sabah)

Sekian cerita pasal family aku. panjang gila karangan ni, macam boleh buat contest je hahhahaha.. next entry mana taw aku citer pasal kesayangan aku yang lain plak. Tgkla keadaan. insyaAllah.


Feb 9, 2011

preggy


Mari bercerita pasal mengandung. Oleh sebab aku kini berbadan dua maka apa sahaja info yang berkaitan tentang mengandung mesti aku amik tahu. Untuk pengetahuan semua, kandungan aku kini berusia 2 bulan. Aku doakan anak dalam kandungan ni sihat walafiat dan berjaya survive. Memang nervous bila date yang sepatutnya aku datang period tapi period ku tak kunjung tiba. Hah syak wasangka pon bermula. Alamak betul ke. So atas sokongan dan dorongan puan roses suh aku sendiri beli pregnancy test kat Watson dan check sendiri la baru aku taw aku ni positif pregnant. Yeah. Owh rasa nak menjerit. Alamak. Takut. Macam la aku mengandung anak tak da bapak. Nak takut buat apa. Bukan, bukan bab tu. Takut sebab aku rasa aku kecik je lagi. macamana nak carry perut yang besar. Nak jadi mak kepada budak. Tugas besar tu.


Dugaan paling besar bagi aku masa mengandung so far is morning sickness. Ya Allah setiap masa nak muntah. Asal terjaga je nak muntah, sebelum makan muntah, pas makan muntah, tidur, jalan2 semua nak muntah. Alahai. Puas dah cakap kat anak dalam perut tolong la aku ni. Jangan muntah teruk sangat. sampai hari ni dia macam paham sket la. Dia muntah tapi senang je nak keluar isi. Sebab sebelum ni rasa nak muntah ada plus dia macam tarik isi perut aku sekali. Seksa betul .

Okeh walaupun aku rasa penat sangat, selalu je demam teruk tapi aku percaya setiap kesakita dan kesusahan semasa mengandung ni satu jihad. Yang aku taw dapat menghapuskan dosa-dosa kecil yang pernah aku lakukan.

Kawan yang seangkatan dengan aku banyak tol aku dengar dia mengidam, nak makan itu, nak ini. Mujur yang senang2, if tak, menangis la tak dapat. Meleleh air liur anak tu nanti bila lahir, tu orang cakap la. Macam aku, mengidam tak teruk sangat kot, aku lebih kepada alahan je. Yang aku idamkan buah rambutan je. 3 malam aku mimpi aku beli buah rambutan. Perghh punya la nak. Maklumlah bukan musim memang payah. Last2 masa dinner kat kampung baru aku singgah pasar chow kit nampaklah orang jual, sekilo rm10. Gila mahal. Oleh sebab aku nak sangat beli la jugak. Aku pun pelik nape mahal sangat, aku tanya la. Pastu dia kata ni rambutan anak sekolah dik, tu yang mahal. Eh nama pelik ok. Aku taw rambutan sama je.

Pregnant ni aku suka sangat makan ulam2, aku suka ikan masin tenggiri, dan cili padi. Mak aku marah dah selalu sangat makan cili padi. Tak elok untuk baby. Aku sekat2 juga diri makan pedas2. Kesian baby lak t.