Nuffnang BH

Jul 28, 2010

part 2

Assalamualaikum.. kali ni nak share part yang seterusnya trip to Beirut..lebih kurang 2 minggu je lagi kami akan meninggalkan Beirut. So untuk menjadikan hujung minggu agar berkualiti kami telah pergi ke Ceddar & Byblos. Nama-nama disini amat unik so secara automatiknya amat payah aku nak ingat (padahal memang aku susah nak ingat-lemah daya ingatan :P)

Ini adalah rumusan sebelum korang scroll down untuk melihat gambar-gambar dibawah. Mesti tertanya-tanya apa yang ada di Cedar (aku ingat tempat buat keju pada mulanya) dan juga di Byblos.

Cedar : we all dengan jayanya telah mengahabiskan masa hampir 2 jam untuk pusing-pusing dalam kawasan tu. Ada naik dan turun bukit. Udara sangat segar dan jauh bezanya dengan tempat-tempat di Malaysia. ni kira macam hutan simpan di Beirut. Nama dia “La Forest Des Cedres De Dieu” and in English is “The Forest of God’s Cedar”. Dari nama je mesti korang dah boleh agak kehebatan tempat ini. For your information, cedar tree adalah pokok rasmi Negara ni. Jika di Malaysia ada pokok Melaka, di Beirut amatlah popular dengan pokok cedar. Apa khasiat pokok ni aku tak dela plak amik kesah(kene study lagi). dari cerita yang diceritakan kepada kami semua oleh Mahmud (our friend from Beirut – dia sangat baik (~v~)), terdapat pelbagai jenis pokok cedar, seperti pokok oak,pokok ru dan pokok xmas tuh. kire anak beranak dialah jugak. Jika mahu kepastian dan keterangan lanjut sila Google di internet okeh. Lupa nak bgtaw, tempat ni xde bayaran pon just if nak bagi as donation for maintenance forest tuh, so we all bagi 20,000 lira.











Selepas bersiar-siar melihat pokok-pokok kami meneruskan perjalanan ke destinasi berikutnya iaitu Grotte Kadisha. Aku cadangkan semua harus pergi ke sini. Bayaran masuk tak mahal just 5000 lira lebih kurang 3USD. Dan hasilnya korang akan kagum dengan keindahan tempat nih. Dari tempat we all park kereta smpi pintu masuk Grotte kene berjalan kaki dalam 15 minit. Ni tempat air dalam gunung sebelum keluar dari gunung jadi air terjun. Kat dalam tu sangat sejuk dan agak gelap. Tak dapat nak cerita lebih lanjut, layan jer gambar di bawah.















Byblos: antara tempat yg wajib dilawati bila datang Beirut, kat sini tepi laut, but before pergi jenjalan kat tepi laut sambil naik boat tu, we all round-round dulu tempat-tempat bersejarah yang ada kat situ. Oleh kerana banyak history kat Beirut nih so memang diaorang amik peluang untuk kekalkan bangunan dan serpihan arca-arca peninggalan bersejarah contohnya rumah-rumah ibadat (masjid dan juga gereja). Tapi bila nampak tempat untuk shopping pastinya dilupakan tempat bersejarah.hahhaahha. owh ye, dapat merasa naik bot tapi oleh kerana angin kuat so boat tu just pusing dekat-dekat jer. Tapi tetap enjoy. Bayaran naik bot dalam 7000 lira.










Maaflah penceritaan kurang menarik tapi Beirut memang best. Mesti datang lagi kesini. next entry i citer tempat yg lain plak ok.

Jul 24, 2010

Beirut part 1

kali ni nak share part 1 journey to Beirut okeh..oleh kerana bnyk cerita yg ingn dikongsi so start dgn entry yg pertama dl..so enjoy..


* masih di KLIA..sob3 da start sedih..menyamar jer cess..padahal nervous takut muntah dlm flight..flight time at 2am.


* semasa transit di Dubai. berada disana hamper 3 jam utk meneruskan perjalanan ke Beirut. cuba utk senyum walaupun badan sgt penat..owh naek kapal terbang lagi.well sgt happy sbb dpt jugak naek aeroplane..yeaaa


* kan sy dah kata perjalanan ke Beirut sgt panjang..hampir 12 jam perjalanan itu belum cmpur dgn transit lgi..letih..tidur...credit to zura..dia xtido takut muntah tp akhirnya muntah jugak hahahhah


taraaa...Welcome to Beirut.still wearing jacket mcm org xbtl..xsempat nak tggal ok, musim Summer so agak panas and sampai2 je ada Uncle taxi yg xphm ckp omputeh tggu nak amik anta p hotel..mcm citer dlm tv..dia pegang kertas ada tulis nm we all...nak suh dia jerit nm we all confirm lari pronounce dia..believe me..well my new name Raudiah...ermm nice try.


here we stay..level 401..jemput dtg yerr..GardenCity in Dekwaneh


nice la..so far 3 star..


*hari pertama ke Office..smart attire..konon


dan berada d training trom akhirnya




sekian utk part 1..gambar menceritakan segalanya. i think so, then xpyh bnyk bebel la..k jumpa d part 2..
muahhhhhh  

Jul 23, 2010

fiuhh...sedar

Owh hari ini merupakan hari yang sungguh bosan. Cuba menghabiskan waktu dengan perkara-perkara yang boleh buat aku sendiri tertidur. Erm semenjak dua menjak ini suka sangat sebut’owh’. Cuba menajadi lebih baik dan mempamerkan imej yang positif di alam blog ini. Setakat ini Berjaya untuk tidak menggunakan short form (pengaruh HZ). Cuba dan terus cuba. Cuba untuk jadi lebih comel dan sentiasa bersyukur dengan apa yang ada.


Seringkali juga menjadi seseorang yang lain dari yang lain. Bukan bermaksud alien atau makhluk asing tapi jadi seorang yang berbeza. Owh melalut lagi.

Sebenarnya banyak yang ingin dikongsi tetapi sangat pemalas untuk menaip dan kemudian post kan di blog nih. Ada kah orang membaca? Saya tidak peduli. Saya hanya menaip untuk membuat hati gembira.

Ok saya berjanji...saya harap saya tunaikan. Saya akan upload gambar-gambar menarik dan ceritakan kisah-kisah menarik di Beirut. Ya..akan ada part 1,2 dan seterusnya..senyum gembira. Secara tiba-tiba rindu pada mak, abah, dan yoyen.

Jul 22, 2010

saya cedera

owh..owh ..owh sy merasa amat tertekan..sgt2..rs kepala ingin meletup..dum..dum..dum..hati sy berkocak hebat..selepas dpt berita td betul2 buat jiwa saya sesak..owh no..kenapa..

sy bersyukur sy lulus..sgt bernasib baik atas usaha sy. terima kasih ya Allah..sgt berterima kasih. kuasa dan keajaiban berlaku..

sekarang sy rs semacam mahu pengsan. kaki sy sejuk..otak sy berdenyut, hati sy xtenteram.. sy kasihankan kwn2 sy yg lain..terpaksa melalui kesusahan sekali lagi.

sy doakan yg terbaik..mmg mencabar keadaan sekarang.
owh hati sy msh sakit..bukan sakit seperti biasa..teruk dr itu..

Jul 19, 2010

SeBelum dan sElepas

SebelUm:

"girls...we have a good news for u..u r going to Beirut next week and will join 1 month training on application..ur flight will be dis saturday and training start on 12 July.."...xxxxxx

owh xmahu2..sy xmahu pergi..Beirut??jauhnya..training..sgt benci..dipaksa pergi..dan terpaksa pergi..sungguh x ikhlas perasaan itu..jd dipendekkan cerita berkejaran buat passport dan setelkan apa yg ptot..sgt benci mengemas.

hari seterusnya attend briefing from mr director..sign aggreement,duit..bla33..owh mengapa..mengapa aku yg terpilih..

SeLepaS:

long journey..back pained..headached..tired..exhausted..finally reached Beirut. checked in at Rotana Hotel..nice hotel but not the surronded. walk almost 20 mins to find food..very dangerous place...bad traffic, bad driver, police with gun are everywhere...omg i wanna go home..

Jul 15, 2010

rs marah

ya aku rs bangang kali ni sbb tu aku menaip
jari punya laju nak tekan keyboard(yaka keyboard..who care)
aku rasa marah pada pagi ini, bengang yg terlampau dan secara automatik muka akan sedikit berubah..owh tidak banyak ok kerutan terlukis di wajah.

ya aku nak mencaci org..dan tidak kelupaan utk menghamburkan segala hasrat yg terpendam dua tiga hari lepas. OMG. i hate it.

ya mmg aku penyibuk..sibuk amik tahu ape yg terjadi..sibuk ingatkan org apa yg harus dibuat (konon2 terer n baik sgt) padahal org memandang mcm shit..arghh benci...keluar garisan lagi.

perlukah menyamar sukakan apa yang yg org lain suka. argghhh mampos pasni aku maleh nak tolong menyamar. aku menyamar pon sbb aku nak jg hati. arghh bodoh.

asyik marah sahaja. perasaan dah kurang sket. so luruskan niat, betulkan hati..dan teruskan...jgn keluar dr garisan lagi.

keluar dari garisan

"Bila keselesaan mencapai tahap maksima, diri mula lupakan daratan. Lupakan tanah yang dipijak. Kaki gembira tidak menanggung beban. Hati mula risau. Harus kembali menerima kenyataan. Bersendirian dan pentingkan diri"

sekali lagi aku keluar dr garisan. hati berkecai. hampa dan kemudian harus pentingkan diri.

Jul 1, 2010

sepi

Ya pertama kali terus menaip entry dan terus di post ke dalam blog. Adus.

Berkecamuk. Perasaan aku bl hbs berjalan2 ke tempat halaman luahan perasaan. Mcm sampah.

Tiada pengisian kali nih Cuma nak berceloteh. Sangat bosan bila tiada kerja. Adakah?

Mahu berterima kasih tetapi perasaan itu tidak ikhlas..langsung..jadi aku tangguhkan. Perasaan sekarang meluat sahaja.

Belek2 calendar baru perasan harini 1 hb dan aku tertipu bahawa hari ini tiada pasar malam dan perasaan mahu makan laksa menggunung tinggi. Owh..bukan mengandung.

Ada sejam lagi sebelum waktu pulang. Mesej cikNad ajak teman makan laksa di Ampang Park..menanti jawapan...dan hasilnya negative.

Owh benci..benci..benci..perasaan ini.

Lagi seminggu due date period perasaan dan emosi amatlah hyper sensitive. Watch out... mahu melarikan diri dari org ramai. Shit.

Otak semakin mengecil, kecik dan kecut, factor cuaca di luar sana mempengaruhi perkembangan otak, size dan tumbesaran. Hakikatnya aku xtaw otak mmg membesar ikut umur atau tidak membesar langsung.

Owh semakin malap...