Nuffnang BH

Dec 22, 2010

My Status in 2010

ok yang ni gua buat bila gua nampak kwn gua post application kat wall fb dia...gua secara automatik cepat try. sbb mcm meng excitedkan..setelah try ni la result dia. jeng..jeng...jeng..tu pon ada 4 pages je, kawan gua ada sampai 20 pages tu pun dia kata siket..gua yang 4 pages ni lagi la siket babe. bila baca semula memang gua gelak..aiishhhh mcm post yang sedih2 jer..




gua gembira

first sekali masa gua tulis kat blog gua sendiri ni gua nak gelak. mari gelak..hahahahhahahaha memang nak gelak, sebab tadi gua separa nak mati tiba2 tak sehat. gua siap muntah2, dalam otak dah pikir omg kalau gua mengandung macamana? aishhh tidak2 period belum lepas lagi..fiuhh selamat. pagi2 mood gua dah spoiled, gua berebut nak beli nasi lemak lauk ayam masak merah. ala kerek betul pompuan yang beli nasi dua bungkus tuh. huh. blah la. gua xheran, dan akibatnya gua sengsara sebab perut masuk angin. itu yang gua agak la.

(nasi lemak bojari ke hape gua lupa. aritu makan kat Madam Kwan..siyes sedap..)

bernafas lagi gua kali ni. syukur2. gua tak cukup rehat minggu ni, gua nak cuti tak dapat pulak. meeting je selalu. muak dah gua duk dalam bilik yang macam peti ais tu. bengang2. nasib gua dibayar gaji maka gua teruskan juga walau gua tak berapa suka.


gua bukan nak melalut dan gua bukan nak mencarut. gua sejuk dan kebetulan semua kawan2 office gua keluar meeting dan ada yang pergi client site. bos besar kat sini pulak ambil cuti. tinggal gua dan zura. wah macam pemaisuri dan raja la. hebat2. kerja gua still jalan sebab petang gua kena masuk meeting. kerja3. masa lunch tadi gua pesan mcdelivery jer..sebenarnya bukan gua yang call tapi zura, gua pesan kat dia je. apehal gua tetiba cerita mcdelivery pulak ni? gua rasa sebab selepas gua baham burger chicken mcdeluxe gua semakin sihat. alhamdulillah. kuasa Allah.

(first time gua rasa mcD sedap sgt sebab gua kebulur sangat sampai muntah2)

gua macam biasa, bila perut penuh gua akan gembira. bila gembira gua secara automatik akan buat apa gua suka. skang gua dah macam xgembira sebab tak lama lagi gua kena masuk meeting. so gua nak kena prepare apa yang patut. jangan gua tidur masa tengah meeting tu udah.
ok gua happy gua tulis lagi. adios.

Dec 15, 2010

seekor aku

seekor aku.

aku yang sedang menulis sambil berfikir apa yang patut ditulis.
aku yang dulunya tak pernah kering idea untuk buat kawan2 aku gelak kini dah separa nak mati setiap kali tulis entry. idea hilang.
aku sekarang kurang minat untuk menaip. banyak untuk dikongsi tapi mood lari jauh2 100 meter dari aku.
suasana sekarang yang kosong sekosongnya buat aku bertambah blur.

seekor aku.

aku masih lagi gagahkan diri untuk mengisi masa lapang.
entah esok, lusa, tulat, tulit aku tidak lagi merasa nikmat heaven seperti sekarang.
merasa aman untuk seketika kerana berjaya lari dari perang.

seekor aku.

jam dah hampir 5 tajam, jadi waktu pulang yang paling dinanti
otak ligat berfikir menu paling sesuai unutk santapan malam ni
tak payah masak, buang masa dan tenaga, jadi mari membeli

seekor aku.

setahun berlalu..tiada perubahan
selepas dua tahun masih begitu
tahun ketiga mungkin aku tak akan merasa heaven seperti sekarang.

seekor aku.

segalanya mungkin
segalanya pasti

Dec 13, 2010

my first try..not bad

Selama hidup 25 tahun di muka Bumi(Alhamdulilah) baru hari ni for the first time i tried makan nasi on banana leave. Ok jakun. Hahhahah. Itu pun my colleague ajak. Dengan perasaan bengong2 air bila waiter tanya mau lauk apa? Air apa? Oh my god. Serious i’m in a state of shock. Pandang kanan india, pandang kiri English man with Chinese wife, and pandang depan i saw malay man. It’s really 1 Malaysia. I order chicken fried and teh O ice. Makan ala kadar cause perut still full, morning i have heavy lunch. Nasi lemak ayam masak merah.
(kami makan dsini..at PJ..)

(xtaw la patung apa ni.)

(my lunch. tu pun semput nak habiskan)

(chicken curry, fish curry and dal)

(ayam goreng)

(after makan kena buat mcm ni - sign that food sedap)


(if terbalik other side mean makanan xsedap)

overall tempat makan bersih, open air, and ramai orang. service memang tiptop. ada jer yang tanya nak lauk ayam?sotong goreng?peria goreng?papdom? perghh. boleh refill sebanyak mungkin. eat till you drop..

p/s: jgn makan bnyk or else akan tertidur sampai besok pagi..nasib GB xde so boleh lelap2 seketika.

Dec 8, 2010

Sharing is Caring

Setiap kali selepas solat selalu berdoa walaupun pendek agar aku selalu jadi yang terbaik di mata suami aku. itulah kerisauan aku selepas bertukar status. Manusia boleh berubah. Esok baik arini jadi kurang baik, semalam sombong mungkin arini sudah ramah mesra. Kemungkinan pasti ada. Jadi atas dasar kerisauan yang tak menentu, aku akan pastikan aku sentiasa di tahap yang cemerlang walaupun tak sebagus mana. Asalkan aku berusaha, jadi bila menghadapi musibah atau kegagalan aku dah sediakan alasan untuk diri untuk tidak terlalu kecewa. Sediakan payung sebelum hujan. Semua orang mahu yang terbaik dalam hidup mereka. Aku mahu orang yang aku sayang sentiasa suka, sayang dan menghargai aku. sempena tahun baru ni aku berazam nak jadi insan yang lebih bermakna. Nak Berjaya di dunia akhirat. Dulu aku sangat excited bila cerita hal kahwin, sama excited masa aku kecik2 dulu tak sabar nak jadi dewasa. Tapi kenyataannya menjadi orang dewasa atau pun berkahwin bukanlah seindah atau semudah yang disangka. kena tipu da. Payah doh. Bila dewasa kena pikul tanggungjawab, dah berkahwin pun sama. Besar sangat. dulu fikirkan diri sendiri sekarang dah berdua. OMG. Bila dua manusia yang berbeza tinggal bersama pasti akan ada konflik. Paling simple aku boleh bagi contoh ialah berkongsi barang harian bersama. Dulu guna sorang-sorang, now dah kena kongsi. Bukan senang ok. Terima hakikat. Kena jadi fast learner dan ikhlas untuk terima perubahan yang agak besar. So sempena maal hijrah ni, memang kena sangat la waktunya. Berubah menjadi orang baru.

Dec 3, 2010

Tak Malu Ke Woi....

Tak malu ke woi.


Geram. Sakit hati bila naik tren dan nampakla makhluk bumi di Malaysia ni langsung tak de perasaan belas. Patutlah gejala seks bebas – hamil luar nikah – buang anak, rompak – rogol – bunuh, semakin tinggi sekarang ni. Aku cakap camtuh sebab memang dah kenyataan. ada ke patut kakak-kakak, abang-abang yang aku confirm sihat tubuh badan, tidak mengandung, tak pucat muka dan tidak cacat sewenangnya duduk dan berpura-pura tidur padahal ada budak-budak kecik dalam lingkungan bawah 5 tahun berdiri masa dalam putra. Tak malu ke woi. Kalau dipikir logik kan mesti korang yang dewasa ni lagi kuat dari budak-budak kecik tu. Bagi la budak-budak tu duduk. Dahla keadaan dalam putra tidak la begitu bagus. Aku memang marah betul if jumpa orang macam ni. Ikut hati yang panas ni memang aku nak sound dah, tapi kang gaduh pulak.


(auntie dgn baby duk tempat aku, tapi yg sbelah tu hati keras xbagi budak kecik duduk)


(dah lama berdiri baru ada yang nak kasik duudk, nasib la dik)

Macam pagi tadi, sebelah aku ada Chinese lady yang tempang. So dia berdiri dari stesen wangsamaju sampai la KLCC/kampung baru aku tak ingat. Itu pun pompuan sengal tu turun, if tak confirm tak dapat duduk lagi. aku punya la kesian, dah la berdiri pon tak stabil. Orang depan aku ni tak paham-paham aku dah buat muka masam kedut-kedut. Langsung tak paham la.

Dah banyak kali tengok orang yang tak bertimbang rasa ni, korang ingat la. Harini hari korang. Esok lusa mak, ayah, adik, abang, kakak, makcik, pakcik, sepupu, datuk, nenek, cucu, anak saudara korang yang akan kena. Aku sangat marah.

emo 1

Dah seminggu aku duk peram entry ni. Semangat berkobar-kobar nak update last-last end up dengan click save button je. Badan aku penat. Stamina tak cukup kuat. Pastu tiap-tiap hari ada je aktiviti aku buat. Then tidur pon lewat. Cuaca pulak sekarang asyik hujan je. Memang masyuk kalau tidur. Nak tidur kat office? Jangan harap. Macam biasa enam tajam dah ready nak out from office. Normally dah tak hujan sangat, if hujan pon still aku redah jugak sebab memang dah niat nak balik enam tajam jugak. Rutin yang agak membosankan kena turun naik tren. Padahal aku guna putra je. Itu pon dah dikira membosankan hidup. Arini aku menderita sket leher terkehel, salah position masa tidur malam tadi. So aku dah macam separa robot control pergerakkan ni ha.


Pernah seorang uncle berkata “jangan terlalu emosi dalam setiap perkara, menghambur segala rasa bila ada yang tak kena, kelak diri sendiri yang merana”.

Buat aku terfikir dan berfikir terus menerus. Macam tahu-tahu pulak yang aku memang tengah ada work crisis ni. Aku tak suka tapi aku teruskan. Terpaksa teruskan. Dan keberkatan tu jadi kurang la. Hari-hari belajar motivate diri yang aku akan mengubah nasibku.

“selalu bersangka baik pada semua orang, dan percaya apa yang kita nampak dengan mata kasar tak semestinya adalah benar”.

Terima keadaan seadanya. Saya pasti akan membesar dengan sempurna.

Nov 24, 2010

TomBoi..

Dulu aku ada kawan. Kawan aku ni pompuan. Tapi dia ganas. Dia tomboy. Dia banyak kawan lelaki. Dia kawan lelaki sebab dia rasa dia lelaki (kot). Dia tak suka perempuan lemah lembut tapi dia suka kawan perempuan gedik. Sebab kebanyakkan kawan2 dia yang gedik tu cantik2 (bolehla). So rasa macam gelemer la kawan pompuan gedik yang cantik (bolehla). Kawan aku yang ganas ni merokok. Dia rasa lebih ‘lelaki’ bila merokok. Nampak macho. Sedut rokok dan hembus asap buat bentuk bulat2. Suatu hari masa melepak bersama, dia ajak aku try merokok. untuk permulaan dia suh aku hisap shisha. Sedap dia kata. Aku geleng kepala. Letak jari telunjuk di bibir dan kemudian goyangkan kekiri dan kekanan di udara. Dapat bayangkan? Tak? Baik lupakan. Aku jadi kawan baik dia 3 bulan je. Tu pun sebab sebilik. Kami ada minat yang sama. Seni mempertahankan diri. Kami berlatih bersama, makan bersama, dan tidur bersama. Katil kami bersebelahan. Bila bosan aku akan pinjam hanpon dia main game sampai aku bosan semula. Tapi tu semua dulu. Kini kami dah jauh. Sejauhnya. Orang di sekeliling tak suka kami berkawan. Mungkin perempuan2 gedik itu jelous. Selepas 4 tahun berlalu aku dapat tahu dia dah berkahwin. Ada seorang anak. What the.. anak dia perempuan. Nama Shasha. Aku kata dalam hati. Hebat jugak lelaki tu tundukkan kawan aku yang tomboi  tu. Se’lelaki’2 kawan aku Berjaya jugak di perempuankan jugak. Akhirnya. Manusia boleh berubah. Menjadi yang baik atau jahat atau lebih baik atau lebih jahat. Percaturan hidup sangat hebat. Nasib akan berubah bagi mereka yang mahukannya. Aku rasa kawan aku mahukan perubahan. Jadi dia berubah. Tak kira apa orang di sekeliling kata. Apa juga dugaan dan cabaran. Dan bila teringat dia, baru aku sedar dia dah berubah dari perempuan menjadi wanita. Omg.

Nov 23, 2010

Blackie di cabul

Tadi baru je BW then baca entry kat situ hampir/lebih dari 5 kali blogger tu tulis dem untuk entry yang pendek. Dan aku turut terpengaruh nak guna dem dalam entry kali ni. Hari ni masih lagi terperanjat dek kejadian semalam. Sangat marah dan tak tersangka dengan apa yang berlaku. Dah kena batang hidung sendiri baru la paham macam mana kekecewaannya. Macamana aku nak terangkan, nak tenangkan. Blackie dirogol. Ya dirogol oleh perompak yang tak berhati perut. Kurang hajar punya perompak, aku memang la tak berani nak pukul kau balik atau rogol kau semula tapi aku akan pastikan kau dapat balasan setimpal. Biar kau rasa.


Ceritanya bermula begini; dalam pukul 6petang setelah pulang dari kerja, aku suruh MrZ pick up aku kat LRT and menuju ke sebuah pasaraya yang besar. Niat aku nak tunaikan solat asar sebab tak dapat nak solat kat office then teruskan niat nak bayar bil api dan air. Walaupun internet di hujung jari, pembayaran secara manual lebih praktikal bagi aku. mungkin sebab tak nampak cashier tu koyak bil and pas kat aku resit selepas bayar jumlah duit so aku lebih senang berurusan di kaunter walaupun menunggu lama(tipu..aku xsuka tunggu..lama sangat aku blah bayar hari lain). Setelah selesai urusan solat, makan dan bayar bil jam dan tunjuk kul 7.30malam. aku cadang nak solat kat rumah sebab badan dah busuk. Semuanya harus ditukar. So dengan riang hatiku perut dah kenyang melangkah balik ke parking area. Kami parking di kawasan tengah2 yang ada sign ‘K4’. Kawasan yang agak berbau tapi masih ok. Buat pengetahuan semua bukanlah sekali dua datang ke pasaraya yang besar tu, dah banyak kali dan macam dah percaya sepenuh hati. Percaya harga yang murah dan berpatutan, percaya barang-barang segar dari ladang, dan percaya dengan management termasuklah layanan staf2 serta faktor keselamatan.



Apa yang berlaku; jalan cepat2, dah nampak blackie then OMG. Pintu sebelah driver telah di umpil kuncinya(tak tipu aku xtaw umpil tu apa aku tibai je). Dan button dah unlock dan bawah tempat seat driver yang besenya MrZ letak kasut tu dah berselerak dan mata terus meliar check apa yang hilang. Dem. Blackie dirogol. Blur sekejap. Air Muka MrZ berubah, aku bila dah gelabah mula banyak bercakap. Mata melilau cari security guard dan setelah 10 minit macam orang hilang arah baru dapat panggil security guard yang menunggang basikal (tak nampak gagah). Hasil perbincangan amat menyakitkan hati, guard buat muka bodoh dan seakan menganjing marahkan kami tinggalkan barang berharga dalam kereta. ( hello im not stupid ok, dah bawak semua yang penting, perompak yang bodoh nak gak rogol blackie) rasanya macam cakap dengan tiang so tak puas hati naik atas cari security room (tujuan asal adalah murni, jangan biarkan perompak bermaharajalela dan mengharapkan pihak security dapat buat sesuatu untuk mencegah kejadian buruk tidak berulang kepada pelanggan yang lain. Jumpa guard yang bertugas (pon macam tiang), buat aduan dan tulis report. Bukan lega, tapi bertambah sakit hati bila guard yang ni pon sama je. Dia cakap, “pihak kita tak kan bayar ganti rugi sebab kita dah tampal amaran yang segala risiko ditanggung oleh pelanggan bila parking kereta. Jadi pihak encik tak akan bayar apa2 la ye, kerosakan pintu kereta saya encik? (tanya kami dengan ikhlas) dan guard menjawab ‘bukan awak sorang je kena macam ni, kita tak akan bayar. “ shit. Dem. Tanya lagi apa nak buat lepas ni? “ ok awak dah report kat sini awak boleh report kat balai polis...ayat mati disitu..




(dlm security room)




Selepas itu; Ternganga dengan apa yang berlaku. Macam ni perangai security guard di pasaraya besar layan pelanggan setia macam kami? Bukanlah suruh ganti pon, budi bahasa mungkin dapat merubat hati kami yang sedih bila tengok blackie dirogol. Aku harap orang lain tak terkena macam kami. Berhati-hati tak kira dimana anda berada, jangan bawak beg yang boleh menimbulkan keghairahan perompak untuk merompak padahal beg tu kosong je. Banyakkan baca zikir sebagai pendinding. Jangan tinggalkan barang berharga dalam kereta walau sebiasa mana anda dengan persekitaran. Cepat2 baiki lock/alarm kereta anda jika rosak dan terpaksa dikunci manual. Selepas kejadian, withdraw duit dan menuju ke workshop suh leng chai pasang alarm yang baru. Kesilapan berlaku bila kami lengahkan nak baiki alarm sebelum kejadian so perompak ambil kesempatan.





 
nota kaki*blackie sejenis kenari yang sensitif dan mudah terasa.

Nov 22, 2010

aku dan kerjaya

Dulu aku pernah janji pada diri sendiri yang aku akan belajar sungguh-sungguh dan dapat kerja yang bagus dan yang aku suka. Aku tak akan buat sesuatu yang aku tak suka. Dan bila aku dah dewasa baru aku sedar yang janji yang aku buat dulu-dulu memang aku tak boleh ditunaikan. Sebabnya: aku terpaksa sambar apa saja peluang yang ada depan mata. Ingat senang ke nak cari kerja yang tak perlu pecah otak, gaji lumayan, dan disukai ramai.  Dan akibatnya aku ter ‘kerja’ kat sini. Aku tak paham sampai hari ni apa sebenarnya kerja aku kat sini. Apa aku buat walaupun dah berpuluh kali orang-orang atasan aku terangkan; JD aku. nampak tak semua bahawa aku sangat tidak menyukai pekerjaan sekarang. Aku rasa kosong. Aku harus bersabar kerana aku terpaksa, walau aku tidak sukakannya. Agak emosi entry mengenai pekerjaan ini. Fiuhhh bukan aku tak cuba nak suka kan diri dan ikhlas terima semuanya. Tapi hari-hari aku motivate dan fikir fositif hasilnya tetap sama. Aku dah tak larat. Yea memang la macam seronok tiap-tiap bulan dapat gaji tapi kerja tak seberapa. Tah hapa-hapa. Keberkatan tak ada. Makan gaji buta. Aku marah. Dan tadi semangat semacam menggila, meminta pendapat guru besar. Langkah bijak adalah menulis surat pemindahan aku ke department baru atau JD yang baru. Gerun jugak. Kesan dan akibat yang tak terjangka. Alamak takut. Semangat yang tadi sebesar bapak gajah sekarang dah bertukar jadi seekor semut. Dan tunggulah hasilnya. Dengan bantuan pak Google aku search sample letter of transfer, copy paste, edit apa yang patut dan click butang send to guru besar. Harus ditapis oleh guru besar sebelum dihantar ke bos guru besar yang tak macam bos sangat tu.hahahh.saja gurau bos. Menanti guru besar reply. Dan terperasan tadi, dari sample yang dibaca employee yang memohon/menghantar surat terbabit adalah employee yang dah bekerja lebih dari 1 tahun. Aku? baru je 6 bulan dah mintak transfer?hahhahaha hanya aku yang paham kenapa begitu. Ye aku sedar tindakan aku akan mengakibatkan orang lain buka mata. Mungkin seangkatan akan menelan air liur, dan semestinya ada yang akan cari pasal. Tapi tak apa, Allah menolong umatNya yang berusaha. Aku sedang merubah nasibku. Moga dipermudahkan. Amin.

Nov 16, 2010

Berkorban atau terkorban.

Salam Aidil Adha


Sempena raya korban yang jatuh esoknya aku secara automatic menaip entry berkisar tentang korban, pengorbanan, dikorbankan mahupun mengorbankan.

Dan Pada suatu pagi tak lama dahulu, aku sempat mendengar ceramah motivasi dari seorang encik lelaki, topic yang dibincangkan adalah berkorban atau terkoban. Berkorban adalah orang sudah/sentiasa/ dan bersedia untuk melakukan sesuatu perkara. Maksudnya dengan ikhlas hati melakukan sebarang perbuatan. Tahu kesan dan akibat namun masih tegar bersetuju untuk meneruskan perbuatan tersebut.

Manakala terkorban adalah orang yang tidak bersedia dari segi mental, rohani serta jasmani serta sedia mengetahui akan buruk baik kesan akibat tindakan. Maksudnya yang terkorban adalah yang TERPAKSA.

Pendek kata beza orang yang berkorban dan terkorban adalah BERKORBAN MAKSUDNYA BERSEDIA MENGHADAPI APA JUA KESAN DAN AKIBAT DENGAN RELA HATI. Orang yang bekorban juga sedia maklum kerugian, kepayahan, kesedihan, kesusahan, merangkumi kesan positif dan negative.

Sama juga kesnya manusia yang lahir waktu dahulu kala berkorban untuk kesenangan generasi sekarang. Dan aku bertanya diri sendiri, cukupkah pengorbanan selama ini atau aku sering terkorban? Terpaksa melakukan sesuatu kerana tiada pilihan.

Nov 11, 2010

Aku yang terpilih

Pernah tak berlaku dalam hidup korang yang kawan2 baik atau kawan tempat kerja bagitaw satu rahsia besar kat korang pastu dia cakap, ‘janji taw jangan bagitaw orang lain, kau je yang taw ni’. Dan keadaan yang macam tu banyak kali berlaku kepada aku. aishh kenapalah aku? rata2 kawan yang agak rapat menceritakan masalah a.k.a rahsia hidup kat aku. mungkin sebab aku ni seorang pendengar dan pemberi pendapat yang bagus atau pun aku memang suka menyibuk hal orang lain. Aku sendiri keliru. Bila seseorang memberitahu dan berkongsi rahsia suka duka, kita yang mendapat kepercayaan seharusnya amanah dan tidak membocorkan rahsia beliau. Baik saya paham. Dan atas kefahaman itulah; perlunya menyimpan rahsia orang dan saya merasa amat sengsara sekarang. Perasaan membuak-buak ingin bercerita tentang rahsia yang disimpan. Nak2 bila time lunch hour, mulut ni ringan je. Tapi setakat ini rahsia masih tersimpan rapi. Aku harap2 takde lah terkeluar atau terlepas keluar. Jangan sampai hilang pertimbangan sudahla. Bak kata pepatah jangan pecah di mulut biar pecah di perut. Eh kelakar. Ok diam.

Perasaan tu bukan dibuat2 tapi hadir tanpa rela.

Aku selalu menjadi tempat persinggahan sementara kawan2 aku menceritakan masalah diaorang, atau aku yang menyinggah dalam hidup diaorang; baik cerita cinta, kerjaya, kehidupan, keluarga dan macam2 lagi. Bolehlah diibaratkan macam R&R (rawat & rehat) – sebelum ni tak pernah ambil tahu makna R&R. Kebanyakkan masalah2 yang dikongsi macam pernah aku dengar atau aku alami. Macam aku tua sangat je. Cis. Jadi secara jujur aku berikan pandangan dari kaca mata aku(takde aku tipu aku tak pakai spek pon). Ada yang boleh terima, ada yang buat derk jer. Suka hati korang lah sebab hidup korang. Yang buat keputusan dan menerima kesan tindak balas adalah korang jugak. Bukan aku. ambil yang cerdik buang yang bodoh.

bongek..agak tidak sopan jadi yang sesuai ialah ngek

Ok semua. Tetiba aku mulakan entry dengan perkataan ok berharap hidup aku akan ok selepas ini. Aku sedikit gila sebab baru jer habis BW (berjalan2 tengok blog orang). Aku sangat addicted BW skang. Everyday memang aktiviti wajib even busy macam PM. Aku berharap aku dapat menulis dengan panjang lebar. Sebab bila aku menulis panjang lebar banyaklah luahan perasaan dapat dihamburkan. Seterusnya dapat buat aku lega. Dulu aku pernah ingatkan diri yang menulis adalah terapi terbaik aku dikala kesedihan, kemarahan, dan kekecewaan.



Banyak betul perkara yang bongok terjadi dalam hidup aku. Start aku dilahirkan, dibesarkan, dan membesar sendiri ni. Semasa aku masih bujang sehingga aku bertukar status kepada tidak bujang lagi. di akui aku memang sedikit bengong hari ni (bukan hari ni jer..Start hari aku bekerja kat sini lagi). Perkara bongok yang dapat dikongsi bersama adalah...arghh aku tak dapat berfikir. Mungkin dihari lain aku berkongsi dengan kalian perkara bongok yang telah berlaku. Otak tak dapat berfikir dan tumpuan terganggu bila hidung hidung asyik terbau bau2an dari cafe melekat kat tudung masa aku pergi lunch tadi. Siot jer. Bau masakan ni. Adeh sakit hati. Kan bagus ada febrezze.


Sebenarnya aku melalut je nih. Aku sangat bosan. Kadang2 kan bagus dapat tengok cerita kartun bila bosan buat kerja office. Berehat sekejap dan kemudian sambung semula kerja office, bukan tengok kartun. Ok idea hilang sebab telefon berbunyi. Suami aku call..lain kali sambung lagi.


Nov 10, 2010

cis..benci

Ok mari bercerita tentang tempat yang sedang aku duduki. Aku tidak berapa sukai tempat yang aku duduki sekarang. Penuh dengan orang yang bermuka-muka. Yang dah sedia ada muka menambah muka. Owh shit. This is what we call work place? Work place should be full or half full with ethic, professionalism, transparent, loyalty bla3. Oh my God. Is it i am at wrong place?

Many people say, it is normal, i mean their culture to have politician in the office. Well, i 100% reject the idea. Office will stay as an office, not a place for assemblyman. If you is the YB or what so ever, talk about sweet things and promise for many things then act like you are the boss or always “bodek” the boss; my answer is always i hate you man.

Why I am so emotional today? Don’t ask me. Readers can judge based on what I write now. How the environment in work place influence me to be a bad people. Ok in conclusion i hate politic in office, hypocrite, and seangkatan dengannya.



Nov 9, 2010

cacing-an

Setiap orang dikurniakan kelebihan dan kelemahan masing2. Aku juga ada kelebihan dah kelemahan semestinya. Dimana wujudnya kelemahan adalah disebabkan oleh ketidakpandaian aku mengawal emosi,diri dan juga perasaan apabila berdepan dengan benda yang disebut dugaan atau ujian.


Aku menulis dalam keadaan marah kerana ada yang melanggar pantang larang dalam kehidupan aku. baru sebentar tadi dua orang kawan aku telah mendapat cacian secara pakej kerana melanggar pantang. Pantang pertama ialah menuduh tanpa bukti. Pendek kata, membuat kesimpulan bagi pihak aku dan menganggap apa yang disimpulnya adalah benar. Memang mencabar kebetinaan aku la kan? Dah la tidak bertanya. Menuduh itu bunga kepada fitnah. Malu bertanya sesat jalan kawan. Oleh sebab kau orang tak bertanya so dapatlah cacian pakej dari aku khas untuk korang.

Masih aku ingat suatu ketika dahulu, MrZ pernah mendapat cacian dari mulut aku yang tidak ada takaful ni. Bukan besar pun kesalahan yang beliau lakukan. Oleh kerana aku di didik dan di asuh oleh diri sendiri agar menepati masa maka sesiapa yang berjanji dengan aku haruslah sampai pada waktunya. Jika lambat hatta 5 minit cacian adalah habuan nya. Lihat..adakah anda dapat lihat kelemahan aku disitu?? Ya kurangnya sabar. Aku bukan manusia yang berhati binatang, jadi aku maafkan andai diberitahu akan kelewatan sebelum kejadian. Ingat memberi alasan selepas datang lambat adalah perkara sia2. Kerana bila cacian telah dihamburkan ia tidak boleh ditarik balik. Dan automatic telinga menjadi pekak untuk mendengar alasan.

Dan aku masih lagi sebal selepas menghambur makian. Sesungguhnya memaki makhluk ciptaan Allah tidak memberi apa2 faedah langsung tapi sekurangnya aku puas. Padan muka kau.

SeLamat ULang TAhun..

Selamat ulang tahun


Eh betul ke wish macam tu, macam lagu imran ajmain kan3. Well saya tahu saya telah terlambat mengupdate entry berkaitan ulang tahun, hari kelahiran kawan, teman rapat saya cik NADIAH AINI YUSOF yang ke 25 pada tangal 23 october yang lalu. Dengan ucapan semoga Berjaya merubah diri sendiri..

ini la besday gurl...mangsa d tempat kejadian
Oleh sebab tiada masa nak mencari hadiah, (sungguh pemalas nak cari hadiah tapi amat gembira menerima hadiah.ihihihihi) jadi mengajak cik nad a.k.a birthday gurl makan-makan di Secret Recipe KLCC di petang yang hening.

bukan kedekut atau tdk mampu..bersederhana lebih baik dari membazir..

sedap..

tom yam yg memang aku xreti nak sebut nama dia..recomended by SR but not me

hope dapat makan2 lagi di masa hadapan.

Nov 1, 2010

Entry Di Hari Isnin

Sewaktu berada di dalam tandas aku memang banyak berfikir. Entah aku seorang je yang macam ni atau ada beribu lagi umat lain yang senasib denganku. Berfikir dan terus berfikir sampai la kaki melangkah keluar dari rumah syaitan yang direjam tu. Otak akan secara automatic berhenti berfikir tentang apa yang difikirkan sebentar tadi semasa didalam tandas. Focus kearah tempat yang ingin dituju.


Aku terfikir kenapa harus memulakan setiap minggu dengan hari isnin? Menghabiskan 5 hari bekerja kemudian baru bercuti sabtu dan ahad. Alangkah penatnya berhempas pulas sebelum mendapat 2 hari berehat yang selama ini aku rasakan tak pernah cukupnya. Cadangan aku bagaimana kalau ditukar hari isnin dengan hari Jumaat. Ya. Memulakan hari bekerja dengan jumaat kemudian sabtu dan ahad masih lagi cuti hujung minggu dan isnin merupakan hari kedua bekerja. Mungkin persepsi isnin hari yang membosankan dapat dikikis. Mesti tiada orang akan kata “Monday Blues” atau seangkatan dengannya. Kemungkinan tetap ada. Kesan dan akibat seperti ramai pekerja bercuti pada jumaat memang ada tapi rasanya tak la seteruk yang disangka. mungkin kerana tidak biasa dengan perubahan ramai yang menolak, tapi sekurang-kurangnya perubahan dapat merubah sesuatu.

Dan aku masih berangan kalaulah hari ni hari jumaat..



Oct 26, 2010

hadiah Perkahwinan..

semalam ok tipu 2 hari lepas saya telah menjengok blog kawan saya http://myyellowsunflower.blogspot.com/  and entry yang ditaip saya rasakan ditujukan kepada orang2 seperti saya (org yg baru bertukar status...). entry yang ditaip adalah berkaitan kerunsingan dia dalam memilih hadiah yang sesuai untuk diberikan kepada bakal pengantin. Saya juga pernah mengalami dilema memilih hadiah terbaik yang rasanya berguna dan dapat men touching kan hati kawan yang mendapat hadiah tersebut. Maka saya telah tinggalkan comment yang pendek, sebab tak kan nak tulis berjela itu belog orang ok.dan saya kembali mengomen di belog sendiri. Ok ni list yang saya rasakan saya mahu (sebagai pengantin) jika tetamu yang hadir dan datang bawak hadiah..


1. Album gambar – bagi sesetengah orang nampak tak cool if bagi album sebagai hadiah. Tapi bagi saya yang telah dan baru berkahwin album sangat berguna. saya amat2 perlukan apatah lagi selepas mencuci gambar2 hasil dari majlis yang telah berlangsung. So bila pengantin buka hadiah dan dapat gunakan album tu, mesti dia kate “wah nasib baik si polan ni bagi album, xpayahlah nak beli album lagi, cantek plak tuh album ni..” seterusnya pengantin akan gembira.

2. Buku ilmiah – buku termasuklah segala bahan bacaan yang berbentuk ilmiah dan diyakini dapat memberi manfaat kepada pembaca. Lebih baik jika buku yang diberi menyediakan tip2 untuk pasangan yang baru mendirikan rumahtangga. Selalunya buku2 saya akan cari di MPH. Memang banyak pilihan. Berdasarkan pengalaman, buku seperti ini sangat berguna kepada saya. Buku juga adalah salah satu barang hantaran yang saya beri kepada MrZ.

3. Set alatan memasak/dapur – okey untuk set ni mestilah lengkap dengan kuali,periuk, pisau, alat pembuka tin, senduk, sudu garpu, pinggan, gelas etc. Bila lengkap semua memang teramat gembira pengantin yang menerimanya. hihiihihih.. Tapi bagi ikut kemampuan. Untuk kawan baik sesuai la.

4. Voucher berbulan madu – ok yang ni memang nampak agak besar perbelanjaan nya dan perlu di refer kepada pasangan pengantin bila diaorang nak pergi honeymoon. Tapi ok what setakat bayarkan duit hotel dan suggestkan tempat menarik untuk pengantin bercuti. Dalam malaysia sudah. Bagi pengantin yang berfikiran macam aku, tempat honeymoon tak kisah dimana2 asalkan dapat bercuti dengan suami.

5. Pakej spa/ pedicure/ manicure – yang ni memang menbantu sebab selepas kenduri berlangsung memang banyak kerja yang dibuat. Penat memang tidak terkira. So apakata bagi hadiah yang macam ni supaya pengantin dapat merehatkan dan memanjakan diri selepas penat bertungkus lumus.

Okey dah. Cukuplah membebel. Ni saya type berdasarkan apa yang difikirkan aje. Harap ianya berguna. Segala hadiah yang diterima dari tetamu memang menggembirakan saya dan MrZ. tak kisah kecik atau besar. tak dilupakan terima kasih kepada semua yang memberi hadiah sempena perkahwinan saya. Paling utama DOA dari tetamu yang hadir supaya pengantin berbahagia ke akhir hayat. Amin...

Oct 21, 2010

Malaysia Boleh

love to share



the end


Oct 20, 2010

bila aku sudah tiada

Bila aku bercakap..apa yang aku sampaikan pasti disalah erti. Mungkin kekurangan aku disitu, penggunaan kata kerja, kata nama dan seangakatannya yang tidak sesuai telah diguna pakai. Kurangkan bercakap..patut berfikir.

Bila aku menulis..juga ada yang terluka. Bukan satu, tapi dua atau tiga mungkin lebih. Akibat salah faham dek penulisan yang macam budak darjah dua lantas meninggalkan bekas luka. Terhiris pedih.

Bila aku berdiam diri..ada yang memaki (owh sebenarnya bersangka buruk..saja nak gunakan memaki nampak lagi kejam) konon aku lupa diri. Walhal diam itu lebih baik.

Jadi aku simpan dalam hati berusaha yang termampu jadikan diri lebih baik dari semalam. Ya aku pernah melakukan kesalahan. Bersangka buruk pada teman, ermm macam lebih bagus guna sahabat. Jadi aku ambil pilihan ketiga. Dan kadang-kadang kedua.

Jadi di kesempatan ini, (macam ucapan hari raya) aku dengan rasa rendah diri, hina lagi daif, kerana banyaknya kesalahan dilakukan dengan setulus hati memohon keampunan kepada sahabat, andai kata aku yang tersalah paham dan mungkin juga kamu tersalah faham dengan maksud penulisan. Aku mengundur diri bukan bermakna aku melupakan cuma itu yang paling sesuai dengan keadaan sekarang. Aku mahu ber - lari, aku lepaskan tanggungjawab kamu sebagai sahabat aku, aku mahu kurangkan beban kamu dan juga aku. kudaku lari gagah berani..


cantek tapi selalu kecewa..

Majlis Perkahwinan 1

Entry dah lama ditaip tapi separuh jalan, now aku sudahkan untuk tatapan semua. Fifie this special for you..
Salam. Aku kepenatan yang teramat sangat selepas berlangsungnya hari perkahwinan kami adik beradik. Syukur Alhamdulillah dengan berkat dan Rahmat majlis berlangsung dengan meriah sekali. Tiada yang buruk berlaku dan paling penting emak berpuas hati dengan kehadiran tetamu. Bukan apa sebelum majlis ada pihak seolah-olah dengki dan cuba merosakkan keadaan. Nak cerita memang banyak so let’s summarize:

• Seawal pagi di hari jumaat, bermula kesibukkan menyiapkan hantaran, tambah apa yang patut, dan persediaan untuk kenduri pada malam tersebut, dan acara men touch up bilik pengantin. Penat macam nak mati. Oleh kerana dua pengantin yang bernikah di masjid pada malam tu, jadi aku terpaksa menyumbang tenaga memastikan majlis di rumah berjalan lancar. Bangga dengan semangat adik beradik yang ramai yang betul-betul boleh diharapkan. Syabas pada mak sebab lahirkan anak-anak yang boleh diharap.

• Majlis pada malam pernikahan (Jumaat) kiah and kak la+kenduri tahlil+kenduri doa Selamat berjalan lancar. Pasangan Helijah dan Azwan berjaya dengan satu lafaz akad manakala zakiah dan nazim selepas 2 lafaz..sebab pengantin lelaki cakap terlalu laju. Gemuruh di jiwa. Semangat membara.

• Aku Selamat di ijab Kabul dengan pasangan pada pagi sabtu, 2 oktober 2010 pada 11:39 pagi dengan satu lafaz. Alhamdulillah. Rasa sebak dan seakan tidak percaya. Tanggungjawab bertambah dan bermula detik baru dalam hidup aku...sebagai seorang isteri.

• Aku memilih tema peach, adik warna purple, dan kakak silver.
Bilik masing-masing dihias mengikut tema, pelamin hitam putih dan meja pengantin berwarna kelabu. Dapat bayangkan tak warna-warna yang wujud haritu? Alhamdulillah semuanya nampak nice. Kami tekad mengadakan majlis yang sederhana. Tiada upacara tepung tawar cuma pelamin dihias khas untuk tetamu dan saudara mara mengambil gambar. Owh penat sampai sekarang masih terasa.

• Acara pada hari besar/kenduri adalah seperti berikut: pernikahan aku di masjid pada sebelah pagi, tengahari berarak dan kemudian makan beradap. Setelah habis makan masuk ke rumah untuk acara mengambil gambar. Cuaca yang panas benar-benar menduga.

• Ramai tetamu yang datang kerana mahu melihat tiga pasangan pengantin dalam satu majlis besar kami. Ya diakui memang masyarakat sekeliling terkejut dan ada yang mengeluarkan kata-kata kurang enak kononnya melanggar adat dan jarang dibuat. Bagi kami sekeluarga selagi tidak tertulis di dalam Quran hokum melarangnya jadi kami nekad teruskan. Perkara yang baik kena yakin untuk melaksanakannya. Mak dan abah orang paling gembira majlis berlangsung dengan jayanya.

• Berjuta penghargaan terima kasih kepada kak ida dan kak normah, serta abang azaha yang menjadi tulang belakang dan orang kuat untuk majlis perkahwinan kami. Tanpa anda mesti majlis kucar kacir. Terima kasih juga untuk adikku ani, and ayu, anak-anak saudara yang banyak menolong fatin. Ifah,anis,nafiz,dina,nizam, wawa, aiman,dan tirah. Love you all.

• Thank you to Along Catering yang serves makanan untuk tetamu dan pengantin. Makanan anda sangat sedap dan perkhidmatan anda terbaek.

• Thank you juga to mak andam: kak su untuk make up dan jugak pelamin yang besar dan cantik.

• Untuk next entry aku akan post balance entry perkahwinan dan upload gambar menarik okes.

aku terfikir

Aku ada persoalan yang berlegar-legar dalam kepala otak sekarang. Jadi aku kongsikan bersama:

1. Suatu malam, dalam pukul 8 lebih aku dapat panggilan dari lelaki yang pernah hadir dalam hidup aku suatu ketika dulu. Aku tidaklah terperanjat sebab dia pernah menghubungi aku sebelum ini. Suara yang sama, nada ceria yang sama yang lain, Cuma status dirinya yang berubah. Dia suami orang. Pernah dulu dia mengajak aku keluar minum dan lepak bersama, status aku masa itu tunangan MrZ dan dia suami orang, aku menolak dengan baik. Dan kini status aku berubah kepada isteri MrZ, pelawaan kali kedua aku tolak dengan alasan aku perlu mendapatkan keizinan suami jika mahu keluar. Dia terperanjat beruk. tak tersangka aku sudah berubah status. Persoalan yang terdetik di hati aku sekarang adalah, dia dengan status sebagai suami orang mengajak perempuan keluar minum (sebelum aku menjadi isteri orang). Bermakna dia menganggap perkara itu ok. (suami orang mengajak perempuan single but not available keluar minum berdua). Tapi andai kata perkara yang berlaku adalah sebaliknya, apa yang masyarakat fikirkan (perempuan single but not available mengajak suami orang keluar minum berdua). Mesti perempuan single itu dipandang keji. Dan suami orang bila mengajak perempuan single tidak apa, tiada cacat cela dan kejinya. Eh boleh ke macam tu?

2. aku dapat panggilan telefon dari kakak, yang uncle bear masuk hospital akibat serangan gout. Separuh anggota badan lumpuh dan tidak dapat berfungsi. Kejadian berlaku selepas balik dari kenduri perkahwinan kami adik beradik. Uncle bear merokok, ada blood pressure dan agak gemuk. Aku terfikir perkara ini ketika aku dalam perjalanan ke suatu tempat dan berada didalam teksi. Aku terbayang jika pak cik teksi ni mengalami nasib yang sama macam uncle bear, tiba-tiba mendapat serangan penyakit mungkin lebih teruk serangan jantung dan dia gagal mengawal stereng lalu terbabas. Apa akan terjadi kepada aku dan pakcik teksi? Mungkin maut menjemput kami. Paling kurang cedera ringan. Dan kerisauan selalu berlegar bila aku menaiki kenderaan tak kira bus, teksi, lrt, motor atau kereta suami. Oleh itu bersedia dengan apa jua kemungkinan. Maut dimana-mana.

Oct 19, 2010

yerkkk....

aku sangat perasan setiap kali nak menaip entry mesti perkataan ‘owh’ nak keluar dulu dari mulut dan saya sedaya upaya akan cuba elakkan menggunakan perkataan owh di permulaan ayat. Owh memang payah. See i use dat word again. Arghh benci. Sebab hati aku happy dan ada niat dan upload entry fresh lagi hot maka terwujudlah entry kali ini. Owh otak jem sekejap dan idea stuck disitu. Benci lagi.

Ada beberapa nama bloggers yang aku suka follow berlegar-legar kat otak. Ada persamaan penceritaan entry mereka dan paling best mereka adalah mereka dan mereka consistant. Maksudnya bila aku membaca arini aku suka, semalam aku baca blog mereka masih suka dan entry seturusnya juga aku suka. Tak kurang jugak ada bloggers yang dulu aku suka but now tidak lagi. isi pati blog mereka kadang2 seakan melampau dan aku baru terperasan ada yang mengada. Owh maaf. Mungkin terlebih penceritaan.

Stop tentang itu. If dulu aku menaip bila kesedihan melanda now aku lebih senang bercerita bila aku berbahagia dan berduka. Penulisan buat aku jadi sedikit tenang dan gembira. paling utama aku dapat suarakan isi hati aku.

Dan atas sebab itulah skang blog aku adelah cerita terbaru..ermm

- gambar tiada kaitan dengan entry...semenjak dua menjak alu suka upload and cari gambar pelik jer..tu jer..kerja woi..

Oct 18, 2010

bilamana

Bilamana

Bila hati tak peduli

Bila hati mati

Bila hati tiada rasa

Bila hati merajuk

Bila hati rasa dikhianati

Bila – bila masa sahaja

Anda akan dipinggirkan oleh aku

Anda akan disishkan dari hidup aku

Anda akan cuba dilupakan

A day to remember

Starting my day called my beloved husband and crying on the phone for almost 20 minutes.
(mesti stress kan hari2 i nanges..hihiih love u)

Early of the morning heading to work place, i saw a guy, i mean really handsome and tough guy (suami i tetap no 1) wearing PINK WATCH. Oh my God!. What the heck is going on?
(nice for woman)

On my way to work place, i met the cutest guy in KL standing in front of me. Owh comel macam character in avatar.  
(still suka till now)

Before entering parking area again i saw MyVi in PINK COLOUR.

(masih lagi berfikir kenapa mereka memilih warna pink utk kereta)

I saw this new sign board at free zone for smokers. Nice to know what the hidden message for that.
(bagi ke xbagi nih????confuse)

tamatlah kejadian di hari tersebut...

Oct 15, 2010

grrrrrr

Rasa terpaksa. Rasa terbeban. Rasa tertekan. Rasa nak muntah. Rasa terkurung. Rasa pening berputar-putar. Rasa mahu hentakkan kepala, dan akhirnya tiada rasa. Mahu rehatkan diri. Mahu bebas. Mahu rasa gembira.mahu ikhlas, mahu terbang, mahu bercuti, mahu kaya.


Aku marah. Aku sedih. Aku kecewa. Aku bengang. Aku keliru. Aku blur. Aku hilang sabar. Aku hilang pertimbangan. Aku menangis. Aku terkilan. Aku merana. Aku terpaksa.

Oct 11, 2010

sambungan..evaluation

Selepas menaip entry berkecamuk tadi aku teruskan dengan luahan hati aku tentang tempat kerja. Wujudnya entry ini kerana saya kurang menyukai tempat saya bekerja. Ini adalah disebabkan;


Saya akan mengantuk macam orang yang penat sangat tak tidur sepanjang malam padahal masuk tidur awal malam sebelumnya.

Saya akan tertidur dan kepala terhangguk-hangguk bila terpaksa membaca manual guide, brd atau apa-apa yang seangkatan denganya sebelum memulakan testing.

Saya dan rakan sepasukan akan berpura-pura ada kerja (padahal surfing internet) untuk mengelakkan dimarah oleh PM. Meneruskan kepuraan sepanjang hari sampai pukul 6.

Merasa seakan berada di timur tengah. Dikelilingi orang-orang bukan warganegara Malaysia betul-betul buat aku menyampah. Muntah melihat perangai dan aku boleh mati jika keadaan berterusan hingga 5 tahun.

Berdoa setiap saat semoga cepat pukul 6 petang mahu balik ke rumah, dan melakukannya setiap hari.

evaluation.

Aku memang suka memerhati, tak kire la orang ke, haiwan ke, tumbuhan ke, atau diri sendiri, pas memerhati aku akan mengkritik dan bercakap-cakap dengan diri sendiri. Dah lama aku buat pemerhatian dan hasilnya adalah entry yang berkecamuk isi kandungannya. Sekejap nak cerita tentang perasaan, sekejap tentang kerja, sekejap tentang perasaan. Aishh. So tulis jela.


1. Mood menulis membuak-buak dan idea datang mencurah-curah bila aku berada dalam tandas. Nak share itu ini dan semuanya menarik. Tapi bila mata pandang screen laptop automatic idea hilang, kering kontang. Siot jer. Macam hampas.
2. Bila aku rasa lapar atau penat aku cepat jer marah-marah. Maksudnya lebih mudah marah dari biasa. Should minimise this weaknesses la. Sayang kata aku sangat baran dengan orang sekeliling. Owh yeke. Maafkan.
3. Situasi sekarang adalah; otak seperti sotong kering yang dijemur di bawah sinaran matahari yang terik di atas zink di tepi pantai yang ditup angin laut yang menyegarkan. Dapat bayangkan betapa seksanya aku melalui hari-hari di tempat kerja aku? angin yang menyegarkan agak tidak sesuai disitu. Jadi tukarkan kepada angin laut yang bertiup panas dan terik. Adeh panas.

4. Setelah berfikir selama seminggu dan akhirnya aku dapat juga buat keputusan. Lupakan yang lepas. Buang yang keruh dan ambil yang jernih. Aku lebih bahagia bila aku tidak bergantung pada mereka yang bernama sahabat.
5. Pagi tadi aku bencikan seorang hipokrit sekarang tidak lagi sebab aku rasakan orang tu bertindak mengikut keadaan. Jadi maafkan. Lagi pun aku tak kisah.

...SEBAB....

Setiap manusia yang bertindak balas, menjalani kehidupan tidak kira normal atau pun tidak, yang memang dan akan membuat keputusan, yang dinamakan manusia yang hidup pasti ada SEBAB bila melakukan sesuatu. SEBAB yang hanya empunya diri mengetahui baik buruknya, SEBAB yang membuatkan diri percaya dan yakin yang ia adalah benar. Jadi orang lain tidak berhak mempertikaikan bila empunya diri mengambil keputusan atas dasar SEBAB.

Dan orang lain juga wajar untuk menghormati SEBAB itu. Atas dasar itu aku mendiamkan diri. Memberi berjuta peluang kali biar pun hati dilukai. Berdiam diri bila keputusan yang di ambil empunya diri menyakitkan hati. Atas dasar hormat.

Kepada sahabat. Sabar aku ada had nya. Kamu bersahabat dengan aku tapi kamu penting kan diri sendiri. Kamu janjikan sesuatu tapi kamu mungkiri dengan berdiam diri. Aku juga harus diberi peluang untuk bersuara. Menyatakan perasaan aku. jika kamu terbaca entry kali ini dan kamu yakin aku bercakap tentang kamu aku mohon kemaafan. Tiada hati lagi.

Aku doakan kau bahagia.

Sep 27, 2010

maaf yang terakhir..

kalau ini fitri yang terakhir saya ingin:

1. Solat lima waktu
2. Berpuasa 30 hari di bulan Ramadhan
3. Berhenti merokok
4. Mendapat kemaafan.

Petikan di atas adalah skrip/dialog dari drama yang aku tonton semalam di TV9 dekat di hati. kisah sebuah keluarga yang aman pada mulanya. punyai seorang ayah yang penyayang dan pandai buat es mangga, serta main catur. seorang perokok tegar dan akhirnya keluarga di timpa musibah bila si ayah mencari keluarga baru. berkahwin dengan kawan baik isteri dan kemudian mempunyai seoranga anak. Setelah lima tahun si ayah didapati menghidap penyakit barah paru-paru akibat kuat merokok. Atas kesedaran yang timbul dihati dan berasakan kesalahan yang dilakukan kerana meninggalkan keluarga pertama dan anak-anak (ada sepasang anak) tidak akan dimaafkan jadi si ayah nekad untuk tidak merawat penyakitnya. Untuk menjadikan cerita lebih tragis dan membuat aku menitiskan air mata ialah keberkesanan pelakon membawa watak ayah yang sanggup dimarahi dan dihina oleh anak kandungnya. Ya semasa menonton aku terkenangkan abah di kampung. Sambung semula cerita tadi ayahnya berusaha untuk mendapatkan kemaafan dari isteri pertama dan anak-anak. Dendam menjadi penghalang. Anak sulong lelaki memberontak dan akhirnya di maafkan juga. Dah tahu ending cerita si ayah mati tapi aku tetap gagahkan mata nak tengok sambil menangis. Bunga rose tak larat nak tengok dan aku layan sorang-sorang.

owh VitC

Rasa sedikit kurang bagus semenjak minggu lepas sebab selesema yang teruk ini tidak mahu pergi dari hidup saya. mak memang da membebel sejak awal tahun lagi kerana saya asyik demam..demam..dan demam. sampai bunga rose pon cakap saya asyik demam..setiap minggu mesti demam..dah macam routine plak. tidak bagus okeh. oleh sebab my wedding date just around the corner so orang cakap ni demam orang darah manis, orang yang dah nak kahwin memang menghadapi pelbagai ujian. kesihatan, kewangan, perasaan, pertalian, dan segala an lagi.
dan kerana demam yang teruk saya mengambil keputusan untuk membeli VitC+Zink di farmasi Sogo..memang effective that vitamin cause me going to toilet frequently. kira bagus sebab dia menolong menyingkirkan toksik-toksik dalam badan saya ini. sebelum ini saya tersangat malas mahu membeli dengan alasan tidak jumpa yang serasi tetapi pada hakikatnya saya bencikan kapsul/pil/cecair yang digelar ubat. wah membenci separuh mati bila kena telan setiap hari.
kesihatan saya pada umur menjangkau 25 tahun sangat teruk. jika tahap kesihatan dilukis pada kertas graf mesti da jadi gambar gunung yang sangat curam. ya ada banyak gunung. aisehh. asyik turun naik. saya selalu demam. ya kenyataan nya orang yang selalu demam di akibatkan oleh darah kotor, terlalu banyak toksik, masalah buah pinggang dan macam-macam lagi. ya saya tahu itu semua tetapi saya mendiamkan diri. eh saya pentingkan kesihatan tapi saya MALAS..
jadi saya masih ada sedikitk kesedaran lalu saya beli VitC. bagi mereka yang selalu sakit dan tidak cukup khasiat yang diperlukan sila beli dan makan. bertindak sebelum terlambat. owh yer..smalam sebelum bayar di kaunter saya tanya ahli farmasi tu..soalan agak bodoh.."err miss this Vit C akan buat saya banyak makan ker?", dan jawab ahli farmasi tersebut "kamu cari yang menambah selera ke? jenis ini untuk kuatkan your imune system"......dan saya tersenyum cepat-cepat pergi ke kaunter bayaran untuk cover malu sebab takde pengetahuan tentang VitC. untuk keterangan lanjut  boleh click kat sini http://www.pharmachoice.com.my/item.php?sid=c25e60de6c4ddffad209259617a58697&pd_id=11046&cat_table=healthproduct&pageurl=healthpd.php


(makan VitC untuk kehidupan yang lebih ceria)

dan terima kasih untuk miss VIP sebab teman saya pergi berjalan-jalan habiskan duit saya petang semalam. esok plan untuk habiskan duit lagi. jumpa d KLCC ok.

Sep 20, 2010

saat ini

Today rasa nak sepak kepala sendiri dush3 aouchh sakit. Sangat malas untuk bekerja mungkin kerana hari isnin atau memang sengaja mencari alasan. Hari ini penuh nikmat kurnia keran di anugerahkan perasaan merindui syurga-Mu Ya Allah. Mahu menjadi hamba yang taat dan senantiasa takut melakukan dosa. ya kami sering mengulangi dosa semalam dan berharap agar kami di ampunkan. Semoga Allah yang Maha Pengampun lagi Maha Pengasih mengabulkan doa kami semoga lebih kuat.


Aku perasan, ketika ini, saat ini keidupan aku sama sahaja dengan orang lain. Di akui aku lemah dan kecewa kerana di uji tentang keimanan, dan ada orang lain yang sedang diuji tentang perasaan. Asasnya sama. Ujian. Setiap orang yang mengaku islam pasti akan di uji oleh Yang Maha Esa untuk mengetahui sejauh mana kekuatan imannya.

Aku berdoa dan berharap aku senantiasa kuat untuk melepasi segala ujian. Bukan mudah dan bukan terlalu senang. Membaca kisah orang lain membuat aku buka mata, telinga dan hati untuk memahami apa itu hidup. Apa maknanya dan apa pengertian kehidupan muka bumi. Beransur-ansur paham kenapa dan mengapa itu dan ini terjadi.

Sekarang pening kepala. Rasa nak continue sepak kepala laju-laju. Tak paham dengan isyarat yang hati cuba sampaikan. Dari tadi jantung seperti tidak terurus degupannya. Hati rasa sedikit kelam, gemuruh berpanjangan. Harap semuanya baik-baik belaka. Harap kelegaan menjengukkan muka. Adeh sakit betul macam ni.

Sep 8, 2010

Selamat Hari Lebaran

Yea..Selamat Berhari Raya..tahun ni sungguh nervous sebab ada dengar ura-ura yang raya bakal jatuh pada hari khamis iaitu esok dan aku masih di KL. Secara kasarnya aku tak merasakan kemeriahan berhari raya pada tahun ni. Faktor umur, persekitaran dan perubahan sekeliling membuatkan mood menyambut hari raya berkurangan. Lebih suka melayan karenah mak yang nak buat persiapan dan anak-anak sedara yang menuntut janji mercun, duit raya dan pelbagai.


Bagi aku raya kali ni mungkin ada cacatnya tanpa kehadiran salah seorang ahli keluarga kami. Pulanglah. Sebesar mana pun kesalahan, kemaafan perlu dipohon dari mak dan abah. Sementara peluang masih ada, sementara mereka masih diberi peluang oleh Yang Maha Esa bernafas di muka bumi yang indah ini.

Aku tak mengharap terlalu tinggi, cukup jika mak tak menitiskan air mata dan hatinya tidak terguris. Aku sudah bersyukur.

Dikesempatan hari raya yang bakal menjelma aku susun jari memohon kemaafan, di atas keterlanjuran kata mahupun perbuatan, halalkan makan,minum, dan ilmu yang dicurahkan.

Semoga seisi keluarga, kaum kerabat, sahabat handai, dan seluruh umat Islam mendapat keberkatan di bulan Syawal. Tanamkan niat untuk berpuasa sunat di bulan Syawal. Moga terlaksana. Renung-renungkan.

Selamat Hari Raya
&
Maaf Zahir Batin

Dari; Rodiah & Family

Sep 3, 2010

berTuah

Saya amat bersemangat harini. Syukur ke hadrat ilahi di atas nikmat kurniaan perasaan ini. Syukur yg melimpah ruah.


Saya amalkan membaca Surah Al-Waqiah setiap pagi selepas subuh, dan banyakkan berzikir dan beristigfar supaya dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki

Berzikir juga buat hati lapang dan meningkatkan keyakinan kepada pencipta. Alhamdulillah Allah masih memberi peluang kepada saya sebagai umat yang lemah lagi hina di muka bumi ini.

Semoga sesiapa yang membaca entry kali ini mengamalkan dan merasai sendiri apa yang saya lalui hari ini. Moga lebih baik dari saya.

Aug 25, 2010

Akukah yg bersalah

Hari ini Allah tunjukkan sesuatu yang berharga buat aku. untuk kehidupan aku. di masa lalu dan juga masa hadapan. Aku tidak merungut kenapa Allah memilih aku untuk semua ini. Mungkin ini adalah balasan, jadi aku redha. Hampir luruh jantung aku mengetahui perkara yang sebenarnya. Aku berharap itu semua salah, semua nya bohong, tapi jarang sekali anggapan aku tersasar dari kebenaran. Aku tergamam. Aku bingung untuk langkah seterusnya. Ujian seberat ini jadi aku kuatkan hati. Allah memilih aku.


Kebenaran itu terlalu pahit untuk aku telan. Aku hanyalah pengganti. Mungkin menerima aku semata-mata untuk melarikan diri dari kesalahan orang lain. Salah aku muncul dan memaksa menerima aku dalam hidupnya. Mungkin kalau aku tidak memaksa dia akan mendapat apa yang mereka inginkan. Akulah batu penghalang. Dan paling penting rasa cinta itu bukanlah sepenuh keikhlasan datang dari hatinya. Mungkin itu adalah terpaksa. Dan rasanya amat menyakitkan.

Rasa malu menyelubungi hati. Rasa bertepuk sebelah tangan dan rasa mahu hilangkan perasaan ini secepat mungkin. Pergilah jauh jangan cuba singgah di hati. Aku telah melangkah jauh, jadi aku harus teruskan. Sangat mustahil untuk berpatah balik sekarang. Cuma aku berdoa jangan ada sekelumit perasaan sesal terbit di hati. Aku pohon ya Allah.

Hinakah aku di pandangan mata mereka. Di saat aku merasakan aku percaya sepenuhnya dan bahagia dengan diri sendiri dia langsung tidak membela aku, tatkala kenangan semalam seolah memandang keji kehadiran aku. Kenapa tidak dia yang membela aku. sebaliknya dia seperti mengiyakan. Tidak menentang habis-habisan kerana berdepan dengan kesayangan. Walaupun hanya kenangan.

Bagai petir yang bertempikkan di langit bila aku mengetahui yang dia mengharapkan sesuatu yang lebih, lebih dari yang seadanya. Andai dapat diputar waktu dan aku tahu kebenaran ketika itu tidak akan aku melangkah sejauh ini. Seberani ini memperjudikan perasaan dan hati. Dan kenangan itu cukup berani membandingkan aku dengan dirinya malah mengatakan aku jauh lebih hina dari dia. Salah aku merampas kesayangannya. Maaf. Kalau perampas yang kau gelar aku, aku redha, aku tersilap langkah kerana aku fikir dia bukan milik sesiapa.

Harus bagaimana aku membetulkan keadaan. Aku membina bahagia atas kesengsaraan orang lain. Kenangan itu. Patutkah aku turut derita.

Aug 17, 2010

BerPuasa

Owh dari pagi lagi hati terlonjak2 gembira nak menaip sesuatu di blog. Sempena ramadhan kali ini syukur masih lagi diberikan peluang untuk beribadah. Sgt seronok walaupun banyak perkara berubah (berubah ke..mcm sm shj). Sebelum masuk bulan ramadhan lepas saya telah berbuat jahat. Ye sgt jahat jadi saya tanam niat dlm hati saya nak jadi budak baik. Jauhi laranganNya.


Puasa kali ni so much different if i compared dgn last year. This year tekak tak terasa nak makan macam2. Tidak berapa sukakan nasi (setelah pulang dari Beirut) selera bertukar wajah la. Bukan berdiet tapi mungkin kerana dah lama makan nasi, bayangkan hampir 25 tahun hidup tak pernah miss makan nasi. Wahh lama tuh. til now realised yg sy sudah makan bnyk nasi.

Hari ini hari ketujuh umat Islam berpuasa. Saya masih belum merasa erti puasa sebenarnya.
Hati lebih tenang berada di tempat baru. Jauh dari bisikan-bisikan syaitan dan syukur merasa lebih selamat.

Saya harap saya diberikan peluang berbuka bersama tunang tersayang tahun ni. Kali pertama menyambut ramadhan sebagai tunangan orang. Rasa sedikit berbeza dan pastinya bahagia. InsyaAllah. Rindukan emak dan abah. Rindukan abang. Rindukan suasana keluarga yang besar berbuka puasa bersama.

(tetiba rindukan MrHamburger Beirut)

Aug 5, 2010

dan


aku pasti semua pernah merasai kegagalan. kekecewaan. aku manusia biasa lebih spesifik lagi wanita biasa yang penuh dengan emosi. ya aku sering kalah dengan perasaan sampai satu ketika perasaan kecewa merubah aku menjadi manusia yang lain.alangkah senang kalau apa yang dikatakan orang mudah untuk aku terima. ya telinga mendengar tapi hati, otak menolak sementahnya. kerana apa?kerana kamu-kamu disekeliling tidak merasa apa yang dilalui aku sekarang. beremosi melemahkan aku. 
aku betul2 berada di tengah2 kehidupan. menetukan arah tuju kehidupan bukan sesenang yang digambarkan sesetengah orang. kehidupan itu betul2 rumit dan kompleks. harini aku kecewa, esok mungkin juga kecewa, lusa masih ada kemungkinan untuk kecewa. selalunya buntu memberi nasihat kepada diri untuk bangkit dari kecewa. 
puas memfositifkan diri, namun hasil tetap sama. aku semakin lelah dengan dugaan yang tak surut2 dalam kehidupan. bukanlah tidak bersyukur, tapi aku betul2 letih. letih dengan segala macam perasaan. aku putus asa. bosan dengan namanya kehidupan. 
kalau dulu aku tidak begini. mungkin kerana usia semakin menginjak. semangat semakin pudar. jadi apa patut aku buat? cari semangat unutk kembali pulih?aku penat. semuanya tidak berhasil. jadi aku putuskan untuk berdiam diri. tunggu suatu masa kehidupan berikan aku sesuatu mungkin tika itu aku boleh bangkit semula.






Aug 3, 2010

Hadiah utk Saya



Saya sayang mak saya

Saya sayang abah saya

Saya sayang manja dan yoyen

Dan paling penting saya sayang En.Zamri!! Mmmuahhh!!!

Aug 1, 2010

Sebab semuanya Kerana awak.

(entry ni dah lama ditulis..suatu perasaan ketika dulu...internet penghalangnya..jd aku post kan sekarang)

Ok entry ni khas untuk awak. Ye awakla. Kenapa saya post entry berbau emosi, jiwang dan perasaan tidak puas hati nih? Sebab semuanya Kerana awak.


Kepada: Awak

Menaip lagi. saya harap saya akan tenang dan tenteram selepas meluahkan persaan yang terbuku di hati. Sejak berjauhan saya tak pernah tenang. Saya sering merana. Ok saya mengaku saya terlalu ikutkan hati dan layan perasaan macam minah jiwang tapi itu adalah kenyataan. Bila saya sorang-sorang mesti perasaan itu datang lagi. mesti awak kata janganla duk sorang-sorang kan? Awak silap sekali lagi, takkan saya nak masuk tandas berjemaah. Ajak rakan-rakan teman supaya saya tak keseorangan. Agak mengarut.

Saya nak awak tahu yang saya tak pernah lupakan awak. Setiap kali nak tidur saya mesti khatamkan tengok gambar-gambar awak kat hp, dan akibatnya saya mesti mimpikan awak. Bukan setakat bila nak tidur, bila penat, bila lapar, bila sedih, bila gembira, bila makan dan bila-bila masa sahaja mesti teringat. Gilakah saya? Kalau emak tahu saya meroyan begini mesti dia mengucap panjang.

Patutkah saya salahkan awak bila saya teringatkan awak? Terlalu rindukan awak? Dan terlalu ingin berada dekat dengan awak? Ye di akui ayat tadi agak jiwang jadi tolong jangan gelakkan saya. Mengakui saya rindukan dan perlukan awak bukanlah satu kelemahan. Jadi saya rasa wajar untuk mengaku.

Disuatu sudut saya selalu percaya, awak ubat yang boleh buat saya sihat untuk semua penyakit, awak penawar segala kedukaan dan awak orang yang tepat bila saya dalam kesusahan.

Saya berharap perasaan ini tidak akan berpanjangan. Merasa sakit untuk meneruskan. Berseorangan. Saya tidak akan menyesal kerana pernah merasai ini semua dan takkan pernah menyesal memilih awak. Saya sayang awak en Zamri.



Daripada: Saya

Aku Sangat Letih

Aku sangat letih.


1. Aku sangat letih bila aku kena ingatkan orang untuk ingatkan aku.

2. Aku sangat letih bila aku kena ingatkan orang untuk rindu kan aku.

3. Aku selalu letih bila ingatkan orang supaya buat sesuatu untuk aku.

4. Aku sangat letih bila aku menangis kerana terlalu rindu.

5. Aku sangat letih bila aku bertepuk sebelah tangan.

6. Aku sangat letih bila perasaan ini datang selalu.

7. Aku sangat letih bila aku bergantung pada seseorang untuk terus gembira.

8. Aku sangat letih bila aku berusaha tapi semuanya tidak menjadi.

9. Aku sangat letih bila aku tak dapat apa yang aku inginkan.

10. Aku sangat letih bila selalu bersedih.

11. Aku sangat letih bila aku kerap menangis.

12. Aku selalu letih bila aku terasa aku bodoh.

13. Aku selalu letih bila banyak berfikir.

14. Aku selalu letih bila aku banyak berlari.

15. Aku selalu letih bila aku gagal.

16. Aku selalu letih bila aku kalah.

17. Aku selalu letih bila aku tak dipedulikan.

18. Aku selalu letih bila kerap bergaduh.

19. Dan aku selalu letih bila aku fikir aku selalu letih.

Tak sihatkkah aku?

Jul 28, 2010

part 2

Assalamualaikum.. kali ni nak share part yang seterusnya trip to Beirut..lebih kurang 2 minggu je lagi kami akan meninggalkan Beirut. So untuk menjadikan hujung minggu agar berkualiti kami telah pergi ke Ceddar & Byblos. Nama-nama disini amat unik so secara automatiknya amat payah aku nak ingat (padahal memang aku susah nak ingat-lemah daya ingatan :P)

Ini adalah rumusan sebelum korang scroll down untuk melihat gambar-gambar dibawah. Mesti tertanya-tanya apa yang ada di Cedar (aku ingat tempat buat keju pada mulanya) dan juga di Byblos.

Cedar : we all dengan jayanya telah mengahabiskan masa hampir 2 jam untuk pusing-pusing dalam kawasan tu. Ada naik dan turun bukit. Udara sangat segar dan jauh bezanya dengan tempat-tempat di Malaysia. ni kira macam hutan simpan di Beirut. Nama dia “La Forest Des Cedres De Dieu” and in English is “The Forest of God’s Cedar”. Dari nama je mesti korang dah boleh agak kehebatan tempat ini. For your information, cedar tree adalah pokok rasmi Negara ni. Jika di Malaysia ada pokok Melaka, di Beirut amatlah popular dengan pokok cedar. Apa khasiat pokok ni aku tak dela plak amik kesah(kene study lagi). dari cerita yang diceritakan kepada kami semua oleh Mahmud (our friend from Beirut – dia sangat baik (~v~)), terdapat pelbagai jenis pokok cedar, seperti pokok oak,pokok ru dan pokok xmas tuh. kire anak beranak dialah jugak. Jika mahu kepastian dan keterangan lanjut sila Google di internet okeh. Lupa nak bgtaw, tempat ni xde bayaran pon just if nak bagi as donation for maintenance forest tuh, so we all bagi 20,000 lira.











Selepas bersiar-siar melihat pokok-pokok kami meneruskan perjalanan ke destinasi berikutnya iaitu Grotte Kadisha. Aku cadangkan semua harus pergi ke sini. Bayaran masuk tak mahal just 5000 lira lebih kurang 3USD. Dan hasilnya korang akan kagum dengan keindahan tempat nih. Dari tempat we all park kereta smpi pintu masuk Grotte kene berjalan kaki dalam 15 minit. Ni tempat air dalam gunung sebelum keluar dari gunung jadi air terjun. Kat dalam tu sangat sejuk dan agak gelap. Tak dapat nak cerita lebih lanjut, layan jer gambar di bawah.















Byblos: antara tempat yg wajib dilawati bila datang Beirut, kat sini tepi laut, but before pergi jenjalan kat tepi laut sambil naik boat tu, we all round-round dulu tempat-tempat bersejarah yang ada kat situ. Oleh kerana banyak history kat Beirut nih so memang diaorang amik peluang untuk kekalkan bangunan dan serpihan arca-arca peninggalan bersejarah contohnya rumah-rumah ibadat (masjid dan juga gereja). Tapi bila nampak tempat untuk shopping pastinya dilupakan tempat bersejarah.hahhaahha. owh ye, dapat merasa naik bot tapi oleh kerana angin kuat so boat tu just pusing dekat-dekat jer. Tapi tetap enjoy. Bayaran naik bot dalam 7000 lira.










Maaflah penceritaan kurang menarik tapi Beirut memang best. Mesti datang lagi kesini. next entry i citer tempat yg lain plak ok.